Καρδιοπάθεια: καλύτερα γυμναστική, παρά αγγειοπλαστική

Δευτέρα 31 Αυγούστου 2009

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Φάρμακο αποδεικνύεται η συστηματική γυμναστική για τους καρδιοπαθείς - και μάλιστα τόσο ισχυρό, ώστε πολλοί καρδιολόγοι αρχίζουν πλέον να την θεωρούν πιο ωφέλιμη κι απ' αυτήν την αγγειοπλαστική, η οποία δεκαετίες τώρα χρησιμοποιείται για να διανοίγει τις στενωμένες στεφανιαίες αρτηρίες της καρδιάς.

Επιστήμονες που βρίσκονται στην Βαρκελώνη, συμμετέχοντας στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας (ESC), παρουσίασαν το Σαββατοκύριακο μελέτες και στοιχεία που υποδηλώνουν πως οι γιατροί καλό είναι να προσπαθούν να πείσουν τους ασθενείς τους να αρχίσουν να γυμνάζονται, αντί να τους δίνουν την εύκολη λύση: τις αγγειοπλαστικές.

Η αγγειοπλαστική είναι η κύρια θεραπεία για όποιον έχει πάθει έμφραγμα ή νοσηλεύονται με καρδιολογικά συμπτώματα που επιδεινώνονται. Ωστόσο, οι περισσότερες αγγειοπλαστικές δεν γίνονται σε επείγοντα περιστατικά, αλλά σε προγραμματισμένα.

«Είναι δύσκολο να πείσεις έναν άρρωστο να αρχίσει να γυμνάζεται περισσότερο αντί να κάνει αγγειοπλαστική, αλλά η σύσταση αυτή έχει νόημα», είπε στη διάρκεια του συνεδρίου ο δρ Ράινερ Χάμπρεχτ από την Κλινική Links der Weser στη Βρέμη της Γερμανίας.

«Η αγγειοπλαστική ανοίγει μόνο τη στένωση σε ένα αγγείο», συνηγόρησε ο δρ Κρίστοφερ Κάννον, αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ και εκπρόσωπος του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας. «Η γυμναστική, όμως, κάνει πολλά περισσότερα από το να διορθώνει ένα μόνο πρόβλημα».

Μεταξύ άλλων, η γυμναστική μειώνει την «κακή» (ή LDL) χοληστερόλη που αποφράσσει τα αγγεία, αυξάνει την «καλή» (ή HDL) η οποία προστατεύει τα αγγεία, βοηθεί τον οργανισμό να επεξεργάζεται καλύτερα το σάκχαρο, ελαττώνει την αρτηριακή πίεση και αποτρέπει την στένωση των αρτηριών.

«Με βάση επιδημιολογικές μελέτες πρόληψης, υπολογίζεται ότι το 30% των κρουσμάτων καρδιοπάθειας και εγκεφαλικού θα μπορούσαν να αποτραπούν με 2,5 ώρες περπάτημα με γρήγορο βήμα την εβδομάδα, καθώς και ότι κάθε χρόνο θα αποτρέπονταν 284.886 θάνατοι από καρδιαγγειακά επεισόδια μόνο στις ΗΠΑ», τόνισε ο δρ Χάμπρεχτ.

Καλύτερη για 2 στους 3

Πόσοι ασθενείς μπορούν να ωφεληθούν από την γυμναστική; «Τα δύο τρίτα των καρδιοπαθών που περιμένουν να κάνουν αγγειοπλαστική, πιθανώς θα αποκόμιζαν μεγαλύτερα οφέλη από την συστηματική γυμναστική», απάντησε ο δρ Τζόεπ Περκ, καθηγητής Επιστημών Υγείας στο Πανεπιστήμιο Κάλμαρ της Σουηδίας και εκπρόσωπος της ESC.

Οι ειδικοί λένε πως λιγότερο από το 20% των καρδιοπαθών γυμνάζονται όσο πρέπει, δηλαδή 30 λεπτά την ημέρα, πέντε μέρες την εβδομάδα, και με μέτρια ένταση.

Ο δρ Περκ πρόσθεσε ότι οι γιατροί που πραγματοποιούν αγγειοπλαστικές στους ασθενείς τους δίχως να τους ζητούν να αλλάξουν τον τρόπο ζωής τους, στην ουσία δείχνουν να αμελούν την ουσία του προβλήματος.

«Είναι σαν να προσπαθεί κανείς να απαλλαγεί από τα πιο σκουριασμένα τμήματα ενός αυτοκινήτου, δίχως να κάνει το παραμικρό για να εμποδίσει την εμφάνιση σκουριάς στο μέλλον», είπε χαρακτηριστικά.

Εντούτοις, οι γιατροί παραδέχονται ότι είναι δύσκολο να πείσουν τους ασθενείς να γυμνάζονται αντί να κάνουν αγγειοπλαστική.

«Οι περισσότεροι ασθενείς θέλουν την γρήγορη λύση», είπε ο δρ Κάνον. «Μπορεί να γυμναστική να ωφελεί περισσότερο την καρδιά από την αγγειοπλαστική, αλλά χρειάζονται μήνες για να αισθανθεί ένας ασθενής τα οφέλη της. Είναι πολύ πιο εύκολο να φτιάξεις την αρτηρία σου από το να προσπαθείς να γυμνάζεσαι κάθε μέρα».

(Πηγή ygeia.tanea.gr)