Ο θόρυβος του δρόμου αυξάνει την αρτηριακή πίεση

Παρασκευή, 11 Σεπτεμβρίου 2009

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Λουντ, υπό τον Τεό Μποντίν, σε έρευνά τους που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Environmental Health» (Περιβαλλοντική Υγεία), σύμφωνα με το BBC, διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος για υψηλή πίεση αυξάνεται κατά τουλάχιστον 25% όταν ο καθημερινός θόρυβος από τα διερχόμενα αυτοκίνητα κατά μέσο όρο ξεπερνά τα 60 ντεσιμπέλ, κάτι που εκτιμάται ότι ισχύει για περίπου έναν στους τέσσερις Ευρωπαίους, συνεπώς το πρόβλημα κάθε άλλο παρά αμελητέο είναι.

Όταν ο μέσος θόρυβος ξεπερνά τα 64 ντεσιμπέλ, τότε ο κίνδυνος αυξάνεται πάνω από 90%. Αν και ο ακριβής μηχανισμός δεν είναι σαφής, οι επιστήμονες θεωρούν ότι πιθανότατα ο θόρυβος προκαλεί στρες (και συχνά αϋπνία) και αυτό, με τη σειρά του, φέρνει προβλήματα πίεσης.

Οι σουηδοί ερευνητές συμπεριέλαβαν 28.000 άτομα στην μελέτη τους και προειδοποίησαν ότι τα πορίσματά της είναι ανησυχητικά, επειδή η υψηλή πίεση αυξάνει τις πιθανότητες πρόκλησης εμφράγματος ή εγκεφαλικού. Πάντως, σύμφωνα με την έρευνα, οι άνθρωποι ηλικίας άνω των 60 ετών φαίνεται πως δεν επηρεάζονται εξίσου αρνητικά από τον θόρυβο, ίσως επειδή τον έχουν συνηθίσει με τα χρόνια ή επειδή ήδη έχουν υψηλή πίεση.

Πάντως, βρετανοί γιατροί, όπως ο καθηγητής Άλαν Μάριον-Ντέηβις, δήλωσαν ότι άλλοι παράγοντες, όπως το κάπνισμα και η διατροφή, παίζουν πιο σημαντικό ρόλο για την πίεση σε σχέση με τον θόρυβο. Παρόλα αυτά, συμφώνησαν ότι το ζήτημα χρειάζεται περαιτέρω μελέτη.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ