Ψυχοθεραπεία on line για την κατάθλιψη

Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2009

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Δεν απαιτείται επαφή με τον θεραπευτή και ο ασθενής δεν χρειάζεται φυσικά να ξαπλώσει στον καναπέ, ενώ μέχρι πρόσφατα αυτό ήταν αδιανόητο για τους ειδικούς. Κι όμως, η ψυχοθεραπεία ον λάιν, κατά την οποία ασθενής και θεραπευτής επικοινωνούν μέσω του υπολογιστή, έχει αποτελέσματα, όπως βεβαιώνει μια μελέτη.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην έγκυρη ιατρική επιθεώρηση Lancet και όπως επισημαίνεται η μέθοδος δεν μπορεί να υποκαταστήσει σε καμία περίπτωση την παραδοσιακή ψυχανάλυση. Είναι απολύτως λειτουργική όμως, με τη μέθοδο της γνωστικής ψυχοθεραπείας και για μια συγκεκριμένη ασθένεια, την κατάθλιψη. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε ένα δείγμα 297 ασθενών. Από αυτούς, οι 149 ακολούθησαν μια θεραπεία ον λάιν και οι υπόλοιποι 148 παραδοσιακές μεθόδους θεραπείας. Στο τέλος του τετράμηνου πειράματος, το 38% των ασθενών που ακολούθησαν τη θεραπεία με ενδιάμεσο τον υπολογιστή τους δήλωσε βελτίωση, ενώ στην άλλη ομάδα θετικά αποτελέσματα είδε μόνο το 24% των ασθενών. Τέσσερις μήνες αργότερα, η διαφορά διευρύνθηκε ακόμη περισσότερο: Στην ομάδα ον λάιν το 42% των ασθενών παρουσίασε βελτίωση, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στη δεύτερη ομάδα ήταν 26%.

Οι συνεδρίες
Η καθεμία από τις 10 συνεδρίες ον λάιν διαρκεί 55 λεπτά. Σε αυτό το διάστημα θεραπευτής και ασθενής επικοινωνούν σε πραγματικό χρόνο μέσω των πληκτρολογίων τους. Η ομάδα των Βρετανών επιστημόνων που πραγματοποίησε την έρευνα επισημαίνει ότι στο τέλος κάθε συνεδρίας ο ασθενής μπορεί να έχει στη διάθεσή του ολόκληρο το κείμενο της συζήτησης με τον θεραπευτή του, γεγονός που του επιτρέπει να βλέπει από «απόσταση» και να επεξεργάζεται τις αρνητικές σκέψεις και συναισθήματα. «Η θεραπεία μέσω υπολογιστή μπορεί να φανεί χρήσιμη μόνο εάν υπάρξει άμεση επαφή ανάμεσα στον ασθενή και τον θεραπευτή τουλάχιστον στην αρχική φάση ή κάποια στιγμή στη συνέχεια», σχολιάζει στην εφημερίδα «Corriere della Sera» ο Ενρίκο Μολινάρι, καθηγητής Ψυχολογίας στο καθολικό Πανεπιστήμιο του Μιλάνου. Ο Ιταλός καθηγητής επισημαίνει επίσης ότι πρέπει να μελετηθούν οι παράπλευρες συνέπειες της συγκεκριμένης μεθόδου ψυχοθεραπείας. «Ο κίνδυνος βρίσκεται στο γεγονός ότι όλο και πιο πολλά πράγματα, όπως το σεξ για παράδειγμα, έχουν αρχίσει να γίνονται εικονικά», σημειώνει. Θετικοί οι ειδικοί
Πολλοί ειδικοί, πάντως, είναι θετικοί στη χρήση της πληροφορικής για την ανακούφιση των ασθενών. Συμβουλές και τρόποι θεραπείας παρέχονται με τηλεδιασκέψεις ή ακόμη και SΜS, ενώ πρόσφατα ο ιταλικός σύλλογος ψυχοθεραπευτών «νομιμοποίησε» την ψυχοθεραπεία ον λάιν εφόσον τηρούνται ορισμένες προϋποθέσεις. Είναι υποχρεωτικό για παράδειγμα ο ασθενής να γνωρίζει τα στοιχεία και την έδρα του θεραπευτή του, ενώ πρέπει να είναι ενήμερος για το αν στη θεραπεία του συμμετέχουν περισσότεροι από ένας ειδικοί. Επιπλέον οι θεραπευτές πρέπει να ελέγχουν εάν το πρόσωπο που ζητά βοήθεια δεν έχει ακόμη ενηλικιωθεί ή έχει τεθεί υπό δικαστική συμπαράσταση.


Με δυο λόγια

42% των ασθενών που υπέφεραν από κατάθλιψη είχε θετικά αποτελέσματα από την ον λάιν ψυχοθεραπεία ● Η ΜΕΘΟΔΟΣ μπορεί να αποδειχθεί αποτελεσματική μόνο στην περίπτωση της κατάθλιψης και μέσω της γνωσιακής ψυχοθεραπείας ● Η ΓΝΩΣΙΑΚΗ ψυχοθεραπεία γεννήθηκε τη δεκαετία του 1960 και σήμερα εφαρμόζεται από πολλούς ψυχοθεραπευτές. Συνήθως η διάρκειά της δεν ξεπερνά τους έξι μήνες ● ΣΚΟΠΟΣ της γνωσιακής ψυχοθεραπείας είναι η λύση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει σήμερα ο ασθενής χωρίς να «σκάβει» στο παρελθόν του.

(Πηγή madata.gr)

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ερώτηση (στο http://e-psychology.gr/forum/viewthread.php?tid=6334 ): σημερα πηγα στο δερματολογο για μια αλοιφη που ηθελα και για να δειξω ενα σημειο στο κεφαλι που απο το συνεχες πειραγμα των μαλλιων εχουν φυγει τριχουλες και αν και δνε ειναι ψυχολογος μου ειπε αυτο ειναι τριχοτιλομανια και μ δωσε αλοιφη το χω χρονια δεν δινω σμασια το κανω χωρις να το καταλαβαοινω και σαν να ηρεμω χωρις να ξερω γιατι..αυτο ειναι ιδεοψυχαναγκαστικη θεωρητικα?

Απάντηση (που του δόθηκε): Τέτοια μου έλεγαν και εμένα κάποτε και μου έπαιρναν λεφτά ενώ με παραμύθιαζαν.

Αγόρασα μια κουρευτική μηχανή, που κόβει μέχρι 3 χιλιοστά (BaByliss for men, από Media Markt). Κουρεύω όλο το κεφάλι μου γουλί. Αποτελέσματα:

α) Σταμάτησε η φαγούρα,
β) Δεν παίζω τα μαλλιά μου,
(επιπλέον σημαντικά, μετά τα πρόσφατα μέτρα του ΔΝΤ:)
γ) Δεν πηγαίνω στον κουρέα και την αμοιβή του κουρέα την ξοδεύω αλλού,
δ) Αδιαφορώ για τις αντιδράσεις του ψυχολόγου που με έχασε από πελάτη και δεν ακούω πλέον τα επιχειρήματά του:

- Μα τι έκανες; Είσαι με τα σωστά σου;
- Νομίζεις ότι σου πέρασε η φαγούρα. Αυτό είναι “συμπέρασμα χωρίς επαρκή μαρτυρία”.
- Αν δεν θεραπεύσεις την ψυχαναλυτική αιτία, θα σε χτυπήσει κάπου αλλού (Σημείωση: Δηλαδή τι εννοεί, μπορεί να τυφλωθώ;)

Παράθεση (από το http://www.psixi.gr/howto.htm) Σκοπός του επαγγελματία Ψυχολόγου, όπως και κάθε άλλου επαγγελματία Υγείας, είναι να σας ανακουφίσει άμεσα και όχι μετά από… χρόνια θεραπείας.