Απομονώθηκε πρωτεΐνη που προκαλεί τις πρόωρες γεννήσεις

Τρίτη, 4 Αυγούστου 2009

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Την πρωτεΐνη TLR4, που «πυροδοτεί» τις πρόωρες γεννήσεις, κύρια αιτία για θανάτους και προβλήματα υγείας στα νεογέννητα, απομόνωσαν Βρετανοί επιστήμονες. Σύμφωνα με τους ερευνητές, το μπλοκάρισμα αυτής της πρωτεΐνης ίσως οδηγήσει μελλοντικά στην παρεμπόδιση των περισσότερων πρόωρων γεννήσεων.

Σύμφωνα με το BBC, η ανακάλυψη έγινε από επιστήμονες του Imperial College του Λονδίνου, υπό τον καθηγητή Φίλιπ Μπένετ του Κλινικού Ινστιτούτου Μαιευτικής και Γυναικολογίας.

Οι πρόωρες γεννήσεις συχνά προκαλούνται από κάποια μόλυνση, που ενεργοποιεί τη συγκεκριμένη πρωτεΐνη (TLR4), η οποία υπάρχει στην επιφάνεια των κυττάρων. Όταν η πρωτεΐνη αναγνωρίζει τα βακτήρια της μόλυνσης, πυροδοτεί μια φλεγμονή, που με τη σειρά της εμφανίζεται να προκαλεί την πρόωρη γέννα.

Αν και η αντίδραση αυτή θεωρείται ότι έχει εξελικτική αιτιολόγηση (να σώζει τη ζωή της εγκύου από κάποια σοβαρή μόλυνση), για κάποιο λόγο συμβαίνει ακόμα και όταν μια γυναίκα δεν έχει κάποια μόλυνση ή η μόλυνση είναι ασήμαντη.

Τα πολύ πρόωρα μωρά συχνά πεθαίνουν μέσα στις πρώτες μέρες μετά τη γέννησή τους, ενώ πολλά άλλα πρέπει να περάσουν μήνες σε ειδικούς θαλάμους. Όσα επιζούν, συχνά αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών προβλημάτων, όπως τύφλωση, κώφωση, πάρεση, μαθησιακές δυσκολίες κ.ά.

Οι Βρετανοί ερευνητές βρήκαν τρόπο να απομονώνουν τη συγκεκριμένη πρωτεΐνη και έτσι να μπλοκάρουν την αντίδραση του οργανισμού που οδηγεί στην πρόωρη γέννα. Αν και χρειάζονται περαιτέρω έρευνες, θεωρείται ότι είναι το πρώτο βήμα για την ανάπτυξη θεραπειών που θα «φρενάρουν» τις πρόωρες γεννήσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, news.in.gr