Η πιο δύσκολη δουλειά; Της νοικοκυράς

Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2009

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook


Σύμφωνα με βρετανική έρευνα που πραγματοποίησε ο δρ Ντέιβιντ Λιούις του Μindlab Οrganisation, όσοι ασχολούνται με τις δουλειές του σπιτιού παρουσιάζουν μεγαλύτερα επίπεδα άγχους σε σύγκριση με εκείνους που βρίσκονται σε παραδοσιακές θέσεις εργασίας υψηλής πίεσης, όπως είναι για παράδειγμα τα στελέχη των επιχειρήσεων και οι δάσκαλοι.

«Όταν ασχολείσαι με τα οικιακά εργάζεσαι όλο το 24ωρο, ενώ στα υπόλοιπα επαγγέλματα έχεις συγκεκριμένο ωράριο. Στο σπίτι περνάνε όλα από τα χέρια μου και αυτό είναι που με αγχώνει περισσότερο».

Για την κ. Έλενα Παπαγεωργίου, μητέρα δυο παιδιών, ηλικίας 8 και 5 ετών, οι καθημερινές δουλειές του σπιτιού έχουν γίνει πλέον μονότονες με αποτέλεσμα να μην τις κάνει με ιδιαίτερη ευχαρίστηση. «Καθημερινά πρέπει να ετοιμάσω τα παιδιά για το σχολείο και όταν φεύγουν κάνω τις υπόλοιπες δουλειές του σπιτιού, σφουγγάρισμα, σκούπισμα, πλυντήρια και σιδέρωμα», λέει στα «ΝΕΑ». Αν έπρεπε όμως να χαρακτηρίσει μια από τις οικιακές ασχολίες ως την πιο αγχώδη, αυτή θα ήταν το σιδέρωμα των ρούχων. «Είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα ασχολία και πολύ βαρετή με αποτέλεσμα να την αναβάλω συνεχώς και στο τέλος να αγχώνομαι για να τα σιδερώσω», αναφέρει η κ. Έλενα.

Η ορμόνη του άγχους
Οι μελετητές συνέκριναν τα επίπεδα της επονομαζόμενης ορμόνης του άγχους κορτιζόλης σε ενήλικους Βρετανούς κατά τη διάρκεια μιας ολόκληρης εργάσιμης μέρας και διαπίστωσαν πως τα οικιακά αποτελούν την πιο αγχώδη δραστηριότητα του 24ώρου. Οι νοσηλευτές έρχονται στη δεύτερη θέση του καταλόγου και ακολουθούν τα στελέχη επιχειρήσεων, οι δάσκαλοι και τέλος οι οδηγοί ταξί.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, εξαιτίας του βεβαρημένου καθημερινού εργασιακού προγράμματος, τα οικιακά μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα. Οι περισσότερες νοικοκυρές αγχώνονται με τις δουλειές του σπιτιού που δεν τους αρέσουν, ακριβώς γιατί παραλείπουν να τις κάνουν όσο συχνά θα έπρεπε.

«ΤΑ ΝΕΑ» έκαναν γκάλοπ μέσω του Facebook και το αποτέλεσμα έδειξε πως η πλειονότητα των γυναικών κλείνουν την πόρτα στο δωμάτιο που βρίσκονται τα ασιδέρωτα ρούχα, ενώ οι άντρες παθαίνουν υστερία όταν η σύντροφος τούς δώσει την ηλεκτρική σκούπα στο χέρι.

«Ξάγρυπνοι φρουροί»
Για την ψυχολόγο κ. Αλεξάνδρα Καππάτου η συγκεκριμένη έρευνα έχει σίγουρα υπόβαθρο αλήθειας αλλά όπως υποστηρίζει τα στοιχεία της μελέτης είναι μεμονωμένα. «Είναι προφανές ότι όσες ασχολούνται με τα οικιακά αναπτύσσουν υψηλά επίπεδα άγχους διότι νιώθουν πως δεν έχουν στόχο στη ζωή τους και πλήττουν ή αντίθετα δεν τους μένει καθόλου ελεύθερος χρόνος. Οι γυναίκες που έχουν αναλάβει τις δουλειές του σπιτιού πρέπει να είναι “ξάγρυπνοι φρουροί”, καθώς δεν υπάρχει συγκεκριμένο ωράριο όπως συμβαίνει με τα υπόλοιπα επαγγέλματα», σημειώνει η ψυχολόγος. Και προσθέτει: «Είναι η πιο σκληρά εργαζόμενη γυναίκα διότι είναι κλεισμένη στο σπίτι, ταλαιπωρείται με τις οικιακές δουλειές και πρέπει να φροντίζει για περισσότερα άτομα πέρα από τον εαυτό της. Επιπλέον, οι νοικοκυρές αισθάνονται ότι η δουλειά τους δεν έχει την αναγνώριση που θα έπρεπε από τα κοντινά τους πρόσωπα με αποτέλεσμα να προσπαθούν να τους αποδείξουν την αξία τους και να αγχώνονται κι από αυτό».

Όπως τονίζει η κ. Καππάτου, «οι γυναίκες που νιώθουν δυσαρέσκεια επειδή μένουν στο σπίτι, αφήνουν τις οικιακές ασχολίες για κάποια άλλη στιγμή. Κατά συνέπεια, οι υποχρεώσεις μαζεύονται και επιτείνουν το άγχος».

Η Κ. ΡΑΝΙΑ ΜΑΖΗ τα τελευταία 2 χρόνια έχει αφήσει τον ιδιωτικό τομέα στον οποίο εργαζόταν για να ασχοληθεί με το σπίτι και την ανατροφή της 5χρονης κόρης της. Για εκείνη τα οικιακά αποτελούν ευχάριστη και καθόλου βαρετή ασχολία. «Όταν δούλευα ήμουν πιο αγχωμένη διότι ήξερα πως όταν θα γύριζα στο σπίτι θα έπρεπε να τα τακτοποιήσω όλα και αυτό με άγχωνε», λέει. Για την ίδια το μυστικό της συνταγής για τα οικιακά κρύβεται στη σωστή διαχείριση του χρόνου της.

Καθημερινά προετοιμάζει την κόρη της για το σχολείο και μετά μαγειρεύει, βάζει πλυντήριο, σιδερώνει και τέλος κάνει τη γενική καθαριότητα. Ωστόσο καμία από αυτές τις δραστηριότητες δεν της προκαλεί άγχος γιατί προσπαθεί να ασχολείται εντατικά με το νοικοκυριό και να μην αφήνει τίποτα για αργότερα. «Εάν όμως δεν προλαβαίνω να κάνω μια δουλειά δεν θα μείνει για την επόμενη μέρα, αλλά θα την κάνει ο σύζυγός μου», σημειώνει. Όμως όσο ευχάριστα και αν αντιμετωπίζει τις οικιακές ασχολίες, δεν παύουν το πλύσιμο και η τακτοποίηση των πιάτων το βράδυ να αποτελούν για την ίδια «αγγαρείες».

«Στο τέλος της ημέρας που έχεις ανάγκη για ξεκούραση και ενώ η οικογένεια είναι μαζεμένη στο σαλόνι εγώ είμαι αποξενωμένη στην κουζίνα», λέει με παράπονο.

(Πηγή)