Το συχνό πλύσιμο των χεριών αποθαρρύνει τη γρίπη

Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2009

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook


Φάρμακα, προσωπική υγιεινή, μάσκες και καραντίνα βοηθούν στην πρόληψη της εξάπλωσης ιογενών λοιμώξεων όπως η γρίπη, και ερευνητές προτείνουν τώρα ότι θα πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή στις τελευταίες τρεις μεθόδους σε σχέδια αντιμετώπισης πανδημιών.

Σε αναθεώρηση έρευνας του 2007, ο Dr. Tom Jefferson του Cochrane Acute Respiratory Infections Group στη Ρώμη και οι συνεργάτες του επισκόπησαν αποτελέσματα 59 ερευνών που εξέταζαν την αποτελεσματικότητα στρατηγικών μείωσης της εξάπλωσης μικροβίων που προκαλούν αναπνευστικές νόσους, όπως η γρίπη και ο SARS. Η ανασκόπηση δημοσιεύεται στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού ‘BMJ.’

Οι ερευνητές επισκόπησαν έρευνες που συνέκριναν ορισμένα μέτρα (καραντίνα/απομόνωση, απομάκρυνση ασθενών από υγιείς με άλλες μεθόδους, καλύτερη υγιεινή) με άλλες παρεμβάσεις ή με κανένα μέτρο.

Η επισκόπηση αποκαλύπτει ότι το να φορά κάποιος γάντια, στολή και μάσκα είναι αποτελεσματικό, όπως και το πλύσιμο των χεριών περισσότερες από 10 φορές την ημέρα. Οι στρατηγικές είναι ακόμα πιο αποτελεσματικές όταν οι άνθρωποι χρησιμοποιούν περισσότερες από μια.

Η ομάδα του Jefferson ανακάλυψε επίσης ότι οι έρευνες υψηλότερης ποιότητας ανέφεραν πως η εξάπλωση νόσων μπορεί να περιοριστεί μέσω της υγιεινής στα νοικοκυριά και μεταξύ των μικρών παιδιών.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν περιορισμένες μόνο ενδείξεις ότι οι μάσκες N95, που είναι άβολες και ακριβές, είναι καλύτερες από τις απλές χειρουργικές μάσκες. Επιπλέον, παρατήρησαν ότι δεν είναι σαφές αν οι άνθρωποι χρειάζεται να προσθέτουν αντισηπτικό πέρα από το σαπούνι και το νερό. Καλούν σε εθνικά προγράμματα για τα σχολεία που θα ενθαρρύνουν το πλύσιμο των χεριών και τόνισαν ότι τα γάντια, οι στολές, οι μάσκες και η απομόνωση ορισμένων ασθενών είναι όλα κατάλληλα όταν υπάρχει υψηλός κίνδυνος εξάπλωσης των αναπνευστικών νόσων.

Η ερευνητική ομάδα καταλήγει ότι περισσότεροι πόροι θα πρέπει να επενδυθούν στην έρευνα των πιο αποτελεσματικών και ευέλικτων παρεμβάσεων για την ελαχιστοποίηση της επίδρασης των οξέων λοιμώξεων του αναπνευστικού.

(Πηγή iatronet.gr)