Δέκα προτάσεις για έναν καλύτερο κόσμο

Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2009

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Είναι γεγονός ότι ζούμε σε έναν κάθε άλλο παρά τέλειο κόσμο: ασθένειες, αναλφαβητισμός, περιβαλλοντική καταστροφή, υποσιτισμός, έλλειψη νερού, μη βιώσιμος τρόπος ζωής για τους ελάχιστους πλούσιους είναι μερικά από τα μελανά σημεία του σημερινού μας τρόπου ζωής, επισημαίνει το περιοδικό NewScientist.

«Μπορούμε να κάνουμε κάτι για αυτό;» διερωτάται το περιοδικό για να απαντήσει χωρίς δισταγμό «βεβαίως και μπορούμε». Η τεχνολογία είναι δίκοπο μαχαίρι, αλλά η επιστήμη και η λογική έχουν αναβαθμίσει σημαντικά τη ζωή μας στο σύνολό της –και μόνο μέσω της επιστήμης και της λογικής μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα κάνουμε την πραγματική διαφορά στο μέλλον. Ακολουθούν 10 «απλές» συμβουλές για μια καλύτερη ζωή από τον NewScientist:

1. Κοινή λογική

Εάν οι κυβερνήσεις θέλουν όντως να επιτύχουν τους στόχους τους, θα πρέπει να βασίζουν τις αποφάσεις τους σε τεκμηριωμένα στοιχεία –βασισμένα και στην εμπειρική γνώση– και όχι σε ευσεβείς πόθους ή στις πιέσεις των ισχυρών ομάδων.

2. Νομιμοποίηση των ναρκωτικών

Αντί να προστατευόμαστε οι ίδιοι και τα παιδιά μας, η παράνομη διακίνηση των ναρκωτικών αποτελεί αιτία πολέμου στο περιθώριο της κοινωνίας που μας απειλεί όλους. Παραδείγματα χωρών που έχουν προχωρήσει σε νομιμοποίηση των «μαλακών» ναρκωτικών αποδεικνύουν κάθετη πτώση της εγκληματικότητας.

3. Δημιουργία παγκόσμιας βάσης DNA

Αποτελεί την απάντηση στην έξαρση του εγκλήματος, καθώς μια εμπεριστατωμένη βάση δειγμάτων DNA που θα λαμβάνονται από τους πολίτες κατά τη γέννησή τους θα λύσει τα χέρια των αρχών κατά τον εντοπισμό των εγκληματιών.

4. Βελτίωση των δεικτών μέτρησης της προόδου

Οι κυβερνήσεις πρέπει να βρουν καλύτερους τρόπους να μετρούν την κοινωνική ευμάρεια και όχι να βασίζουν τις αξιολογήσεις τους σε στείρους δείκτες μέτρησης της ανάπτυξης, όπως το ΑΕΠ.

5. Περαιτέρω έρευνα των δυνατοτήτων (και κινδύνων) της γεωθερμίας

Οι δυνατότητες που προσφέρει η γεωθερμία στη δράση κατά των κλιματικών αλλαγών είναι εντυπωσιακές –ωστόσο, η ανεπαρκής γνώση και έρευνα δεν επιτρέπουν να γνωρίζουμε με ακρίβεια τους πιθανούς κινδύνους που ελλοχεύουν μια τέτοια παρέμβαση στο φυσικό περιβάλλον.

6. Φορολόγηση του άνθρακα προς όφελος των φτωχών

Το κριτήριο για τη φορολόγηση των αγαθών στο μέλλον θα είναι το ανθρακικό τους αποτύπωμα, ενώ τα έσοδα που θα συγκεντρώνονται από τη φορολόγηση θα αναδιανέμονται στην κοινωνία.

7. Ένταξη της γενετικής μηχανικής στη ζωή μας

Παρά τις οξύτατες αντιδράσεις των περιβαλλοντικών οργανώσεων κατά των μεταλλαγμένων τροφίμων, όπως κάθε τεχνολογία, έτσι και η γενετική τροποποίηση μπορεί να χρησιμοποιηθεί με θετικά αποτελέσματα, καθώς υπόσχεται να δώσει λύση στο διατροφικό πρόβλημα που επιφέρει η καλπάζουσα αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού.

8. Φρένο στη λεηλασία των θαλασσών

Πρέπει να μπει ένα τέλος στην ανεξέλεγκτη εκμετάλλευση των θαλασσών, εάν θέλουμε να κληροδοτήσουμε στα παιδιά μας τον θαυμαστό θαλάσσιο πλούτο που –συν τοις άλλοις– απειλείται σοβαρά σήμερα από τις κλιματικές αλλαγές.

9. Επιβράβευση των παραγωγών «πράσινης» ενέργειας

Η χρηματική επιβράβευση όσων παράγουν ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές και η διοχέτευση της «πράσινης» ενέργειας στο δίκτυο είναι ο καλύτερος τρόπος για να στραφούν οι σύγχρονες οικονομίες στις ΑΠΕ.

10. Καθιέρωση της εργάσιμης εβδομάδας των τεσσάρων ημερών

Ένας σίγουρος τρόπος αύξησης της παραγωγικότητας, μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας και βελτίωσης της διάθεσης των εργαζομένων είναι η επιμήκυνση του Σαββατοκύριακου κατά μία ημέρα.

(Πηγή)