Εχθρός της υγείας… η σύνταξη

Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2009

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Όλοι οι εργαζόμενοι φτάνοντας στη δύση της καριέρας τους επιθυμούν να βρεθούν το συντομότερο δυνατόν στη συνταξιοδότηση.

Μήπως θα έπρεπε να το ξανασκεφθούν;

Σύμφωνα με μία νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, όσοι άνθρωποι μετά τη σύνταξη διατηρούν μια περιστασιακή ή μερική απασχόληση, παρουσιάζουν λιγότερες σοβαρές ασθένειες

Συγκεκριμένα διαπιστώθηκε ότι ότι η οριστική διακοπή της απασχόλησης και η συνταξιοδότηση κάποιου μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας, σε σημείο να τον οδηγήσει ακόμα και σε πρόωρο θάνατο.

Η έρευνα έγινε από ερευνητές του πανεπιστημίου του Μέριλαντ και δημοσιεύτηκε στο "Journal of Occupational Health Psychology" (Περιοδικό Επαγγελματικής Ψυχικής Υγείας) της Αμερικανικής Ψυχολογικής Ένωσης.

Η μελέτη, που αφορούσε πάνω από 12.000 ανθρώπους, ηλικίας 51 - 61 ετών, βρήκε ότι όσοι, μετά τη σύνταξή τους, διατηρούν μια περιστασιακή ή μερική απασχόληση, έχουν λιγότερες σοβαρές ασθένειες και λειτουργούν καλύτερα στην καθημερινή ζωή τους.

Όσοι άνθρωποι έχουν εργασία μετά τη σύνταξή τους, η οποία σχετίζεται με την πρώην καριέρα τους, έχουν καλύτερη νοητική υγεία σε σχέση με όσους συνταξιοδοτούνται πλήρως. Αυτοί όμως που απασχολούνται κάποιες ώρες σε δουλειά που δεν έχει σχέση με την πρώην εργασία τους, δεν έχουν το ίδιο πλεονέκτημα νοητικής και ψυχικής υγείας. Αυτό, κατά τους ερευνητές, οφείλεται στο ότι οι συνταξιούχοι συχνά αγχώνονται, επειδή πρέπει να προσαρμοστούν σε ένα νέο εργασιακό περιβάλλον που τους είναι άγνωστο.

Πηγή