Καλή φυσική κατάσταση, περισσότερα χρόνια ζωής

Τρίτη 25 Αυγούστου 2009

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Τα άτομα που φροντίζουν έστω και λίγο τη φυσική κατάστασή τους, όσο περνούν τα χρόνια ζουν περισσότερο από τους λάτρεις του... καναπέ, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο «Μedicine and Science in Sports and Εxercise».

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Οτάγκο στη Νέα Ζηλανδία μελέτησαν σχεδόν 4.400 υγιείς αμερικανούς ενηλίκους και ανακάλυψαν ότι όσοι εξ αυτών είχαν τα χαμηλότερα επίπεδα φυσικής κατάστασης αντιμετώπιζαν διπλάσιες πιθανότητες θανάτου μέσα στα επόμενα εννέα χρόνια σε σύγκριση με εκείνους που φρόντιζαν έστω και λίγο περισσότερο το σώμα τους. Τα αποτελέσματα αυτά φάνηκε μάλιστα να ισχύουν ακόμη και όταν ελήφθησαν υπόψη άλλοι παράγοντες που στερούν χρόνια ζωής όπως η παχυσαρκία, η υψηλή αρτηριακή πίεση και ο διαβήτης.

Σύμφωνα με την επικεφαλής των ερευνητών δρα Σάντρα Μάντικ , τα νέα ευρήματα μαρτυρούν ότι η καθιστική ζωή παίζει σημαντικό ρόλο στην αύξηση του κινδύνου θνησιμότητας. Είναι μάλιστα σημαντικό ότι, όπως σημείωσε η ερευνήτρια, μεγάλο ποσοστό των συμμετεχόντων στη μελέτη δεν ασκείτο ούτε στο μίνιμουμ που θέτουν οι αρμόδιοι οργανισμοί και το οποίο αφορά 30 λεπτά ήπιας δραστηριότητας, όπως είναι το ζωηρό περπάτημα πέντε ή και περισσότερες ημέρες την εβδομάδα.

(Πηγή tovima.gr)