Βρήκαν την «πηγή» της φαγούρας

Κυριακή, 9 Αυγούστου 2009

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Oμάδα αμερικανών και κινέζων ερευνητών εντόπισε τα νευρικά κύτταρα που είναι αποκλειστικά υπεύθυνα για τη φαγούρα, ανακάλυψη η οποία μπορεί να οδηγήσει μελλοντικά σε καλύτερες θεραπείες ιδίως για τον χρόνιο κνησμό, καθώς και άλλες σχετικές δερματικές παθήσεις.

Η ανακάλυψη έγινε από αμερικανούς ερευνητές της Σχολής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον στο Σεν Λούις και κινέζους συναδέλφους τους του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Πεκίνου. Ως σήμερα οι επιστήμονες θεωρούσαν ότι η φαγούρα δεν είναι παρά μια ήπια μορφή πόνου και ότι μεταδίδεται μέσα από τα ίδια νευρικά κυκλώματα που μεταδίδεται και αυτός. Ομως τα πειράματα που έκαναν οι ερευνητές σε ποντίκια αποκάλυψαν ένα ξεχωριστό «κύκλωμα» νευρικών κυττάρων, το οποίο μεταδίδει το αίσθημα της φαγούρας.

«Πιστεύουμε ότι τα ευρήματα της έρευνας θα επηρεάσουν πολύ θετικά την έρευνα για την ανάπτυξη θεραπειών για τον κνησμό, καθώς για πρώτη φορά διαπιστώθηκε καθαρά ότι το αίσθημα της φαγούρας μεταδίδεται από ξεχωριστούς νευρώνες, διαφορετικούς από αυτούς του πόνου. Τα κύτταρα της φαγούρας διαθέτουν δικούς τους ειδικούς υποδοχείςμόρια, που στο μέλλον μπορούν να αποτελέσουν τους στόχους για τη θεραπεία ή έστω τη μετρίαση της χρόνιας φαγούρας, η οποία ταλαιπωρεί πολλούς ανθρώπους σε όλο τον κόσμο» αναφέρουν σε δήλωσή τους οι ερευνητές.

Υπάρχουν δεκάδες ασθένειες όπως το έκζεμα, η ψωρίαση, οι αλλεργίες, ο έρπης, οι μολύνσεις κ.ά. που μπορούν να προκαλέσουν χρόνια φαγούρα και οι υπάρχουσες θεραπείες είναι συχνά μόνο εν μέρει αποτελεσματικές. Υπάρχουν δύο βασικά είδη κνησμού, αυτός που προκαλείται από το τσίμπημα εντόμων ή από αλλεργικές αντιδράσεις και συνδέεται με την παρουσία της χημικής ουσίας ισταμίνη (γι΄ αυτό χορηγούνται αντιισταμινικά φάρμακα) και η χρόνια φαγούρα που δεν έχει σχέση με το επίπεδο της ισταμίνης, γι΄ αυτό και δεν ανταποκρίνεται στη χορήγηση αντιισταμινικών φαρμάκων.

(Πηγή)