Διάσημος παιδιάτρος εξέταζε 19 χρόνια χωρίς πτυχίο

Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2009

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Η φήμη του τον είχε κάνει διάσημο και χιλιάδες γονείς έσπευδαν με τα παιδιά τους στο ιατρείο του για να τα βοηθήσει. Μόνο που ο παιδίατρος Μάρκο Μπάσι είχε ένα μυστικό: όχι μόνο δεν είχε ειδικότητα παιδιάτρου, αλλά δεν είχε καν πάρει το πτυχίο της Ιατρικής.

Παρ' όλα αυτά, για δεκαεννέα χρόνια εργάστηκε στο νοσοκομείο Rha, κοντά στο Μιλάνο, καταφέρνοντας μάλιστα να φτάσει μέχρι τη θέση του διευθυντή. Το βιογραφικό του ήταν πλούσιο, ωστόσο, στο Πανεπιστήμιο της Πάντοβα όπου, όπως έγραφε, είχε σπουδάσει, απλώς είχε δώσει εξετάσεις σε μόλις έξι μαθήματα. Η αρχή του τέλους για τον 54χρονο «γιατρό» ήρθε όταν το γραφείο προσωπικού του νοσοκομείου ανακάλυψε τυχαία την αλήθεια κάνοντας έλεγχο στα πιστοποιητικά σπουδών και τα πτυχία των γιατρών.

Φτάνοντας στα δικά του, οι υπάλληλοι παρατήρησαν ότι όλα ήταν φωτοαντίγραφα. Τον ειδοποίησαν λοιπόν να τους προσκομίσει τα πρωτότυπα. Αντ’ αυτού, έλαβαν ένα τηλεγράφημα από τον Μάρκο Μπάσι, με το οποίο τους ανακοίνωνε ότι υποβάλλει την παραίτησή του για προσωπικούς λόγους. Την ίδια μέρα έκλεισε και το ιδιωτικό ιατρείο του στη γειτονική πόλη Πέρο. Η ξαφνική παραίτηση, όπως ήταν φυσικό, οδήγησε σε έρευνα όπου αποκαλύφτηκε ότι όχι μόνο ειδικότητα δεν είχε πάρει ο Μπάσι, αλλά ούτε καν την ιατρική σχολή δεν είχε τελειώσει. Ακολούθησε καταγγελία στην αστυνομία και η υπόθεσή του πήρε το δρόμο της Δικαιοσύνης.

Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει είναι απάτη, παράνομη άσκηση επαγγέλματος και προμήθεια ψευδούς υλικού. Ωστόσο, ο σάλος που προκλήθηκε στην ιατρική κοινότητα και τους γονείς των μικρών ασθενών του δεν έχει καταλαγιάσει. Κωμικοτραγικό είναι το γεγονός ότι ο γιατρός-μαϊμού ήταν στην επιστημονική επιτροπή ιατρικού συνεδρίου που θα γίνει σύντομα στη Φλωρεντία όπου θα μιλούσε για την αλλεργιολογία και την ανοσολογία. Ο ίδιος δήλωσε σε δημοσιογράφους που τον περίμεναν έξω από το σπίτι του στη Μόντζα ότι μόλις είχε γυρίσει από τον ψυχολόγο και ότι δεν γνώριζε ακόμη για την καταγγελία.

(Πηγή madata)