Ευρώ- «βόμβα» για τις συντάξεις

Παρασκευή 21 Αυγούστου 2009

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Κατάσταση πανικού βιώνουν χιλιάδες γυναίκες εργαζόμενες στο δημόσιο καθώς η εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης με τους άνδρες φαίνεται μονόδρομος. Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για εξίσωση «εδώ και τώρα» αναμένεται να γνωστοποιηθεί τις επόμενες ημέρες στην ελληνική κυβέρνηση μπλοκάροντας τη δυνατότητα σταδιακής αύξησης των ορίων ηλικίας των γυναικών στην επόμενη δεκαετία.

Πάνω από 100.000 γυναίκες που ασφαλίστηκαν μετά το 1983 θα αναγκαστούν να δουλέψουν από 5 έως 17 χρόνια προκειμένου να πάρουν σύνταξη. Έτσι για παράδειγμα οι μητέρες ανηλίκων ασφαλισμένες μετά 1983 από 25 έτη ασφάλισης & 50 χρόνων που ισχύει σήμερα θα πρέπει να φτάσουν τα 65 τους με 35 έτη ασφάλισης για να συνταξιοδοτηθούν.
Οι μητέρες με τρία παιδιά καθώς και οι εργαζόμενες στο δημόσιο που έχουν σύζυγο με αναπηρία άνω του 67% θα υπαχθούν σύμφωνα με πληροφορίες σε μία πενταετή περίοδο σταδιακής εφαρμογής της απόφασης ενώ δε θίγονται όσες έχουν ήδη θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα.
Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως η κυβέρνηση δεν εξετάζει τη δυνατότητα μείωσης των ορίων ηλικίας των ανδρών καθώς θα προκαλούσε πολλαπλά προβλήματα και θα άνοιγε το δρόμο για αιτήσεις μείωσης του χρόνου για σύνταξη και σε άλλες επαγγελματικές κατηγορίες.

(Πηγή ALPHA TV)
Ρεπορτάζ: Μ. Τσινκίδου