Πρόληψη ατυχημάτων στα μικρά παιδιά

Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Οι απειλές για την υγεία που προέρχονται από το οικιακό περιβάλλον είναι πολλές.

Οι περισσότερες πτώσεις, που αποτελούν τη δεύτερη αιτία θανάτων από ατυχήματα μετά τα τροχαία, συμβαίνουν στο σπίτι. Οι περισσότεροι θάνατοι από εγκαύματα συμβαίνουν, επίσης, στο σπίτι. Το μέσο σπίτι στις αναπτυγμένες χώρες είναι γεμάτο από συσκευές υψηλής ενέργειας που μπορούν να τραυματίσουν το ανθρώπινο σώμα. Ακόμα, υπάρχουν πηγές συγκεντρωμένης ενέργειας στις ηλεκτρικές πρίζες και στις βρύσες του θερμού νερού. Οσο για τον εσωτερικό αέρα, σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να είναι πιο μολυσμένος από τον εξωτερικό.

Τα μικρά παιδιά αποτελούν μία από τις πιο ευάλωτες ομάδες για ατυχήματα διότι έχουν άγνοια κινδύνου και φυσική περιέργεια για να εξερευνήσουν τον κόσμο. Επιπλέον, διανύουν τη φάση της ανάπτυξης του μυϊκού, σκελετικού και νευρικού συστήματός τους, με αποτέλεσμα να βρίσκονται σε διαρκή κίνηση. Είναι θλιβερό το γεγονός ότι οι περισσότεροι τραυματισμοί συμβαίνουν επειδή οι γονείς αγνοούν ή υποτιμούν τις δυνατότητες των παιδιών τους.

Είναι φρόνιμο να κάνετε το σπίτι σας ασφαλές πριν ξεκινήσει το παιδί σας να περπατάει. Αρχικά, ασφαλίστε όλες τις πρίζες με ειδικά προστατευτικά για να αποφευχθεί ο κίνδυνος ηλεκτροπληξίας. Μην αφήνετε ένα μωρό να σκαρφαλώνει σε έπιπλα, καρέκλες κ.λπ. Κρατήστε μακριά μικρά αντικείμενα ή κορδόνια (ό,τι χωράει στο ρολό του χαρτιού υγείας θεωρείται επικίνδυνο για κατάποση). Στον ύπνο το μωρό πρέπει να είναι ανάσκελα ή στο πλάι για να μειωθεί ο κίνδυνος αιφνιδίου θανάτου. Τα κάγκελα της κούνιας δεν πρέπει να απέχουν περισσότερο από 6 εκατοστά μεταξύ τους και δεν πρέπει να υπάρχει κενό μεταξύ στρώματος και κούνιας. Το στρώμα πρέπει να είναι σταθερό (όχι στρώμα νερού ή μαλακά μαξιλάρια). Είναι σημαντικό να μην αφήνετε ένα μωρό μόνο του στην μπανιέρα ή κοντά σε πισίνα - θάλασσα, ασχέτως με το βάθος του νερού. Οι περισσότεροι πνιγμοί παιδιών σημειώνονται στα ρηχά και όχι στα βαθιά γιατί οι γονείς τους ήταν επαναπαυμένοι. Οσο νωρίτερα μαθαίνει ένα παιδί να κολυμπάει τόσο μειώνονται οι πιθανότητες πνιγμού, αλλά και πάλι πρέπει να είναι κάτω από επιτήρηση, όσο βρίσκεται μέσα ή κοντά στο νερό. Στην άθληση θα πρέπει να τηρούνται όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Στην κουζίνα, επίσης, δεν πρέπει να μένει ένα παιδί μόνο του χωρίς επίβλεψη διότι υπάρχει ο κίνδυνος να έρθει σε επαφή με κοφτερά αντικείμενα ή με καυτά υγρά. Για τον ίδιο λόγο, πρέπει να αποφεύγετε να κρατάτε το παιδί σας αγκαλιά την ώρα που μαγειρεύετε και να υπάρχει η μέριμνα ώστε τα χερούλια των μαγειρικών σκευών να είναι πάντα στραμμένα προς τα μέσα.

Στο αυτοκίνητο πρέπει πάντα να γίνεται χρήση ειδικών καθισμάτων που βλέπουν προς τα πίσω και να είναι σφιχτά δεμένα με τις ειδικές υποδοχές της ασφαλείας. Πάντα να βάζετε τα παιδιά στο πίσω κάθισμα και στην περίπτωση που χρησιμοποιείτε μηχανή να τους φοράτε κράνος.

Στο σχολείο μπορείτε να προστατέψετε το παιδί σας με προτάσεις προς το σχολείο, ή μέσω του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων, για λήψη μέτρων ασφαλείας (πυρόσβεση, άσκηση πυρκαγιάς ή σεισμού κ.λπ.). Επειδή όμως τα περισσότερα ατυχήματα στον σχολικό χώρο συμβαίνουν από την επιθετικότητα των μαθητών στο διάλειμμα, θα ήταν συνετό να εκπαιδεύσετε το παιδί σας στον έλεγχο της συμπεριφοράς του. Ακόμη και στις παιδικές χαρές, πολλές φορές το έδαφος έχει κακοτεχνίες. Για αυτόν τον λόγο θα πρέπει να εντοπίζετε τα επικίνδυνα σημεία που μπορεί να τραυματίσουν το παιδί σας και να τα αποφεύγετε, κυρίως όταν το φως λιγοστεύει.

Στα μέτρα πρόληψης περιλαμβάνονται η τοποθέτηση ενός τηλεφωνικού αριθμού επείγουσας ανάγκης σε εμφανές σημείο στο σπίτι, η εκμάθηση καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης για μικρά παιδιά, ενώ χρήσιμο μπορεί να αποδειχθεί το σιρόπι ιπεκακουάνας (κατόπιν σύστασης γιατρού, σε περίπτωση δηλητηρίασης για την πρόκληση εμετού). Τα μωρά δεν πρέπει να τραντάζονται ή να ασκείται σωματική τιμωρία. Αφενός μπορεί να προκληθεί πολύ σοβαρή βλάβη (έως και παράλυση) και αφετέρου αυτό δεν αποτελεί ορθή παιδαγωγική μέθοδο. Το πιο σημαντικό από όλα είναι να δίνετε εσείς το καλό παράδειγμα στα παιδιά σας τόσο σε ζητήματα ασφάλειας όσο και συμπεριφοράς γενικότερα.

Συμβουλευτική Γραμμή Πρόληψης ΙΚΠΙ: 210-7222727

Ιστοσελίδα Υγείας - Πρόληψης: www.neahygeia.gr

Του ΓΙΑΝΝΗ ΤΟΥΝΤΑ, αν. καθηγητή Κοινωνικής Ιατρικής, διευθυντή Ινστιτούτου Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής (ΙΚΠΙ), προέδρου Παγκόσμιας Ενωσης Νοσοκομείων και Υπηρεσιών Προαγωγής Υγείας

(Πηγή)