Δεν περικόπτουν έξοδα των παιδιών, παρά την κρίση

Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2009

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Προτιμούν να στερηθούν οι ίδιοι παρά να περικόψουν τα έξοδα του παιδιού τους. Αυτή είναι η γενική αρχή που διέπει τη νοοτροπία των Ελλήνων γονέων στην πλειονότητά τους. Ο προϋπολογισμός των σχολικών ειδών μπορεί να αποτελεί πονοκέφαλο κάθε Σεπτέμβριο αλλά ειδικά φέτος επιτείνεται λόγω της οικονομικής κρίσης.

Ούτε τις εξωσχολικές δραστηριότητες δεν διανοούνται να περιορίσουν, είτε αυτές αφορούν φροντιστήρια ξένων γλωσσών είτε τον αθλητισμό και τις τέχνες, κρίνοντας ότι όλα αυτά συμβάλλουν στην πρόοδο και την ανάπτυξη της προσωπικότητας του παιδιού. «Οι περισσότεροι γονείς, αν και αρκετά στριμωγμένοι οικονομικά έχουν κόψει τις προσωπικές τους δαπάνες, ελάχιστοι είναι εκείνοι που σταματούν το φροντιστήριο στα παιδιά τους ή οτιδήποτε τους βοηθά στο σχολείο», λέει η Λένα Ζαραλίδου, ιδιοκτήτρια φροντιστηρίου ξένων γλωσσών και συμπληρώνει «μπορεί να κάνουν οικονομία σε ό,τι αφορά κάποια ακριβά σχολικά είδη και να περιοριστούν στα απολύτως αναγκαία αλλά δεν θα σταματήσουν την ενασχόληση του παιδιού με κάποιο άθλημα ή άλλη εξωσχολική δραστηριότητα. Ούτε κι εγώ ως μητέρα δύο παιδιών πρόκειται να κόψω από τα παιδιά μου το τένις, τη ζωγραφική ή το ποδόσφαιρο που ξέρω πόσο πολύ τα αγαπούν».

Τον κανόνα που θέλει τους γονείς να... θυσιάζουν τις δικές τους μικρές καταναλωτικές απολαύσεις για χάρη των σχολικών αναγκών των παιδιών τους επιβεβαιώνει στην «Κ» η εκπρόσωπος του Συλλόγου Γονέων δημοτικού σχολείου της Αθήνας, κ. Μαριάννα Παναγουλάκου επισημαίνοντας «δεν ξέρω κανέναν γονιό που να έχει επιλέξει τον δρόμο της μείωσης των εξόδων του παιδιού του για το σχολείο. Οι περισσότεροι δίνουν μεγάλη προτεραιότητα σ’ αυτό τον τομέα και δεν τους περνάει από το μυαλό να αρνηθούν στο παιδί τους κάποια εξωσχολική δραστηριότητα ή κάποια σχολικά είδη».

Ανάσα για τους γονείς αποτελούν συχνά οι νονοί - νονές αλλά και γιαγιάδες - παππούδες που συχνά αναλαμβάνουν επικουρικό ρόλο στα σχολικά έξοδα. «Με τρεις νονές και δυο γιαγιάδες νομίζω ότι θα καλυφθούν σε μεγάλο βαθμό οι ανάγκες για σχολικά είδη. Για όλα τα υπόλοιπα, φροντιστήριο αγγλικών, τζούντο και μπάσκετ που έχει επιλέξει ο γιος μου, δεν πρόκειται να του στερήσω τίποτα», λέει στην «Κ» η κ. Τόνια Κορκά, μητέρα αγοριού Β’ δημοτικού. Βεβαίως, υπάρχουν και υπερβολές, οι οποίες προκύπτουν από τα συνήθη παράπονα, ειδικά των μαθητών του δημοτικού του τύπου «γιατί η Αννούλα έχει πιο ωραία κασετίνα από τη δική μου», οπότε οι γονείς βρίσκονται στο δίλημμα αν πρέπει να χαλάσουν το χατίρι του παιδιού τους ή να του εξηγήσουν ότι υπάρχουν και παιδιά που δεν μπορούν να αποκτήσουν καν μια απλή κασετίνα ή ακόμα χειρότερα ότι υπάρχουν εκατομμύρια παιδιά που θέλουν αλλά δεν μπορούν να φοιτήσουν στο σχολείο.

Καμπάνια της Unicef

Στην κατεύθυνση της πρόσβασης περισσότερων παιδιών στα σχολεία με στόχο την εξάλειψη του αναλφαβητισμού προσβλέπει η Unicef, η οποία μέσα από τη νέα σχολική της καμπάνια για το 2009 καλεί γονείς και μαθητές στο σταθμό του μετρό στο Σύνταγμα, να ενισχύσουν την προσπάθειά της, ώστε να στείλει, όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά στο σχολείο. Eτσι, παράλληλα με την έκθεση φωτογραφίας με θέμα την Εκπαίδευση των Παιδιών που λειτουργεί από χθες μέχρι αύριο από τις 8 το πρωί έως τις 10 το βράδυ υπάρχει ένα τριήμερο bazaar (φιλανθρωπική αγορά) με την πλήρη σειρά σχολικών ειδών της Unicef.

(Πηγή kathimerini)