«Πράσινες Tαράτσες» Aλλάζουν το Kλίμα

Τρίτη, 29 Σεπτεμβρίου 2009

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook


Ερευνα αμερικανών επιστημόνων αναφέρει ότι οι λεγόμενες «πράσινες ταράτσες», η επιφάνεια των οποίων δηλαδή καλύπτεται από φυτά, μπορούν να βοηθήσουν και μάλιστα με σημαντικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών στον πλανήτη.

Tην έρευνα πραγματοποίησαν επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν και είναι η πρώτη που ποσοτικοποιεί τη χρησιμότητα των πράσινων ταρατσών. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αν φυτεύονταν όλες οι ταράτσες των κτιρίων μιας αστικής περιοχής ανάλογης με αυτή του Ντιτρόιτ και με πληθυσμό περίπου ένα εκατομμύριο, οι ταράτσες θα απορροφούσαν ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα ίση με αυτή που εκπέμπουν δέκα χιλιάδες τζιπ και φορτηγά σε διάστημα ενός έτους!

Οι επιστήμονες γνώριζαν ότι οι «πράσινες ταράτσες» έχουν δυνατότητα απορρόφησης του διοξειδίου του άνθρακα αλλά ως σήμερα δεν είχε γίνει ποτέ κάποια σχετική μέτρηση. Οι ερευνητές για διάστημα δύο ετών μετρούσαν την απορρόφηση του διοξειδίου του άνθρακα από φυτά που βρίσκονταν σε πράσινες ταράτσες διαφόρων αστικών περιοχών των ΗΠΑ ενώ επίσης μελετούσαν και δείγματα του χώματος, του γκαζόν και γενικά του εδάφους που είχε τοποθετηθεί σε αυτές τις ταράτσες. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έκαναν, οι «πράσινες ταράτσες» σε μια περιοχή ενός εκατομμυρίου κατοίκων μπορούν να απορροφήσουν 55 χιλιάδες τόνους διοξειδίου του άνθρακα ετησίως! Εκτός από τον καθαρισμό της ατμόσφαιρας οι «πράσινες ταράτσες» έχουν και άλλα οφέλη. Για παράδειγμα, διατηρούν πιο δροσερό το κτίριο το καλοκαίρι και έτσι οι ένοικοι μπορούν να περιορίζουν τη χρήση των κλιματιστικών, κάτι που έχει και οικολογικά αλλά και οικονομικά οφέλη. Επίσης μπορούν να συγκρατούν το νερό της βροχής το οποίο στη συνέχεια μπορεί να ανακυκλωθεί και να επαναχρησιμοποιηθεί είτε για πότισμα είτε για τον καθαρισμό κτλ.

(Aπό την εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ, 29/09/2009)

1 σχόλια:

melissalli είπε...

Καλησπέρα...εχουν πολλά ωφέλη αλλά το οικονομικό ειναι λίγο...θα ελεγα, δεν συμφέρει. Μακάρι να το έκαναν όλη και να βλέπαμε Αστικές περιοχές(μπορω να το πώ ετσι?), καταπράσινες!!! Αν ειχα ταράτσα...θα την ειχα ετσι,σίγουρα.