Εξαφανίζονται σπάνια είδη ζώων στη Μεσόγειο

Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2009

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook


Καμπανάκι για το ζωικό βασίλειο της Μεσογείου χτυπά η νέα μελέτη της Διεθνούς Ένωσης για την προστασία της Φύσης, εταιρεία που εδρεύει στη Γενεύη.

Σύμφωνα με τη μελέτη 1 στα 6 θηλαστική απειλείται με εξαφάνιση, λόγω της καταστροφής που έχει υποστεί από τον άνθρωπο η φυσική του κατοικία. Μάλιστα από τα 320 είδη θηλαστικών τα 49 κρίθηκαν απειλούμενα. Από αυτά τα 49, τα 20 δεν υπάρχουν πουθενά αλλού στον κόσμο.

Το 3% κρίθηκαν "απειλούμενα σε κρίσιμο στάδιο", μεταξύ αυτών η μεσογειακή φώκια "μονάχους" και ο ιβηριανός λυγξ. Το 5% θεωρούνται "απειλούμενα" και το 8% "ευάλωτα". Συνολικά το 16% των θηλαστικών, δηλαδή περίπου ένα στα έξι, βρίσκεται υπό μικρότερη ή μεγαλύτερη απειλή εξαφάνισης.

Η καταστροφή της φυσικής κατοικίας των ζώων επηρεάζει δραματικά το 90% των απειλούμενων ειδών και αποτελεί το κυριότερο πρόβλημά τους, σύμφωνα με την μελέτη, που κάνει έκκληση για ανάληψη διεθνούς δράσης, ώστε να προστατευθούν περιοχές-κλειδιά, να διασωθούν φυσικά καταφύγια και να διασφαλιστεί η βιοποικιλότητα.

Μεγάλοι αριθμοί απειλούμενων ζώων υπάρχουν στα βουνά της Τουρκίας, στη βορειοδυτική Αφρική και στη Μέση Ανατολή (Συρία, Ιορδανία, Ισραήλ, Λίβανος). Μεγάλη πίεση δέχονται τα μεγάλα φυτοφάγα θηλαστικά, όπως τα ελάφια και οι λαγοί, αλλά και τα σαρκοφάγα. Ορισμένα είδη, όπως ο κοινός ιπποπόταμος, έχουν ήδη εξαφανιστεί από τη Μεσόγειο.

Η μελέτη, που δεν συμπεριέλαβε τις φάλαινες και τα δελφίνια, συμπέρανε επίσης ότι το 27% των μεσογειακών θηλαστικών εμφανίζουν πληθυσμό σε φάση συρρίκνωσης, το 31% σταθερούς πληθυσμούς και μόνο το 3% αυξανόμενους. Η τάση για το υπόλοιπο 30% παραμένει άγνωστη προς το παρόν.

(Πηγή /totefteri.blogspot.com)