Το αλκοόλ κατηγορείται και για τον καρκίνο του στόματος

Τετάρτη 12 Αυγούστου 2009

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Το αλκοόλ κατηγορείται σε μεγάλο βαθμό για την ανησυχητική αύξηση στα ποσοστά καρκίνου του στόματος που παρατηρούνται σε άντρες και γυναίκες που βρίσκονται στην ηλικία των 40, σύμφωνα με Βρετανούς ειδικούς.

Η κατανάλωση αλκοόλ έχει διπλασιαστεί από τη δεκαετία του 50 και είναι η περισσότερο πιθανή αιτία μαζί με το κάπνισμα, σύμφωνα με το Ίδρυμα για την έρευνα στον καρκίνο, της Βρετανίας.

Άλλοι παράγοντες κινδύνου είναι η φτωχή σε φρούτα και λαχανιά διατροφή και ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων HPV, που προκαλεί και τον καρκίνο του τραχήλου.

Περίπου το 75% των καρκίνων του στόματος αποδίδονται στο κάπνισμα και την κατανάλωση αλκοόλ.
Ο καπνός είναι μακράν ο κύριος παράγοντας κινδύνου για τον καρκίνο του στόματος, έτσι πρέπει να ενθαρρύνονται οι άνθρωποι να διακόψουν το κάπνισμα, σημειώνουν οι ερευνητές.

Αλλά για τους ανθρώπους ηλικίας 40 ετών φαίνεται ότι και άλλοι παράγοντες συντελούν στην αύξηση των ποσοστών καρκίνου του στόματος.

Ο καρκίνος του στόματος μπορεί να αντιμετωπιστεί επιτυχώς αν διαγνωστεί έγκαιρα.

Τα πιο συνήθη σημάδια της νόσου είναι τα έλκη, κόκκινες ή άσπρες πλάκες στο στόμα που επιμένουν περισσότερο από 3 εβδομάδες, μαζί με ανεξήγητο πόνο στο αυτί ή το στόμα.

Ο Don Shenker, του Alcohol Concern, δήλωσε ότι πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν τη σχέση μεταξύ αλκοόλ και καρκίνου, αλλά η νέα έρευνα δείχνει πως το αλκοόλ μπορεί να συντελεί σημαντικά ή να προκαλεί τη νόσο.

Η νέα έρευνα προβλέπεται να βοηθήσει τους ανθρώπους να συνειδητοποιήσουν όλο το εύρος της ζημιάς που προκαλεί το αλκοόλ και να αποφασίσουν καλύτερα πόσο οινόπνευμα θα πιούν.

Ο καθηγητής Alan Maryon-Davis, δήλωσε ότι το πραγματικά θανατηφόρο κοκτέιλ αποτελείται από αλκοόλ και καπνό-διπλή απειλή για το λεπτό τοίχωμα του στόματος και του φάρυγγα. Συμβουλεύει όσους πίνουν να μην καπνίζουν και αν πρέπει να καπνίσουν να αποφεύγουν τα οινοπνευματώδη.

(Πηγή iatronet.gr)