Ο μολυσμένος αέρας στο σπίτι και οι λύσεις

Δευτέρα 3 Αυγούστου 2009

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Ο καλός εξαερισμός είναι ίσως το πιο απλό αλλά και το πιο σημαντικό βήμα για ένα πιο υγιεινό σπίτι. Και αυτό γιατί ο αέρας που αναπνέουμε μέσα στο σπίτι είναι πια λιγότερο καθαρός και από τον εξωτερικό, ακόμα και όταν αυτός είναι επιβαρυμένος από καυσαέριο.

Πώς γίνεται αυτό; Για όλα φταίνε τα χημικά που χρησιμοποιούμε ή αυτά με τα οποία είναι εμποτισμένα τα διάφορα αντικείμενα, όπως τα έπιπλα. Ακόμα και αν δεν νιώθετε αυτήν την επιβάρυνση, είναι σίγουρα φρόνιμο να αρχίσετε από τώρα να καθαρίζετε όσο γίνεται την ατμόσφαιρα του σπιτιού σας, καθώς η χρόνια έκθεσή μας σε αυτές τις ουσίες μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε προβλήματα υγείας. Ας δούμε λοιπόν τι αναπνέουμε χωρίς να ξέρουμε και πώς μπορούμε να το αποφύγουμε.

ΜΟΝΟΞΕΙΔΙΟ ΤΟΥ ΑΝΘΡΑΚΑ: Δεν μπορούμε να το δούμε, να το μυρίσουμε ή να το γευτούμε, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει. Σε μικρές ποσότητες μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους, ζαλάδα και ναυτία, ενώ κάποιες φορές το μπερδεύουμε με γρίπη. Σε υψηλότερες συγκεντρώσεις μπορεί να σκοτώσει μέσα σε λίγα λεπτά! Για να μην κινδυνεύσετε, βεβαιωθείτε ότι οι συσκευές γκαζιού, η σόμπα και το τζάκι σας λειτουργούν καλά. Μια επιπλέον προφύλαξη είναι να εγκαταστήσετε στο σπίτι σας έναν εντοπιστή μονοξειδίου του άνθρακα. Επίσης, ποτέ μην αφήνετε τη μηχανή του αυτοκινήτου σας αναμμένη για πολλή ώρα στο γκαράζ της πολυκατοικίας ή στο γκαράζ που έχει πόρτα προς το υπόλοιπο σπίτι σας.

ΠΤΗΤΙΚΑ ΟΡΓΑΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ: Μια ομάδα χημικών ουσιών, μεταξύ των οποίων η βενζόλη και η φορμαλδεΰδη, η οποία έχει την ιδιότητα να εξατμίζεται σε θερμοκρασία δωματίου. Αυτά τα στοιχεία βρίσκονται στις ηλεκτρονικές συσκευές, στα διαλυτικά, τα αρωματικά χώρου, τα καθαριστικά ακόμα και τα καλλυντικά, καθώς και στα κατασκευαστικά υλικά και τα έπιπλα. Τα πτητικά οργανικά στοιχεία έχουν μια ευρεία γκάμα επιδράσεων στην υγεία μας, από τις πιο μηδαμινές έως τις πιο σοβαρές, ανάλογα με το συγκεκριμένο χημικό στοιχείο. Σε γενικές γραμμές, όσο πιο ζεστός είναι ο χώρος τόσο γρηγορότερα απελευθερώνεται η ουσία στο περιβάλλον και όσο πιο καινούργιο είναι το αντικείμενο που την περιέχει τόση περισσότερη απελευθερώνει. Γι’ αυτό καλό είναι να αφήνετε εκτός σπιτιού τα αντικείμενα για να απελευθερώνουν τις μεγαλύτερες ποσότητες πτητικών οργανικών στοιχείων πριν μπουν σε αυτό.

ΡΑΔΟΝΙΟ: Οπως και το μονοξείδιο του άνθρακα έτσι και το ραδόνιο δεν γίνεται αντιληπτό, αλλά μπορεί να αποδειχτεί θανατηφόρο. Αυτό το στοιχείο είναι από τις βασικές αιτίες καρκίνου του πνεύμονα στους μη καπνιστές και σχηματίζεται φυσικά από τη ραδιενεργή αποσύνθεση του ουρανίου, ενός αερίου που μπαίνει στο σπίτι από το έδαφος και τις χαραμάδες. Αυτό βεβαίως δεν είναι ένα πρόβλημα που εμφανίζεται συχνά, αλλά δεν χάνει κανείς τίποτε να γίνει ένας έλεγχος από έναν ειδικό.


Αναμείξεις της χλωρίνης

Πολλά κοινά καθαριστικά οικιακής χρήσης είναι γεμάτα με τοξικά χημικά που μπορούν να ερεθίσουν τα μάτια και τον λαιμό. Μερικά καθαριστικά δε είναι πολύ επικίνδυνα, ειδικά όταν αναμειγνύονται. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της ανάμειξης χλωρίνης με υποχλωρικό οξύ, που υπάρχει συνήθως στα καθαριστικά λεκάνης. Οταν γίνεται αυτό, εκλύεται αέριο χλώριο που έχει απαίσια μυρωδιά, κάνει τα μάτια να κλαίνε και καίει το δέρμα. Οπότε, να αποφεύγετε τις αναμείξεις.

(Πηγή madata.gr)

1 σχόλια:

Άνεμος είπε...

Ωραίο άρθρο. Μου επιβεβαιώνει αρκετούς προβληματισμούς που με έκαναν εδώ και κάτι μήνες να ανοίγω συχνά όλα τα παράθυρα χειμώνα καλοκαίρι για κάποια λεπτά...
Καλησπέρα.