Γυναίκες σε δύσκολες καταστάσεις: Συμβουλές

Σάββατο 29 Αυγούστου 2009

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Οι γυναίκες μπορεί να είναι ανώτερες βιολογικά ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες της εγκυμοσύνης και του τοκετού, έχουν όμως πολλά προβλήματα υγείας που σχετίζονται με αυτή τη βιολογική τους ανωτερότητα.

Αντιμετωπίζουν δύσκολες καταστάσεις που μπορεί να ξεκινούν από την ψυχολογία τους τις μέρες πριν και κατά την έμμηνο ρήση και φτάνουν μέχρι τη χαμηλή λίμπιντο. Υπάρχουν όμως μερικά μυστικά που μπορεί να κάνουν ευκολότερα ανεκτές τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν.

Σύνδρομο πριν από την περίοδο
Εκνευρισμός και κατακράτηση υγρών είναι συνηθισμένο φαινόμενο την εβδομάδα πριν από την εμφάνιση της περιόδου. Λύση ριζική στο πρόβλημα δεν υπάρχει, σίγουρα όμως η κατάσταση βελτιώνεται με τη λήψη μαγνησίου. Αν και δεν είναι ακριβώς γνωστό πώς αυτό επηρεάζει, θεωρείται πιθανό ότι βοηθά αυξάνοντας τη ντοπαμίνη, μια ουσία που παράγεται στον εγκέφαλο και βελτιώνει τη διάθεση. Επίσης έχει την ιδιότητα να βοηθά ώστε να μειώνεται η κατακράτηση υγρών. Πλούσιες σε μαγνήσιο τροφές είναι τα δημητριακά ολικής αλέσεως και τα πλατύφυλλα λαχανικά. Αν πάλι δεν τα τρώτε, υπάρχουν και συμπληρώματα μαγνησίου για εκείνες τις μέρες.

Χαμηλή λίμπιντο
Η εμμηνόπαυση φέρνει συχνά μαζί της τη μείωση της διάθεσης για σεξ. Η λύση υπάρχει στα φάρμακα που χορηγούνται για τη μείωση των «φουντωμάτων» και της οστεοπόρωσης, καταστάσεις τις οποίες βιώνουν οι περισσότερες γυναίκες αυτής της ηλικίας. Κάποια από αυτά τα φάρμακα περιέχουν τεστοστερόνη, κάτι που βοηθά στη βελτίωση της ερωτικής ζωής των γυναικών, ενώ μειώνει τα συμπτώματα της περιόδου πριν από την εμμηνόπαυση. Οι γιατροί συνιστούν λήψη τέτοιων φαρμάκων από τέσσερις ώς έξι μήνες.

Η διατροφή και η πρόωρη γήρανση
Στη διατροφή κρύβεται, όπως όλα δείχνουν, το μυστικό της πρόωρης γήρανσης. Πολλές γυναίκες κάνουν λανθασμένη διατροφή, με αποτέλεσμα να φαίνονται μεγαλύτερες από την ηλικία που γράφει η ταυτότητά τους. Αυτό συμβαίνει επειδή η λανθασμένη διατροφή οδηγεί στην ανάπτυξη πολλών ελεύθερων ριζών στο δέρμα, επιταχύνοντας τη διαδικασία γήρανσης μέσω της καταστροφής των κυττάρων. Σημαντικό ρόλο στη διαδικασία αυτή φαίνεται να παίζει η κατανάλωση ζάχαρης. Ξεχάστε λοιπόν τροφές όπως τα ντόνατς ή οι πάστες. Περιέχουν τόση ζάχαρη, ώστε ο οργανισμός δεν μπορεί να την επεξεργαστεί, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ελεύθερες ρίζες. Προτιμήστε φρούτα και λαχανικά, ψάρια και αβγά, ακόμη και κρέας. Φυσικά επιτρέπονται μερικές παρασπονδίες.

Πρήξιμο στην κοιλιά
Ο καρκίνος των ωοθηκών ονομάζεται και «σιωπηρός δολοφόνος». Και αυτό επειδή τα συμπτώματά του περνούν συνήθως απαρατήρητα. Ενα τέτοιο σύμπτωμα, στο οποίο συνήθως δεν δίνεται σημασία, είναι το πρήξιμο στην κοιλιά. Οι περισσότερες γυναίκες το αποδίδουν σε φούσκωμα και δεν του δίνουν σημασία. Οι γιατροί λένε ότι αν έχετε συνεχές πρήξιμο για περισσότερο από δύο εβδομάδες, το οποίο μάλιστα δεν περνά μετά την επίσκεψή σας στην τουαλέτα, καλό είναι να επισκεφθείτε τον γυναικολόγο σας.

Θυλακίτιδα
Αν κάνετε αποτρίχωση με κερί, καλό είναι να αποφύγετε το μπάνιο σε πισίνα ή το τζακούζι. Η θερμοκρασία που υπάρχει στο τζακούζι και τα διάφορα χημικά στην πισίνα μπορούν να σας προκαλέσουν θυλακίτιδα. Αν και δεν είναι κάτι σοβαρό, υπάρχει περίπτωση για την αντιμετώπισή του να χρειαστείτε ακόμη και αντιβιοτικά. Αυτό συμβαίνει επειδή τα βακτηρίδια «αγαπούν» τη ζέστη και την υγρασία, συνθήκες, δηλαδή, που υπάρχουν σε πισίνες και τζακούζι. Αν παρ’ όλα αυτά δεν μπορείτε να αντισταθείτε, κάντε μπάνιο αμέσως μετά την πισίνα και φροντίστε να στεγνώσετε καλά τις περιοχές που έχει γίνει η αποτρίχωση, ακόμη και αν επιστρατεύσετε το σεσουάρ των μαλλιών για να τα καταφέρετε.

Μυκητίαση
Είναι μια επώδυνη πολλές φορές κατάσταση που βιώνουν λίγο-πολύ οι περισσότερες γυναίκες. Αν σας συμβεί, μην τρέξετε στο ψυγείο για γιαούρτι, όπως έκαναν παλιά οι γυναίκες. Το μόνο που προσφέρει είναι αίσθημα ανακούφισης από τα συμπτώματα. Το ίδιο μπορείτε να πετύχετε με κρύο νερό. Σε ό,τι αφορά όμως τη θεραπεία της, ζητήστε βοήθεια από τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας. Μέχρι να περάσει, φοράτε φαρδιά ρούχα και απαραιτήτως βαμβακερά εσώρουχα.

(Πηγή madata.gr)