Ανακάλυψαν λινάρι 34.000 ετών

Παρασκευή, 11 Σεπτεμβρίου 2009

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Λινάρι που χρησιμοποιούνταν από τους προϊστορικούς ανθρώπους πριν 34.000 χρόνια ανακάλυψε σε μια σπηλιά στη Γεωργία ομάδα αμερικανών και γεωργιανών αρχαιολόγων και παλαιοβιολόγων, σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε την Πέμπτη στις ΗΠΑ.

Πρόκειται για τις πιο παλιές, επεξεργασμένες από τους προϊστορικούς ανθρώπους ίνες που έχουν βρεθεί. Μέχρι σήμερα οι παλαιότερες είχαν ανακαλυφθεί στην γνωστή αρχαιολογική περιοχή της Τσεχίας, Dolni Vestonice, και χρονολογούνταν πριν από 28.000 χρόνια.

Πρόκειται για άγριο λινάρι, μη καλλιεργημένο, που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να φτιάξουν ύφασμα, κλωστές, ρούχα, σχοινιά και καλάθια, σύμφωνα με την ανακοίνωση των ερευνητών που θα δημοσιευθεί στο αμερικανικό περιοδικό Science της 11ης Σεπτεμβρίου.

"Ήταν μια πολύ σημαντική ανακάλυψη για τους πρώτους ανθρώπους", υπογράμμισε ο Όφερ Μπαρ-Γιόσεφ, καθηγητής προϊστορικής αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και ένας από τους βασικούς συγγραφείς της ανακοίνωσης.

Τα αντικείμενα και τα ρούχα που φτιάχνονταν από αυτές τις ίνες είχαν αυξήσει τις πιθανότητες επιβίωσης των ανθρώπων και τη δυνατότητά τους να μετακινούνται στις αντίξοες καιρικές συνθήκες αυτής της ορεινής περιοχής, λένε οι αρχαιολόγοι.

"Ξέρουμε ότι πρόκειται για άγριο λινάρι που επεξεργάζονταν μέσα στη σπηλιά και που χρησιμοποιούνταν κατά κόρον από τους ανθρώπους της εποχής εκείνης", εξήγησαν.

(Πηγή skai.gr)