Η μπίρα κάνει καλό στα οστά των γυναικών

Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2009

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Οι γυναίκες που καταναλώνουν μετριοπαθείς ποσότητες μπίρας μπορεί να ενισχύουν τα οστά τους, σύμφωνα με ισπανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Nutrition.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Εξτρεμανδουρα έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση σχεδόν 1.700 γυναίκες και διαπίστωσαν ότι η οστική πυκνότητα ήταν καλύτερη στις τακτικές καταναλώτριες μπίρας, συγκριτικά με αυτές που δεν έπιναν αλκοόλ.

Όπως σημειώνουν, οι θετικές επιδράσεις αποδίδονται στις φυτικές ορμόνες που περιέχονται στην μπίρα και όχι στο αλκοόλ. Πάντως θα πρέπει πάντα να έχουμε κατά νου ότι η κατανάλωση περισσοτέρων από δύο μονάδων αλκοόλ την ημέρα είναι γνωστό ότι κάνει κακό στην οστική υγεία μας.

Η οστεοπόρωση είναι γνωστό πρόβλημα των μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών, καθώς αυξάνει τον κίνδυνο οστικών καταγμάτων μετέπειτα.

Οι ερευνητές προσπαθούν να εντοπίσουν τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής που θα βοηθήσουν τις γυναίκες να διατηρήσουν την οστική τους δύναμη μέχρι τα γεράματα.

Γι' αυτό και οι Ισπανοί ειδικοί δεν συστήνουν σε όλους μας να πίνουμε μπίρα για να ενισχύσουμε την οστική μας υγεία, καθώς τα φυτο-οιστρογόνα που περιέχονται σε αυτήν, θα πρέπει να διερευνηθούν με περισσότερη λεπτομέρεια.

Οι ερευνητές συγκρότησαν μια ομάδα από γυναίκες ηλικίας κατά μέσο όρο 48 ετών και με υπερήχους μέτρησαν την οστική τους πυκνότητα στα δάκτυλα.

Τα αποτελέσματα επανελέγχτηκαν συνδυαστικά με παράγοντες όπως το βάρος, η ηλικία και η χρήση αλκοόλ.

Οι γυναίκες χαρακτηρίστηκαν ως ήπιες ή μετριοπαθείς καταναλώτριες μπίρας, καλύπτοντας μια ποσότητα έως και 280 γραμμαρίων αλκοόλ την εβδομάδα, ίση με πέντε μονάδες ημερησίως, και διαπιστώθηκε ότι είχαν ανώτερη οστική πυκνότητα από αυτές που δεν έπιναν αλκοόλ.

Η μελέτη συνηγορεί υπέρ άλλης μελέτης που είχε γίνει στο Νοσοκομείο Σέιντ Τόμας του Λονδίνου και είχε δείξει ότι η κατανάλωση οκτώ μονάδων αλκοόλ την εβδομάδα είναι ωφέλιμη για τον οργανισμό.

Πάντως οι ειδικοί σημειώνουν με έμφαση ότι η γραμμή μεταξύ ωφέλιμης και ανθυγιεινής δοσολογίας αλκοόλ είναι πολύ λεπτή.

(Πηγή health.in.gr)