Τεστ δείχνει αν μια έγκυος θα αποβάλει

Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2009

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Επανάσταση στον τομέα της Γενετικής και Γυναικολογίας φέρνει η τελευταία ανακάλυψη Αυστραλών επιστημόνων, που δημιούργησαν μια νέα εξέταση που μπορεί να προβλέψει από την έκτη κιόλας εβδομάδα κύησης -προτού, δηλαδή, συμπληρωθεί ο δεύτερος μήνας- αν η μέλλουσα μητέρα πρόκειται να έχει καλή εγκυμοσύνη με το επιθυμητό αποτέλεσμα ή αν διατρέχει σημαντικό κίνδυνο να αποβάλει. Σύμφωνα με τους δημιουργούς της εξέτασης, ερευνητές στο Κέντρο Γυναικολογικής Φροντίδας Omni, που συνεργάστηκαν και με το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, το τεστ έχει επιτυχία πρόβλεψης που φτάνει σε ποσοστό 80%. Ηδη ολοκληρώθηκε το πρώτο στάδιο των κλινικών δοκιμών του τεστ, στις οποίες έλαβαν μέρος τετρακόσιες γυναίκες.

Η νέα εξέταση στηρίζεται σε ένα συνδυασμό μαθηματικών και υψηλής τεχνολογίας. Οι γιατροί χρησιμοποιούν μια μαθηματική φόρμουλα, της οποίας οι παράμετροι σχετίζονται με το γυναικολογικό ιστορικό της κάθε γυναίκας. Μερικές, δηλαδή, από αυτές τις παραμέτρους που οι ειδικοί λαμβάνουν υπόψη τους ώστε να προβλέψουν με επιτυχία αν μια έγκυος έχει αυξημένες πιθανότητες να αποβάλει είναι ενδεχόμενες αιμορραγίες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το ιστορικό προηγούμενων κυήσεων της γυναίκας και κατά πόσον οι τοκετοί ήταν φυσιολογικοί ή έγινε καισαρική τομή, οι τυχόν προηγούμενες αποβολές, αλλά και τα στοιχεία που προκύπτουν από το πρώτο υπερηχογράφημα στο οποίο οι έγκυοι υποβάλλονται στα αρχικά στάδια της κύησής τους.

Ο δρ Ρικάρντο Πάλμα Ντίας, επικεφαλής του Τμήματος Αξιολόγησης Νέων Κυήσεων του Royal Women's Hospital της Μελβούρνης, αναφερόμενος στη συγκεκριμένη εξέταση δήλωσε ότι το τμήμα του ήδη διενεργεί παρόμοιο τύπο εξέτασης σε εγκύους, που θεωρείται ότι ανήκουν στις λεγόμενες ομάδες υψηλού κινδύνου. Ο Αυστραλός γιατρός ανέφερε επίσης ότι θα πρέπει να εξεταστεί σοβαρά το κατά πόσον αυτή η εξέταση θα άξιζε να γίνει υποχρεωτική για όλες τις γυναίκες που κυοφορούν. Και αυτό επειδή οι περισσότερες εγκυμοσύνες εξελίσσονται φυσιολογικά. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, μία στις τέσσερις γυναίκες που εγκυμονούν αποβάλλει.

Η δεύτερη φάση των κλινικών ερευνών της εξέτασης, στην οποία θα λάβουν μέρος άλλες τετρακόσιες γυναίκες, θα αρχίσει στα τέλη του έτους και αν όλα εξελιχθούν ομαλά, τότε μπορεί σύντομα οι γυναικολόγοι να μπορούν να δώσουν σίγουρη απάντηση στο ερώτημα κάθε γυναίκας που μένει έγκυος, αν, δηλαδή, θα καταφέρει να φέρει το παιδί της στον κόσμο. Οπως λένε οι Αυστραλοί ερευνητές, αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να δοθεί ασφαλής απάντηση. Το τεστ όμως θα δίνει αυτή τη δυνατότητα. Στις αρχές του επόμενου χρόνου μάλιστα, όσες γυναίκες θέλουν, θα μπορούν παράλληλα με το πρώτο τους υπερηχογράφημα να κάνουν το τεστ και να μαθαίνουν για την πορεία της κύησής τους.

(Πηγή)