Η οξεία υπνική άπνοια αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου

Τετάρτη, 19 Αυγούστου 2009

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά 46% προκαλεί η οξεία διαταραχή της αναπνοής στη διάρκεια του ύπνου, σύμφωνα με Αμερικανούς ερευνητές. Σημείωσαν, ωστόσο, πως τα άτομα με ηπιότερης μορφής διαταραχές δεν διατρέχουν τον ίδιο κίνδυνο.

Όπως ανακοίνωσαν οι ερευνητές, άτομα που πάσχουν από οξεία διαταραχή της αναπνοής στη διάρκεια του ύπνου είναι πιθανότερο να πεθάνουν από μία σειρά αιτιών σε σύγκριση με άτομα που δεν πάσχουν από διαταραχές του ύπνου.

Ο κίνδυνος είναι αυξημένος σε άνδρες ηλικίας 40 με 70 χρόνων, όπως διαπίστωσε ο Ναρές Πουντζάμπι του πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς της Βαλτιμόρης και οι συνεργάτες του.

Η υπνική άπνοια οφείλεται στην απόφραξη του άνω αεραγωγού στη διάρκεια του ύπνου.

Ένα από τα συμπτώματά της είναι το ροχαλητό, αλλά αυτό που διαφοροποιεί την άπνοια από άλλες διαταραχές της αναπνοής στον ύπνο είναι οι πολλές, σύντομες διακοπές της αναπνοής στον ύπνο.

Η υπνική άπνοια είναι στενά συνδεδεμένη με την παχυσαρκία, την υπέρταση, την καρδιακή ανεπάρκεια και το εγκεφαλικό, αλλά οι ερευνητές δεν έχουν καταφέρει να αποσαφηνίσουν το ποσοστό στο οποίο αυξάνει την πιθανότητα θανάτου.

Η ομάδα του Πουντζάμπι πραγματοποίησε την έρευνα σε δείγμα 6.400 ανδρών και γυναικών, στη διάρκεια μίας οκταετίας.

Όσοι στην αρχή της έρευνας είχαν βαριάς μορφής υπνική άπνοια είχαν 46% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από οποιαδήποτε αιτία, ανεξάρτητα από την ηλικία, το φύλο, το χρώμα τους, το βάρος ή το αν ήταν καπνιστές, αναφέρουν οι ερευνητές στην έκθεσή τους που δημοσιεύτηκε στη επιστημονική επιθεώρηση PLoS Medicine.

Σύμφωνα με τη μελέτη, άνδρες ηλικίας 40 εώς 70 χρόνων με βαριάς μορφής διαταραχές της αναπνοής στον ύπνο είχαν διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν από οποιαδήποτε αιτία σε σχέση με τους υγιείς άνδρες της ίδιας ηλικίας.

«Μεταξύ των ανδρών, το 42,9% δεν είχαν διαταραχές της αναπνοής στον ύπνο, το 33,2% είχαν σε ελαφρά μορφή, το 15,7% σε μέτρια και το 8,2% σε οξεία», ανέφερεαν οι ερευνητές.

Σύμφωνα με τους ίδιους, περίπου το 25% των γυναικών έπασχαν από ήπια υπνική άπνοια, το 8% από μέτριας μορφής και το 3% από βαριά μορφής.

Οι ερευνητές, οι οποίοι χρηματοδοτήθηκαν από το Εθνικό Καρδιολογικό, Πνευμονολογικό και Αιματολογικό Ινστιτούτο των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας, ανακοίνωσαν ότι τα άτομα με ηπιότερης μορφής διαταραχές της αναπνοής στον ύπνο δεν είχαν περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν πρόωρα.

Υπολογίζεται ότι 12 εκατομμύρια ενήλικες Αμερικανοί υποφέρουν από υπνική άπνοια. Οι περισσότεροι, ωστόσο, από αυτούς είτε δεν διαγιγνώσκονται είτε δεν ακολουθούν θεραπεία.

Το Εθνικό Ίδρυμα Ύπνου τοποθετεί τον αριθμό των πασχόντων σε 18 εκατομμύρια.

«Στη βαριάς μορφής υπνική άπνοια, ο αεραγωγός του πάσχοντος αποφράσσεται ενώ εκείνος υποφέρει για 20 με 30 δευτερόλεπτα και στη συνέχεια ξυπνάει».

«Όταν γίνει τόσο συχνό (το φαινόμενο)- 30 φορές την ώρα- δηλαδή περίπου κάθε δύο λεπτά, τότε πρόκειται για βαριάς μορφής υπνική άπνοια και μπορεί να εξελιχθεί σε πρόβλημα», σημειώνει ο δρ. Ντέιβιντ Ράποπορτ του πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, ο οποίος συμμετείχε στην έρευνα.

«Η καλύτερη θεραπεία για την υπνική άπνοια είναι η απώλεια βάρους. Ωστόσο, η πιο επιτυχημένη είναι η ρινική μάσκα ή αλλιώς CPAP (συνεχής θετική πίεση αεραγωγού), η οποία ασκεί πίεση στην περιοχή, ώστε να διατηρούνται ανοιχτοί οι αεραγωγοί του ασθενούς όσο εκείνος κοιμάται, επιτρέποντας έτσι τη φυσιολογική αναπνοή», πρόσθεσε ο ίδιος σε ανακοίνωσή του.

«Μία άλλη πιθανή θεραπεία που μπορεί να βοηθήσει είναι η χειρουργική επέμβαση. Αυτή μπορεί να περιλαμβάνει και την αφαίρεση των αμυγδαλών», επισημαίνει ο Ράποπορτ.

(Πηγή)