Κόψτε το κάπνισμα χωρίς να παχύνετε

Δευτέρα 31 Αυγούστου 2009

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Όπως προκύπτει από πρόσφατη μελέτη, ένας στους 10 Έλληνες θέλει να κόψει το κάπνισμα και τέσσερις στους δέκα είναι αποφασισμένοι να το μειώσουν. Ωστόσο, μεγάλο εμπόδιο αποτελεί η αύξηση του βάρους, η οποία συχνά φτάνει τα 4-5 κιλά τους πρώτους 10 μήνες έπειτα από τη διακοπή.

Η αύξηση αυτή οφείλεται σε δύο λόγους. Αφ΄ ενός οι πρώην καπνιστές αρχίζουν να τρώνε περισσότερο (αυξάνουν κυρίως το τσιμπολόγημα), καθώς το κάπνισμα αποτελούσε μέχρι πρότινος μέσο καταστολής της όρεξης.

Αφ΄ ετέρου, ένα πακέτο τσιγάρα την ημέρα μπορεί να προκαλέσει αύξηση του μεταβολικού ρυθμού κατά περίπου 10%. Μετά τη διακοπή του καπνίσματος ο μεταβολικός ρυθμός επανέρχεται στα φυσιολογικά του επίπεδα, με αποτέλεσμα ο πρώην καπνιστής να «καίει» πια λιγότερες θερμίδες.

Υπάρχουν όμως “κόλπα” που καταφέρνουν να καταστείλουν το στερητικό σύνδρομο που δημιουργείται μετά τη διακοπή του καπνίσματος, καθώς και την τάση για τσιμπολόγημα.

Συνιστάται να καταναλώνεται άφθονο νερό (προκαλεί κορεσμό της πείνας, άρα δρα ως κατασταλτικό της όρεξης), όξινοι χυμοί (λεμονιού ή γκρέιπφρουτ, που μετριάζουν την εθιστική δράση της νικοτίνης λόγω της έντονα όξινης γεύσης τους), καραμέλες και τσίκλες (κατά προτίμηση όσες έχουν γεύσεις με έντονη μυρωδιά, όπως μέντα και γαρίφαλο, διότι έχει διαπιστωθεί ότι μειώνουν την ανάγκη για τσιγάρο), περισσότερα φρούτα και λαχανικά (δεν παρέχουν πολλές θερμίδες και υπερκαλύπτουν την ανάγκη για κάτι γλυκό ή αλμυρό αντίστοιχα), αποφυγή του αλκοόλ (παρέχει πολλές θερμίδες και συνήθως είναι άμεσα συνδεδεμένο με το κάπνισμα, οπότε υπενθυμίζει την ανάγκη για τσιγάρο) και αλλαγή των συνηθειών όσον αφορά τον καφέ (καλό είναι να ελαττωθεί η κατανάλωσή του, διότι στους περισσότερους θυμίζει το τσιγάρο).

Εάν κάποιος δεν μπορεί να κόψει τον καφέ, μπορεί να αλλάξει είδος (λ.χ. αντί για καπουτσίνο να πίνει εσπρέσο) ή την περιεκτικότητά του σε ζάχαρη ή γάλα (λ.χ. αν τον έπινε σκέτο να προσθέσει μισή κουταλιά ζάχαρη ή γάλα), ώστε να μη συσχετίζει τόσο έντονα τον καφέ με το τσιγάρο.

Ο Δημήτρης Π. Μπερτζελέτος είναι κλινικός διαιτολόγος- διατροφολόγος, αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων- Διατροφολόγων

(Πηγή ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο)

1 σχόλια:

thumper είπε...

Πολλοί αυτοί που θέλουνε να κόψουνε το κάπνισμα αλλά πολλές φορές δε μπορούνε να το κάνουνε μόνοι τους. Οι συμβουλές και η βοήθεια κάποιου ειδικού πολλές φορές είναι επιβεβλημένη. Καλή η εποχή πάντως για να κόψει κάποιος το κάπνισμα, καθώς και τα αντικαπνιστικά μέτρα βοηθάνε ακόμα πιο πολύ στο να απαλλαγεί κάποιος από αυτή τη βλαβερή συνήθεια.