Ένας βρικόλακας σε χωριό της Σερβίας!!!!

Πέμπτη, 17 Σεπτεμβρίου 2009

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Οι κάτοικοι του χωριού Γκόρνιε Στόπανιε στη νότια Σερβία δεν μπορούν να κλείσουν μάτι εδώ και μία εβδομάδα. Υπεύθυνος γι' αυτές τις «αγρυπνίες» δεν είναι άλλος, παρά, όπως υποστηρίζουν οι κάτοικοι, ένας βρικόλακας, που έχει αναστατώσει το χωριό!

Η εφημερίδα «Press» του Βελιγραδίου, σε σημερινό ρεπορτάζ της, καταγράφει την αγωνία και τον τρόμο των κατοίκων. «Μόλις πέσει το σκοτάδι αρχίζουν να χτυπούν οι πόρτες, τα παράθυρα, να σπάνε γυαλιά, να κατρακυλούν οι κάδοι των σκουπιδιών, να αιωρούνται αντικείμενα», εξηγούν στο ρεπόρτερ της εφημερίδας οι τρομοκρατημένοι χωρικοί, που μετά το ηλιοβασίλεμα κλείνονται στα σπίτια τους.

Η Λίλιανα Στεφάνοβιτς καθόταν με τη γειτόνισσά της μέσα στο σπίτι, όταν άκουσαν δυνατό θόρυβο στην αυλή. Βγήκαν έξω και δεν πίστευαν στα μάτια τους: «Μια σκιά, σαν άνθρωπος, τράνταζε την αυλόπορτα. Αρπάξαμε με τη γειτόνισσα από ένα ξύλο κι όπως το σηκώσαμε, η σκιά τραβήχτηκε πίσω, αλλά δεν εξαφανίστηκε, άρχισε να μας πετροβολά. Βροχή οι πέτρες γύρω μας, αναγκαστήκαμε να μπούμε στο σπίτι για να μην μας σκοτώσει».

Ανάλογες εμπειρίες είχαν κι άλλοι κάτοικοι του χωριού. Η γιαγιά Τσβέτα, η οποία διανύει το ογδοηκοστό έτος της ηλικίας της, παραδέχεται ότι δεν την ενοχλούν οι θόρυβοι γιατί δεν ακούει καλά, αλλά η όραση της είναι καλή και είδε, όπως υποστηρίζει, το βρικόλακα: «Βλέπω, έτσι σαν σε ομίχλη, έναν άνθρωπο ντυμένο με μαύρο κοστούμι και καπέλο να κατεβαίνει το σοκάκι. Κοιτά αριστερά, κοιτά δεξιά και αίφνης, μ' ένα πήδημα, βρέθηκε στη σκεπή του σπιτιού, στον καπνοδόχο».

Η νεολαία του χωριού οργανώθηκε, χωρίστηκαν σε ομάδες και περιπολούν όλη νύχτα. Κατάφεραν, μάλιστα, να φωτογραφήσουν το «φάντασμα». Δύο νεαροί αφηγούνται στο ρεπόρτερ της «Press»: «Η σκιά, που εσείς λέτε φάντασμα και εμείς βρικόλακα, εμφανίστηκε στη μέση του δρόμου, μετά άρχισε να αιωρείται, ανέβηκε τρία μέτρα ψηλά, πήδηξε στη σκεπή και από εκεί στην αχλαδιά του γείτονα. Ένας ξάδερφός μας κατάφερε να τη φωτογραφήσει. Βλέπετε, σε κάθε φωτογραφία, η σκιά βρίσκεται σ' άλλο μέρος».

Στο χωριό Γκόρνιε Στόπανιε, πριν από 40 ημέρες, απεβίωσαν δύο ηλικιωμένοι, αλλά όπως λένε οι κάτοικοι, «τηρήθηκαν όλα τα χριστιανικά έθιμα και δεν υπήρχε λόγος να βρικολακιάσουν».

Κάποιοι συγγενείς τους, ωστόσο, υποψιάζονται ότι κάτι δεν έπραξαν, όπως έπρεπε. Ένας απ' αυτούς πρόσφατα δέχθηκε, όπως λέει, την … επίσκεψη του φαντάσματος: «Πρώτα άρχισαν να κουνιούνται τα ράφια, όπου ήταν τα άδεια βάζα για το τουρσί, που πρέπει να ετοιμάσουμε. Στη συνέχεια, τα βάζα άρχισαν να αιωρούνται κι ένα- ένα, περνώντας από το παράθυρο, έπεφταν στην αυλή. Γέμισε ο τόπος γυαλιά. Λίγο αργότερα, όλα τα γυαλιά τα βρήκαμε συγκεντρωμένα μπροστά στην είσοδο».

Οι κάτοικοι του χωριού βρίσκονται σε απόγνωση και δεν ξέρουν από πού να ζητήσουν βοήθεια. Ο ιερέας του χωριού, συνοδευόμενος από συνάδελφό του, διπλανού χωριού, αγίασαν το τόπο, ωστόσο το «φάντασμα» συνεχίζει, όπως λένε, να εμφανίζεται.

Τελευταία διέξοδος αναζητήθηκε στη σοφία των ηλικιωμένων. Κάποιοι απ' αυτούς θυμήθηκαν ιστορίες των παππούδων τους, που τους έλεγαν για ένα βότανο που απωθεί το βρικόλακα και τον εμποδίζει να μετοικήσει στο σώμα ζωντανού.

Έτσι, σήμερα, όλοι οι κάτοικοι του χωριού Γκόρνιε Στόπανιε, γέροι, νέοι και παιδιά, κυκλοφορούν φορώντας μία ζώνη στη μέση πλεγμένη απ' αυτό το «θαυματουργό» βότανο.

Ο πανεπιστημιακός καθηγητής κοινωνιολογίας, Σρέτεν Πέτροβιτς, αναφέρει στην «Press» ότι «αν και φαίνεται απίστευτο, πολλοί άνθρωποι στη Σερβία πιστεύουν στους βρικόλακες». Ο καθηγητής εξηγεί ότι το φαινόμενο είναι έντονο στην ανατολική Σερβία, όπου έγιναν και μηνύσεις κατά των βρικολάκων. «Στο δικαστήριο της πόλης Νις, στο παρελθόν εκδικάστηκαν υποθέσεις για φθορές περιουσιών ή απειλής για την ασφάλεια πολιτών, όπου κατηγορούμενοι ήταν οι βρικόλακες», καταλήγει στη δήλωσή του ο καθηγητής Σρέτεν Πέτροβιτς.

(Πηγή)

1 σχόλια:

fotini είπε...

ειμαι περιεργη ποια η λογικη εξήγηση που δοθηκε τελικα για το ...φαινομενο?

την καλησπέρα μου