Το τένις οξύνει την όραση

Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2009

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Οι περισσότεροι κοινοί θνητοί, όταν βλέπουν ένα αντικείμενο να τους πλησιάζει με ταχύτητα 200-240 χλμ. την ώρα, θα είναι τυχεροί έστω και μόνο αν καταφέρουν να τραβηχτούν στην άκρη για να μην τους χτυπήσει. Όμως οι κορυφαίοι στον κόσμο παίκτες του τένις, όχι μόνο βλέπουν το μπαλάκι να έρχεται, αλλά επιπλέον υπολογίζουν πώς ακριβώς πρέπει να το κτυπήσουν με τη δική τους ρακέτα για να το στείλουν εκεί ακριβώς που θέλουν. Κι όλα αυτά σε λιγότερο από μισό δευτερόλεπτο.

Πως το κάνουν αυτό; Μια νέα ελβετική επιστημονική μελέτη συμπέρανε ότι παίκτες, όπως ο διάσημος συμπατριώτης τους Ρότζερ Φέντερερ, έχουν ένα βασικό πλεονέκτημα: βλέπουν καλύτερα και άρα προβλέπουν καλύτερα την κίνηση της μπάλας.

Η Λέιλα Οβερνέι και οι συνεργάτες της στο Ινστιτούτο Εγκεφάλου-Νου του Πολυτεχνείου της Λοζάνης, μετά από σειρά πειραμάτων, κατέληξαν ότι οι σούπερ-τενίστες έχουν μεγαλύτερες ικανότητες οπτικής αντίληψης από τους υπόλοιπους αθλητές και τους κοινούς θνητούς.

H σχετική εργασία τους δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PloS ONE, σύμφωνα με την ηλεκτρονική υπηρεσία Live Science. Οι εθελοντές σούπερ-τενίστες παρακολουθούσαν κινούμενα αντικείμενα στην οθόνη του υπολογιστή και πατούσαν κουμπιά όσο το δυνατό πιο γρήγορα με βάση τις οδηγίες που τους δίνονταν. Όπως διαπιστώθηκε, οι αντιδράσεις τους ήσαν ανώτερες των υπολοίπων συμμετεχόντων στα τεστ.

Εκτός όμως από την ανώτερη οπτική αντίληψη, οι πρωταθλητές του τένις έχουν, μετά από την πολύχρονη εξάσκησή τους, αναπτύξει και ένα ακόμα σημαντικό πλεονέκτημα στον εγκέφαλό τους: ένα πιο γρήγορο μοντέλο νοητικής προσομοίωσης, που τους επιτρέπει να «χαράζουν» στο μυαλό τους με μεγαλύτερη ταχύτητα την προβλεπόμενη πορεία της μπάλας που έρχεται προς αυτούς, με αποτέλεσμα να παίρνουν τη σωστή θέση.

Η ίδια ικανότητα, δηλαδή να προβλέπουν την πορεία της μπάλας που κτυπάνε προς τον αντίπαλο, τους επιτρέπει να αντιγυρίζουν το μπαλάκι στο σημείο που θέλουν.

Τα σχετικά πειράματα (σε ζώα όμως, όχι σε τενίστες) έγιναν από τη Νάντια Σερμινάρα του πανεπιστημίου του Μπρίστολ της Βρετανίας και δημοσιεύτηκαν στο “Journal of Physiology” (Περιοδικό Φυσιολογίας).

(Πηγή enet.gr)