Υποβοηθούμενη αναπαραγωγή: Το αλκοόλ μειώνει τις πιθανότητες επιτυχίας

Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2009

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Ζευγάρια που προσπαθούν να γίνουν γονείς με υποβοηθούμενη αναπαραγωγή μπορεί ενδεχομένως να μειώνουν σημαντικά τις πιθανότητες επιτυχίας αν καταναλώνουν εβδομαδιαίως μισό μπουκάλι κρασί ο καθένας, προειδοποιούν οι ερευνητές.

Αν και οι δυο καταναλώνουν 6 μονάδες την εβδομάδα-ισοδύναμο με μισό μπουκάλι κρασιού ο καθένας- οι πιθανότητες να γίνουν γονείς μειώνονται κατά το ένα τέταρτο, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Οι γιατροί δηλώνουν ότι τα ζευγάρια μπορεί να επιλέξουν να μην πιούν καθόλου και να μεγιστοποιήσουν τις πιθανότητες επιτυχίας της μεθόδου.

Τα αποτελέσματα προέρχονται από αμερικανική έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε περισσότερα από 2.500 ζευγάρια.

Στην έρευνα, άντρες και γυναίκες που κατανάλωναν 6 μονάδες αλκοόλ την εβδομάδα-ισοδύναμο δυο ποτηριών μπύρας ή δυο μεγάλων ποτηριών κρασιού-ή περισσότερων μείωναν σημαντικά την πιθανότητα σύλληψης.

Στις γυναίκες, η κατανάλωση κρασιού μείωνε τις πιθανότητες εγκυμοσύνης κατά 18%, ενώ στους άντρες τις πιθανότητες να γίνουν πατέρες κατά 14%. Συνολικά, οι μισές γυναίκες και το ένα τρίτο των αντρών κατανάλωναν λιγότερο από ένα ποτό την εβδομάδα, ενώ το 4% των γυναικών και το 5% των αντρών έπιναν τουλάχιστον ένα ποτό την ημέρα.

Γυναίκες που κατανάλωναν μεταξύ 1 και 9 μονάδων λευκού κρασιού την εβδομάδα είχαν 24% λιγότερες πιθανότητες να γίνουν μητέρες και 23% περισσότερες πιθανότητες να οδηγηθούν σε αποτυχημένη εμφύτευση εμβρύου.

Άντρες που κατανάλωναν καθημερινά μια μπύρα είχαν χαμηλότερες πιθανότητες κατά 30% να γίνουν πατέρες και κατά 38% να οδηγηθούν σε αποτυχημένη εμφύτευση. Η επικεφαλής της έρευνας, Dr Brooke Rossi, από την ιατρική σχολή του Χάρβαρντ, δήλωσε στο Συνέδριο για την αναπαραγωγή στις ΗΠΑ, ότι γενικά, συμβουλεύεται στις γυναίκες να σταματήσουν το ποτό όταν προσπαθούν να συλλάβουν.

Ο Καθηγητής Ian Gilmore, του Βασιλικού Κολλεγίου Ιατρών, δήλωσε ότι η συμβουλή της αποχής αφορά και τα δυο μέλη του ζευγαριού αν εμφανίζουν δυσκολίες στη σύλληψη.