Τα εφιαλτικά σενάρια για τη Μεσόγειο

Δευτέρα 3 Αυγούστου 2009

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Καταποντισμένες ακτές, άνοδος της στάθμης της θάλασσας και εκατομμύρια άνθρωποι υποχρεωμένοι να απομακρυνθούν από τις εστίες τους. Οι επιστήμονες ανησυχούν για το μέλλον της Μεσογείου αφού οι προβλέψεις τους που προέκυψαν από έρευνες θυμίζουν σενάρια ταινιών επιστημονικής φαντασίας.

Οι αλλαγές του κλίματος, σύμφωνα με τους ερευνητές, θα επηρεάσουν πολύ τις χώρες που βρίσκονται στην κλειστή αυτή θάλασσα που χωρίζει την Ευρώπη από την Αφρική. Ενα από τα σενάρια που προέκυψε από τις επιστημονικές εκτιμήσεις αναφέρει ότι στο τέλος του αιώνα η θάλασσα να ανεβεί κατά ένα μέτρο. Τότε, για παράδειγμα, το δέλτα του Νείλου θα αλλάξει όψη.

Τα εύφορα εδάφη, οι τουριστικοί προορισμοί και οι ιστορικές πόλεις που βρίσκονται στις όχθες του ποταμού θα χαθούν, ενώ οι κάτοικοι θα πρέπει να μεταφερθούν στα ενδότερα. Στην κόκκινη λίστα βρίσκονται και τα νησιά της Τυνησίας, τα οποία με την άνοδο της θάλασσας είναι μοιραίο να καταποντιστούν. Η απώλεια αυτή θα πλήξει, όπως είναι φυσικό, και την οικονομία της Τυνησίας. Χαρακτηριστικό του μεγέθους της οικονομικής καταστροφής της χώρας είναι το γεγονός ότι από το Τζέρμπα, ένα μόνο από αυτά τα νησιά, προέρχεται το 24% από τα κέρδη που αφήνει στη χώρα ο τουρισμός. Και βορειότερα όμως, στις ακτές της Ισπανίας θα υπάρξουν αντίστοιχα προβλήματα.

Το δέλτα του ποταμού Εβρου στον κόλπο της Βαλένθια θα κινδυνεύσει από πλημμύρες, με συνέπεια το αλμυρό νερό να αναμειχτεί με το γλυκό, γεγονός που θα αποδειχτεί καταστροφικό για τη γεωργία, αλλά και για τα αποθέματα πόσιμου νερού. Οι συγκεκριμένες δυσοίωνες προβλέψεις έγιναν από μια ερευνητική ομάδα που συντονίζεται από το Εθνικό Κέντρο Ωκεανογραφίας στο Σαουθάμπτον (NOCS), η μελέτη της οποίας δημοσιεύτηκε τον Ιούνιο στο περιοδικό «Φύση Γεωεπιστήμες». Οι επιστήμονες σε αυτή τη μελέτη εκτιμούν αύξηση μέχρι και 25 μέτρα του νερού της θάλασσας μέσα στις επόμενες δύο χιλιετίες. Νούμερο τρεις φορές μεγαλύτερο απ’ ό,τι υπολογίστηκε από τη Διεθνή Επιτροπή για τις Κλιματολογικές Αλλαγές (IPCC), τη διακυβερνητική ομάδα των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα.


Ανοδος μέχρι και τέσσερις βαθμούς Κελσίου στο Αιγαίο και την Αδριατική

Το μέλλον της Μεσογείου ήταν αντικείμενο και μιας άλλης, γαλλικής έρευνας. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Γάλλων επιστημόνων, το 2075 η θερμοκρασία της θάλασσας στις ακτές της Μεσογείου θα έχει ανεβεί από 2 μέχρι και 4 βαθμούς Κελσίου. Περισσότερο θα πληγούν το Αιγαίο πέλαγος και η Αδριατική. Τα ζεστά νερά, επίσης, σε συνδυασμό με τη μόλυνση, θα επηρεάσουν άμεσα και την αλιεία, ενώ θα απειληθούν πολλά είδη μεγάλων και μικρών ψαριών που ζουν στη Μεσόγειο. Οι χώρες που γειτονεύουν με τη Μεσόγειο, όπως όλα δείχνουν, θα υποφέρουν ιδιαίτερα με την αλλαγή του κλίματος. Ενα ακόμη παράδειγμα επιπτώσεων των αλλαγών θα είναι η αναμενόμενη αύξηση της θερμοκρασίας του αέρα σε παγκόσμια κλίμακα.

Ο αριθμός της ανόδου, αν και ποικίλλει ανάλογα με το στατιστικό μοντέλο που χρησιμοποιείται, κυμαίνεται πάντως από 1,1 ώς 6,4 βαθμούς Κελσίου και θα πραγματοποιηθεί ώς το τέλος του 21ου αιώνα. Για τη Μεσόγειο, συγκεκριμένα, προβλέπεται η υψηλότερη αύξηση, που θα κυμανθεί από 2 μέχρι και 6,5 βαθμούς Κελσίου. Τέλος, η Μεσόγειος, που σήμερα αποτελεί το όριο ανάμεσα στις τροπικές και τις ήπιες ζώνες και χαρακτηρίζεται από βαρείς χειμώνες και ζεστά καλοκαίρια, σύντομα θα αποκτήσει κλίμα τροπικό. Καθώς η θερμοκρασία θα αυξάνεται, τα όρια αυτά θα μετακινηθούν ακόμη και κατά 500 χιλιόμετρα. Ετσι, το κλίμα θα υποστεί ριζικές αλλαγές και μαζί του και οι ζωές των κατοίκων.

(Πηγή)