Ανδρική υπόθεση το χιούμορ;

Δευτέρα 31 Αυγούστου 2009

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

κάντε κλικ πάνω στην εικόνα για να διαβάσετε


«Ήταν ένας Ιταλός, ένας Γερμανός και ένας Έλληνας...»: στις παρέες τα ανέκδοτα δίνουν και παίρνουν, ωστόσο αυτοί που αρχίζουν, κρατούν το ενδιαφέρον αμείωτο και δεν σταματούν να αντιμετωπίζουν με χιούμορ κάθε περίσταση είναι συνήθως οι άνδρες.

Έρευνα του Βρετανού ερευνητή στο Πανεπιστήμιο του Νόργουιτς, Σαμ Σούστερ, έδειξε ότι οι άνδρες είναι αυτοί που διαθέτουν περισσότερο χιούμορ απ΄ ό,τι οι γυναίκες. Ο ερευνητής μάλιστα υποστήριζε ότι αυτό συμβαίνει καθώς το χιούμορ είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τον δυναμισμό και την «επιθετική» φύση του ανθρώπου- που αποτελεί γνώρισμα των ανδρών.

Η αιτία «κρύβεται» - σύμφωνα με τον επιστήμονα - στο γεγονός ότι το... ασθενές φύλο δεν διαθέτει την ανδρική ορμόνη τεστοστερόνη, η οποία καθιστά τους άνδρες πιο αστείους. Ωστόσο οι γυναίκες θεωρούνται από τη φύση τους πιο εύθυμες.

Πολλοί όμως είναι αυτοί που δεν συμφωνούν με τη θέση του Βρετανού ερευνητή, επισημαίνοντας ότι το χιούμορ δεν έχει φύλο. Ακόμη και στον χώρο της κωμωδίας, στο θέατρο και την τηλεόραση, που μέχρι πριν από μερικές δεκαετίες ήταν ένας ανδροκρατούμενος τομέας, μπαίνουν δυναμικά όλο και περισσότερες γυναίκες.

Όπως επισημαίνει ο κ. Αλέξανδρος Λουπασάκης, γιατρός βελονισμού και ολιστικής ιατρικής, ο οποίος διοργανώνει σεμινάρια γέλιου, το χιούμορ υπάρχει στο DΝΑ κάθε ανθρώπου.

Όλοι έχουν χιούμορ

Τι είναι όμως το χιούμορ; Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι η ανάγκη του ανθρώπου να διακωμωδήσει καταστάσεις. «Και φυσικά μέσα από το χιούμορ ο καθένας από εμάς εκθέτει ένα μέρος του εαυτού του. Συνήθως διασκεδάζουμε με τις ατυχίες των άλλων και με τα ευτράπελα που συμβαίνουν σε κάποιον που γνωρίζουμε. Ενισχύεται το αίσθημα ανωτερότητας που έχουμε, αφού θεωρούμε ότι μία τέτοια αστεία κατάσταση ποτέ δεν θα συνέβαινε σε εμάς», λέει στα «ΝΕΑ».

Όλοι, όπως συμπληρώνει, έχουν χιούμορ, ωστόσο αυτό που διαφοροποιείται από άνθρωπο σε άνθρωπο είναι το «κατά πόσον το εκφράζουμε. Το ίδιο συμβαίνει και με τα δύο φύλα. Οι γυναίκες έχουν χιούμορ, ωστόσο επειδή η κοινωνία μας τις θέλει πιο μετρημένες φοβούνται να εκτεθούν. Σε αντίθεση με τους άνδρες, οι οποίοι θεωρούνται η ψυχή μιας παρέας».

Παρ΄ όλα αυτά, τα τελευταία χρόνια το... χιουμοριστικό σκηνικό αλλάζει, αφού όλο και περισσότερες γυναίκες εκφράζουν το χιούμορ τους ελεύθερα. «Η γυναίκα σήμερα δεν έχει ανάγκη να ακολουθήσει το κοινωνικό στερεότυπο που τη θέλει λιγομίλητη και σοβαρή σε μία παρέα. Έτσι, “ξεκλειδώνεται” και μπορεί ακόμη και να εκθέσει τον ίδιο της τον εαυτό κάνοντας χιούμορ».

Το χιούμορ, σύμφωνα με πολλές μελέτες, επιδρά θετικά στην καθημερινότητα. Όπως λένε οι επιστήμονες, κυρίως βοηθά τον άνθρωπο να αποδεχτεί μια δύσκολη κατάσταση αλλά και να κάνει την επικοινωνία και τον διάλογο πιο εύκολο. Παράλληλα, διευκολύνει στο να εκφραστούν τα άγχη και οι φοβίες.

Τα αποτελέσματα έρευνας που πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ, έδειξαν πως όσοι αντιμετώπιζαν θετικά και με χιούμορ τη ζωή έχουν έως και τρεις φορές λιγότερες πιθανότητες να κρυολογήσουν. Αντίστοιχη μελέτη του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν έδειξε ότι όσοι καρκινοπαθείς ήταν αισιόδοξοι για το μέλλον συνήθως υπέφεραν και λιγότερο από τους πόνους της ασθένειας.

Πάντως, «μυστήριο» επικρατεί όσον αφορά τη σχέση που έχουν οι ηλικιωμένοι με το χιούμορ. Σε ποσοστό 50% οι έρευνες δείχνουν ότι όσο μεγαλώνει ο άνθρωπος γελά περισσότερο γιατί και η αίσθηση του χιούμορ αυξάνεται με τις εμπειρίες. Άλλη πάλι θέλει τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας να αντιμετωπίζουν δυσκολία στο να γελάσουν με κάποιο αστείο, αφού τους «προδίδουν» οι νοητικές ικανότητες και η ασθενής μνήμη.

Μέσο... κατάκτησης

Υπάρχουν πολλές πτυχές που συνδέουν το σεξ με το χιούμορ. Όπως τονίζει ο κ Νικόλαος Ονουφριάδης, ψυχολόγος και υπεύθυνος στη Συμβουλευτική Γραμμή Σεξουαλικής Υγείας του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας, ο άντρας χρησιμοποιεί έντονα το χιούμορ για να τραβήξει την προσοχή μιας γυναίκας.

«Είναι πλέον κοινωνικά αποδεκτό ότι ο άντρας που διαθέτει χιούμορ έχει περισσότερες πιθανότητες να κατακτήσει μία γυναίκα της αρεσκείας του», λέει.

«Η σεξουαλική συμπεριφορά με το χιούμορ μπορούν να συνδεθούν περισσότερο με τον άντρα, αφού ο άντρας είναι αυτός που θεωρείται περισσότερο ως ο “κυνηγός”. Είναι λίγες οι φορές που μία γυναίκα θα προσεγγίσει έναν άνδρα με σκοπό τη σεξουαλική επαφή και όταν συμβεί κάτι τέτοιο, ο τρόπος προσέγγισης της γυναίκας δεν θα βασίζεται σε σαρκασμούς, ειρωνικούς σχολιασμούς ή πολύ απλά στο χιούμορ».

«Για να προκαλέσεις γέλιο, πρέπει να τσαλακωθείς»

Για την ηθοποιό Έλντα Πανοπούλου το χιούμορ είναι πια γένους θηλυκού. Λέει χαρακτηριστικά: «Στην εποχή μας όπως έχουν γίνει τα πράγματα οι άνθρωποι αυτοσαρκάζονται ενώ κάποτε δεν μπορούσαν. Σήμερα όλο και περισσότερα κορίτσια δεν έχουν πρόβλημα να αυτοσαρκάζονται. Το χιούμορ είναι έμφυτο και προσωπικό».

Προσθέτει δε ότι όσον αφορά την κωμωδία, τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά από το καθημερινό και πηγαίο χιούμορ. «Είναι πολύ δύσκολη η διδασκαλία της κωμωδίας. Βέβαια ο άνθρωπος που είναι έτοιμος να τσαλακώσει το περίβλημά του είναι πιο εύκολο να κάνει χιούμορ. Συναντώ νέα παιδιά και πιστεύω ότι τα κορίτσια έχουν πιο επιθετικό χιούμορ και είναι πιο εύκολο να εκφραστούν και να ανοιχτούν».

«Η κοινωνία ζητούσε από τις γυναίκες να είναι σοβαροφανείς»

Ο Γεράσιμος Γεννατάς είναι από τους ηθοποιούς που έχουν την εμπειρία του δράματος και της κωμωδίας, αφού πολλάκις έχει κληθεί να ενσαρκώσει κωμικούς ρόλους και το κατόρθωσε με επιτυχία.

«Βεβαίως οι γυναίκες κωμικοί ηθοποιοί είναι λιγότερες από τους άντρες, αλλά φυσικά όχι γιατί δεν έχουν χιούμορ!

Το επάγγελμα αυτό το κατέκτησαν “αριθμητικά” αργότερα από τους άντρες, οπότε αυτό είναι απολύτως λογικό να συμβαίνει», λέει.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των ερευνών που θέλουν τους άντρες να διαθέτουν περισσότερο χιούμορ από τις εκπροσώπους του «ασθενούς» φύλου, ο ηθοποιός τονίζει ότι οι γυναίκες απλά επιλέγουν να εκφράζονται λιγότερο με χιούμορ όχι γιατί δεν μπορούν να «αντεπεξέλθουν», αλλά γιατί η κοινωνία έχει επιβάλει άλλους ρόλους για εκείνες.

«Η κοινωνία ζητούσε από τη γυναίκα να είναι γκόμενα, γατούλα, χαζούλα, σοβαροφανής. Για τους άντρες, η κοινωνία κρατούσε τους ρόλους τους πιο αστείους».

Ρεπορτάζ: Εύη Σαλτού, Ζωή Λιάκα
Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ