Προσοχή στα κραγιόν και στα σαμπουάν σας!

Τρίτη 18 Αυγούστου 2009

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Σειρά δοκιμών που έγινε από περιοδικό για την προστασία των καταναλωτών ανακάλυψε ότι περισσότερο από τα μισά συστατικά που περιέχονται σε ένα γυναικείο κραγιόν είναι επικίνδυνα για την υγεία

Το Oeko Test αναφέρει στο τεύχος του Αυγούστου ότι περισσότερα από τα 306 κραγιόν που εξέτασε-21 διαφορετικών εταιριών και διαφορετικών αποχρώσεων- τα 121 πήραν "απορριπτική βαθμολογία" και τα 44 ήταν απλώς "ικανοποιητικά".

Το περιοδικό γράφει ότι πολλά από τα κραγιόν περιείχαν παραφίνη και συνθετικά στοιχεία όπως σιλικόνες, τα οποία σταδιακά "γλιστρούν" από τα χείλια και διεισδύουν στον οργανισμό.

Τα κραγιόν που είχαν τα περισσότερα θετικά στοιχεία ήταν κυρίως από παρασκευαστές φυσικών καλλυντικών και δεν περιείχαν ανιλίνες, που χημικά που θεωρούνται καρκινογόνα. Το εργαστήριο που πραγματοποίησε την έρευνα δεν βρήκε στοιχεία ταρτρταζίνης, μια χρωστική ουσία η οποία δεν γίνεται ανεκτή από τον οργανισμό και προκαλεί φαγούρα και ερεθισμό.

Ένα από τα κραγιόν που χαρακτηρίστηκε "πολύ καλό" ήταν από ένα εκπτωτικό κατάστημα καλλυντικών και πολύ φθηνότερο από τα φυσικά καλλυντικά.

Χρησιμοποιούμε σαμπουάν τακτικά. Περιέχουν δυο- τρία συστατικά που καθαρίζουν τα μαλλιά μας, αλλά και πολλά άλλα, πιθανώς τοξικά, για λόγους πολύ διαφορετικούςκυρίωςψυχολογικούς.

Υπάρχουν δύο είδη συστατικών στα σαμπουάν. Το ένα είδος καθαρίζει το κεφάλι μας. Το άλλο «χαϊδεύει» τις αισθήσεις μας. Ας πάρουμε για παράδειγμα ένα από τα πιο δημοφιλή σαμπουάν στον κόσμο, το Ρantene Ρro V. Από τα 22 συστατικά του, μόνο τρία καθαρίζουν τα μαλλιά. Τα υπόλοιπα κάνουν καλό στην ψυχολογία του ατόμου που λούζεται.

Κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο ξοδεύονται περίπου 230 δισ. δολάρια για προϊόντα ομορφιάς, γράφει ο Μπιλ Μπαν στο διαδικτυακό περιοδικό Salon. com. Από αυτά, τα 40 δισ. αφορούν σαμπουάν και κοντίσιονερ. Έτσι, οι κατασκευάστριες εταιρείες δεν αρκούνται απλώς σε ένα αποτελεσματικό προϊόν. Ρίχνουν το βάρος τους στο να πείσουν τον καταναλωτή ότι το δικό τους σαμπουάν προσθέτει αξία στη ζωή του. Γι΄ αυτό στα μπουκάλια με τα σαμπουάν προστίθενται και άλλες ουσίες ώστε το καλλυντικό να γίνει πιο «πολυτελές» ή πιο «αποτελεσματικό».

Απορρυπαντικά
Ας πούμε, έχετε λιπαρά μαλλιά. Το μόνο που χρειάζεστε είναι μια απορρυπαντική ουσία, δηλαδή χημικά που αντιδρούν σε νερό και λίπος. Όταν λούζεστε και τρίβετε το κρανίο σας, η απορρυπαντική ουσία του σαμπουάν προσκολλάται στο λίπος και μετά, καθώς ξεβγάζετε τη σαπουνάδα με νερό, φεύγει παρασέρνοντάς την. Η απορρυπαντική ουσία που συναντάμε πιο συχνά σε σαμπουάν είναι το λαουρικό θειικό αμμώνιο. Αυτό το ημίρρευστο κίτρινο υγρό, σε συνδυασμό με το νερό, αρκεί για να καθαρίσει τα μαλλιά μας και να απομακρύνει κάθε ίχνος λιπαρότητας.

Τα σαμπουάν, πέραν της καθαριότητας, δίνουν στον χρήστη τη δυνατότητα να αισθανθεί καλύτερα, προσφέροντας στα μαλλιά του γυαλάδα, πυκνότητα, χρώμα, μυρωδιά και εξωτικά συστατικά. Όλα αυτά, που δεν έχουν σχέση με την καθαριότητα, επιστρατεύονται για να μας πείσουν ότι κάτι ξεχωριστά όμορφο συμβαίνει στα μαλλιά μας.

Τα περισσότερα από τα συστατικά των σαμπουάν μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στην υγεία μας ή στο περιβάλλον, όπου καταλήγουν, όταν ξεπλένουμε το κεφάλι μας. Η έμφαση βέβαια είναι στη λέξη «μπορεί», καθώς από τις 80.000 χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στις ΗΠΑ μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, έχουμε μελετήσει ενδελεχώς μόνο τις 500. Άρα είναι δύσκολο να πούμε τελικά πόσο επικίνδυνη μπορεί να είναι η καθημερινή χρήση του σαμπουάν.

(Πηγή madata.gr)