Ο περιορισμός των αλλεργιογόνων μειώνει τον κίνδυνο παιδικού άσθματος

Δευτέρα 31 Αυγούστου 2009

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Τα παιδιά που έχουν γενετική ευπάθεια στο άσθμα μπορεί να είναι λιγότερο πιθανό να εκδηλώσουν την πάθηση αν περιοριστεί η έκθεση τους σε μια ποικιλία αλλεργιογόνων, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Cochrane Library.

Τα παιδιά με οικογενειακό ιστορικό αλλεργιών διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να εκδηλώσουν τις ίδιες παθήσεις. Οι κρίσεις άσθματος που χαρακτηρίζονται από την φλεγμονή των αεραγωγών, συχνά αποδίδονται σε αλλεργιογόνα και ερεθιστικούς παράγοντες όπως ο καπνός του τσιγάρου, τα ακάρεα της σκόνης και η γύρη των λουλουδιών.

Η ανασκόπηση που έκανε η Δρ Ταντζα Μαας και οι συνεργάτες της στο Ερευνητικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας και Φροντίδας της Ολλανδίας επικεντρώθηκε σε εννέα μελέτες που εξέταζαν τον τρόπο πρόληψης του άσθματος σε γενετικά επιρρεπή παιδιά.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι προσπάθειες προστασίας των παιδιών από πολλαπλά αλλεργιογόνα συντελούσαν στη μείωση των πιθανοτήτων εκδήλωσης άσθματος.

Αντιθέτως, όταν η πρόληψη επικεντρωνόταν σε ένα μόνο αλλεργιογόνο δεν ήταν αποτελεσματική.

Αρα ο καλύτερος τρόπος είναι οι γονείς να προσπαθήσουν μονομιάς να αποκλείσουν όλα τα πιθανά αλλεργιογόνα από το περιβάλλον στο οποίο ζει το παιδί.

Αυτό συνεπάγεται την διατήρηση ενός καθαρού οικιακού περιβάλλοντος, απαλλαγμένου από καπνό, ακάρεα σκόνης και τριχωτά κατοικίδια ζώα. Η σκόνη μπορεί να περιοριστεί απλώς με την χρήση κοινών καθαριστικών και παγίδων σκόνης σε κουρτίνες, μαξιλάρια και λούτρινα παιχνίδια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο θηλασμός για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο διάστημα είναι σημαντικός καθώς υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία που τεκμηριώνουν ότι ο θηλασμός και η αποφυγή των ακάρεων της σκόνης είναι τα δύο πιο αποτελεσματικά μέτρα κατά της εκδήλωσης του άσθματος, αν και τα στοιχεία δεν είναι καταληκτικά.

Δεν είναι ξεκάθαρο γιατί ο θηλασμός μπορεί να προλάβει τις μετέπειτα αλλεργίες και το άσθμα, αλλά ίσως σχετίζεται με την ανάπτυξη του ανοσοποιητικού συστήματος και λόγω της καθυστερημένης εισαγωγής του βοδινού γάλακτος στην διατροφή του παιδιού.

(Πηγή health.in.gr)