Νέα συγκλονιστικά στοιχεία για τα εγκλήματα πολέμου στην Κύπρο

Κυριακή 9 Αυγούστου 2009

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Νέα συγκλονιστικά στοιχεία έρχονται στο φώς για τα εγκλήματα πολέμου που διέπραξε ο Αττίλας κατά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Σε ομαδικό τάφο στα κατεχόμενα βρέθηκαν τα οστά πέντε Ελληνοκυπρίων αιχμαλώτων τα οποία ταυτοποιήθηκαν με την μέθοδο του DNA ενώ στον ίδιο τάφο βρέθηκαν τα οστά άλλων δεκατεσσάρων ,τα οποία δεν έχουν ταυτοποιηθεί.

Τους πέντε Ελληνοκύπριους φρουρούς είχε φωτογραφήσει Τούρκος δημοσιογράφος τη στιγμή της αιχμαλωσίας τους. Με την εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνεται με τον πιο τραγικό τρόπο η εκτέλεση αιχμαλώτων πολέμου, τους οποίους μάλιστα η Τουρκία ουδέποτε περιέλαβε ,στον κατάλογο του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού. Ο βοηθός εκπρόσωπος της Ελληνοκυπριακής πλευράς στη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοουμένους Ξενοφών Καλλής δήλωσε στο ΡΙΚ ότι πρόκειται για τους γονείς και τα δύο - αγόρι και κορίτσι- ανήλικα τότε παιδιά τους.

Τα λείψανα 5 Ελληνοκυπρίων αιχμαλώτων κατά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974, βρέθηκαν στις εκταφές που διενεργεί η Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων στο κατεχόμενο χωριό Τζιάος και ταυτοποιήθηκαν με τη μέθοδο DNA, ενώ στον ίδιο ομαδικό τάφο βρέθηκαν τα λείψανα και άλλων 14 προσώπων, τα οποία δεν έχουν ακόμη ταυτοποιηθεί.

Σημειώνεται ότι οι 5 Ελληνοκύπριοι είχαν φωτογραφηθεί από Τούρκο δημοσιογράφο κατά τη στιγμή της αιχμαλωσίας τους, γονατιστοί με τα χέρια πίσω από το κεφάλι και περικυκλωμένοι από Τούρκους στρατιώτες, και η φωτογραφία τους είχε δημοσιευτεί πολλές φορές στον κυπριακό και διεθνή τύποΤαυτοποιήθηκαν πριν λίγες μέρες με τη μέθοδο DNA τα λείψανα οικογένειας Ελληνοκυπρίων, οι οποίοι είχαν εκτελεστεί εν ψυχρώ μέσα στο σπίτι τους στο χωριό Λάπηθος της Κερύνειας κατά την τουρκική εισβολή του 1974.

Η περίπτωση αυτή, ανέφερε ο κ. Καλλής δεν ήταν στον κατάλογο των αγνοουμένων, αλλά στον κατάλογο των πεσόντων. Υπήρχαν πληροφορίες, είπε, ότι δολοφονήθηκαν στο σπίτι τους στη Λάπηθο. Τα παιδιά ήταν κλινήρη, καθώς είχαν κάποια προβλήματα εκ γενετής και δεν μπορούσαν να περπατήσουν, πρόσθεσε Τα λείψανα της οικογένειας, σύμφωνα με τον κ. Καλλή, βρέθηκαν θαμμένα στον περίβολο του σπιτιού, όταν Τούρκοι έποικοι, που εγκαταστάθηκαν σε αυτό, ξεκίνησαν να χτίσουν επιπρόσθετο δωμάτιο. Τώρα είναι αποδεδειγμένο πλέον ότι οι Τούρκοι εκτελούσαν αιχμαλώτους πολέμου, δήλωσε ο πρόεδρος της Παγκύπριας Επιτροπής Συγγενών Αδήλωτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων, Νίκος Θεοδοσίου.

(Πηγή madata.gr)