'Ερευνα: Η ζάχαρη είναι εθιστική

Τρίτη 4 Αυγούστου 2009

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Η επιστήμη αποκαλύπτει αυτό που οι λάτρεις του φαγητού έχουν υποψιαστεί εδώ και καιρό. Η ζάχαρη ενδεχομένως είναι εθιστική.

Η ζάχαρη φαίνεται να προκαλεί τις ίδιες χημικές αλλαγές στον εγκέφαλο που παρατηρούνται σε ανθρώπους που κάνουν χρήση ουσιών όπως η κοκαΐνη και η ηρωίνη.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής νέας έρευνας, Bart Hoebel, του πανεπιστημίου του Πρόνστον, οι ενδείξεις από το πείραμα σε ποντίκια αποκαλύπτουν ότι η κατάχρηση ζάχαρης μπορεί να δρα στον εγκέφαλο με παρόμοιο τρόπο δράσης των ουσιών.

Η μεγάλη κατανάλωση ζαχαρούχου νερού όταν πεινούν μπορεί να προκαλέσει αλλαγές τη συμπεριφορά- ακόμα και νευροχημικές αλλαγές στον εγκέφαλο- που μοιάζουν με τις αλλαγές που εμφανίζονται όταν άνθρωποι και ζώα κάνουν κατάχρηση ουσιών. Τα ποντίκια εμφανίζουν σημάδια στέρησης και μακροπρόθεσμες συνέπειες που ενδεχομένως μοιάζουν στη μεγάλη λαχτάρα για κάτι.

Ο Dr. Louis Aronne, του νοσοκομείου New York-Presbyterian δήλωσε ότι το ερώτημα ήταν αν πρόκειται για κάτι που αφορά τη συμπεριφορά ή αφορά το μεταβολισμό και τη χημεία και ενδείξεις όπως αυτή στηρίζουν την ιδέα ότι πρόκειται για τη δεύτερη εκδοχή.

Ο εθισμός στη ζάχαρη μπορεί να αποτελεί προθάλαμο για κατοπινή κατάχρηση ουσιών όπως το αλκοόλ, δήλωσε ο Hoebel.

Για την έρευνα, ποντίκια στερήθηκαν τροφή για 12 ώρες την ημέρα, στη συνέχεια τους δόθηκε πρόσβαση σε τροφή και ζάχαρη για 12 ώρες ημερησίως για διάστημα 3 έως 4 εβδομάδων.

Η μεγάλη κατανάλωση ζάχαρης προκαλούσε αύξηση της ντοπαμίνης, κάθε φορά στην περιοχή του εγκεφάλου που εμπλέκεται στην ανταμοιβή. Είναι γνωστό, δήλωσε ο Hoebel ότι οι ουσίες απελευθερώνουν ή αυξάνουν τα επίπεδα ντοπαμίνης σε αυτή την περιοχή του εγκεφάλου.

Ωστόσο, δεν ήταν μόνο η ζάχαρη που προκάλεσε αυτό το αποτέλεσμα, εξηγεί ο Hoebel, αλλά η ζάχαρη σε συνδυασμό με το εναλλασσόμενο πρόγραμμα στέρησης και αφθονίας. Τρεις εβδομάδες αργότερα, τα ποντίκια εμφάνισαν σημάδια στέρησης παρόμοια με αυτή των ανθρώπων που διακόπτουν το κάπνισμα, το αλκοόλ ή τη χρήση μορφίνης.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές μπλόκαραν τις ενδορφίνες στον εγκέφαλο των ποντικών και παρατήρησαν συμπτώματα στέρησης, άγχος κατάθλιψη και μείωση των επιπέδων ντοπαμίνης. Επιβεβαίωσαν δηλαδή την ύπαρξη νευροχημικής σχέσης με τη συμπεριφορά των ποντικών. Ωστόσο, μακρύτερες περίοδοι αποχής δεν φάνηκε να ‘θεραπεύουν’ τα ποντίκια. Αντ’ αυτού, υπήρχαν μακροπρόθεσμες συνέπειες στα ζώα. Κατανάλωνα περισσότερη ζάχαρη από πριν, σαν να λαχταρούσαν την ουσία και χωρίς ζάχαρη έπιναν περισσότερο αλκοόλ.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι ορισμένες από αυτές τις αλλαγές του εγκεφάλου μπορεί επίσης να συμβαίνουν σε ανθρώπους με διατροφικές διαταραχές, αν και χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να επιβεβαιωθεί η επίδρασή τους στους ανθρώπους. Ο Aronne εξηγεί πως οι παχυντικές τροφές επηρεάζουν το ρυθμιστικό μηχανισμό που εξουδετερώνει την αίσθηση του κορεσμού και οδηγεί κάποιον να επιστρέψει στη ζάχαρη δημιουργώντας φαύλο κύκλο αύξησης βάρους.

Τα ευρήματα ανακοινώνονται την τρέχουσα εβδομάδα στο ετήσιο συνέδριο του Αμερικανικού Κολλεγίου Νευροψυχοφαρμακολογίας στη Nashville.


(Πηγή)