Το ντους...βλάπτει την υγεία

Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2009

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Το ντους μπορεί ενδεχομένως να…βλάπτει την υγεία, σύμφωνα με Αμερικανούς ερευνητές, που έδειξαν ότι το ‘τηλέφωνο’ του ντους μπορεί να στείλει στο πρόσωπο βλαβερά βακτήρια.

Πειράματα αποκάλυψαν ότι σχεδόν το ένα τρίτο των ‘τηλεφώνων’ φιλοξενούσαν σημαντικά επίπεδα βακτηρίου που προκαλεί πνευμονοπάθεια.

Τα επίπεδα του Mycobacterium avium ήταν 100 φορές υψηλότερα σε σχέση με αυτά που βρίσκονται σε συνήθεις εγκαταστάσεις νερού σε ένα νοικοκυριό. Το M. avium δημιουργεί βιοφιλμ που επικολλάται στο εσωτερικό του ακουστικού του ντους, αναφέρει η Εθνική Ακαδημία Επιστημών των Η.Π.Α.

Στην έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Proceedings’ αναφέρεται ότι τα ευρήματα μπορεί ενδεχομένως να εξηγούν γιατί υπάρχουν περισσότερα περιστατικά τέτοιων λοιμωδών νόσων τα τελευταία χρόνια καθώς οι άνθρωποι τείνουν να κάνουν συχνότερα ντους παρά μπάνιο. Το νερό του ‘τηλεφώνου’ μπορεί να σκορπίσει σταγονίδια με βακτήρια στον αέρα τα οποία μπορούν εύκολα να εισπνευστούν έως τα βαθύτερα σημεία του πνεύμονα, αναφέρουν οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο στο Boulder.

Ο επικεφαλής της έρευνας, Καθηγητής Norman Pace, δήλωσε ότι αν και τα βακτήρια αποτελούν σπανίως πρόβλημα για υγιείς ανθρώπους, ευάλωτοι μπορεί να είναι όσοι έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό, οι έγκυες, οι ηλικιωμένοι ή όσοι αντιμετωπίζουν άλλες νόσους.

Μπορεί να εμφανίσουν πνευμονική λοίμωξη με τον M. avium και να παρουσιάσουν συμπτώματα όπως κούραση, επίμονο ξηρό βήχα, ρηχή αναπνοή και αδυναμία. Όταν οι ερευνητές εξέτασαν 50 ‘τηλέφωνα’ ντους από 9 πόλεις των ΗΠΑ σε 7 πολιτείες, ανακάλυψαν ότι 30% των συσκευών αποτελούσαν δυνητικό κίνδυνο.

Καθώς τα πλαστικά ‘τηλέφωνα’ φαίνεται να φιλοξενούν περισσότερα βιοφιλμ πλούσια σε βακτήρια, καλή εναλλακτική λύση αποτελούν τα μεταλλικά, σύμφωνα με τον Καθηγητή Pace.

Τα ντους έχει φανεί ότι αποτελούν δρόμο μετάδοσης άλλων νόσων, όπως ένα είδος πνευμονίας-νόσος των λεγεωνάριων-και λοίμωξη στο θώρακα από το βακτήριο Pseudomonas aeruginosa.

(Πηγή)