Κληρονομικότητα και περιβάλλον παίζουν ρόλο στην παιδική αποφρακτική άπνοια ύπνου

Δευτέρα 31 Αυγούστου 2009

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Τα παιδιά κινδυνεύουν να εκδηλώσουν αποφρακτική άπνοια ύπνου αν έχουν αδερφό ή αδερφή που πάσχει από την διαταραχή αυτή, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Sleep.

Η αποφρακτική άπνοια ύπνου εκδηλώνεται όταν οι αεραγωγοί μπλοκάρουν κατά την διάρκεια του ύπνου, εμποδίζοντας την αναπνοή για σύντομες και συχνές περιόδους. Συχνά συνοδεύεται από ηχηρό ροχαλητό.

Όλο και συχνότερα πλέον εντοπίζεται σε παιδιά και η διαταραχή του νυχτερινού ύπνου που προκαλεί μπορεί να συντελέσει σε προβλήματα μάθησης και συμπεριφοράς του παιδιού, καθώς και σε σοβαρότερες συνέπειες για την υγεία του.

Ο Δρ Ντάνιελ Φριμπεργκ και οι συνεργάτες του στο Ινστιτούτο Καρολίνσκα της Στοκχόλμης στην Σουηδία θέλησαν να μελετήσουν τον ρόλο της κληρονομικότητας και του περιβάλλοντος στην αποφρακτική άπνοια ύπνου και την διαταραχή της αναπνοής κατά τη διάρκεια του ύπνου μελετώντας στοιχεία νοσηλείας από το σύνολο του σουηδικού πληθυσμού 18 ετών και κάτω, δηλαδή συνολικά 2,7 εκατομμύρια άτομα.

Μεταξύ 1997 και 2004, 854 αγόρια και 627 κορίτσια διαγνώστηκαν με αποφρακτική άπνοια ύπνου. Αλλα 13.656 αγόρια και 11.648 κορίτσια διαγνώστηκαν με διογκωμένες αμυγδαλές και κρεατάκια.

Τα αγόρια που είχαν αδέρφια που είχαν διαγνωστεί με αποφρακτική άπνοια ύπνου είχαν 33,2 φορές περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν και τα ίδια με την ίδια πάθηση, ενώ τα κορίτσια είχαν 40,5 φορές μεγαλύτερες πιθανότητες τέτοιας διάγνωσης.

Τα αγόρια με αδερφό/αδερφή που είχε διογκωμένες αμυγδαλές ή κρεατάκια είχαν 4,53 φορές περισσότερες πιθανότητες να έχουν και τα ίδια αυτό το πρόβλημα, ενώ ο κίνδυνος ήταν σχεδόν πενταπλάσιος για τα κορίτσια.

Ενώ οι ερευνητές δεν κατάφεραν να διαχωρίσουν το ρόλο της κληρονομικότητας και του περιβάλλοντος από τα στοιχεία που μελέτησαν, σημειώνουν ότι και τα δύο παίζουν ρόλο στο κατά πόσο το παιδί θα εκδηλώσει διαταραγμένη αναπνοή κατά την διάρκεια του ύπνου.

Οι γονείς και οι ιατροί θα πρέπει να αναζητούν τα συμπτώματα της διαταραχής της αναπνοής κατά την διάρκεια του ύπνου σε αδέλφια των παιδιών που έχουν ήδη διαγνωστεί να πάσχουν από την πάθηση.

(Πηγή health.in.gr)