Επιστήμονες «Αγγίζουν» την τεχνητή ζωή

Τρίτη 25 Αυγούστου 2009

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Μερικούς μήνες μακριά από τη δημιουργία τεχνητής ζωής βρίσκονται οι επιστήμονες! Ενας από τους διασημότερους και πιο αμφιλεγόμενους βιολόγους του κόσμου, ο Κρεγκ Βέντερ, ανακοίνωσε ότι η επιστημονική ομάδα του Ινστιτούτου «Κρεγκ Βέντερ» στο Μέριλαντ των ΗΠΑ, ξεπέρασε ένα από τα τελευταία εμπόδια για τη δημιουργία ενός τεχνητού οργανισμού....

Συγκεκριμένα, η Κάρολ Λατίργκ και οι συνεργάτες της ήταν αυτοί που κατάφεραν να μεταφέρουν ολόκληρο το γενετικό υλικό ενός βακτηρίου Mycoplasma mycoides σε μια «βιολογική μαγιά» όπου το επεξεργάστηκαν και εν συνεχεία το μετέφεραν σε ένα άλλο βακτήριο.

Μια ανάσα από τη δημιουργία τεχνητής ζωής βρίσκεται η επιστημονική ομάδα του αμφιλεγόμενου βιολόγου Κρεγκ Βέντερ (πάνω)
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η επεξεργασία και η «ανταλλαγή» του γονιδιώματος του Mycoplasma mycoides έγινε με τεράστια επιτυχία, καθώς η διαδικασία που έλαβε χώρα μέσα στη «μαγιά» κατά την οποία η ομάδα «έσβησε» ένα γονίδιο του βακτηρίου το οποίο δεν του ήταν απαραίτητο και εν συνεχεία η μεταφορά του σε άλλο βακτήριο και ο διπλασιασμός του εν λόγω νέου μυκοπλάσματος πραγματοποιήθηκε κανονικά!

Μερικούς μήνες πριν, η ίδια ομάδα είχε καταφέρει να δημιουργήσει ολόκληρο τον γενετικό κώδικα ενός νέου βακτηρίου και ελπίζουν με το νέο επίτευγμά τους να μεταφέρουν το τεχνητό DNA σε ένα νέο κύτταρο, δημιουργώντας έτσι έναν νέο οργανισμό. Ο νέος τρόπος μεταφοράς του γενετικού υλικού δίνει ελπίδες στους επιστήμονες ότι η προσπάθειά τους να δημιουργήσουν ζωή θα πετύχει, αφού όλοι οι τρόποι που είχαν δοκιμαστεί μέχρι χθες για να μεταφερθεί το τεχνητό γενετικό υλικό σε άλλο κύτταρο είχαν αποτύχει.

Η ομάδα των επιστημόνων κατάφερε να ελέγξει πλήρως την τεχνική της μεθυλίωσης, η οποία ήταν και αυτή που τους επέτρεψε να κάνουν τη μεταφορά από τη «μαγιά» στο νέο κύτταρο.

Πρόβλεψη
Οπως δήλωσε ο ίδιος ο Κρεγκ Βέντερ, «εάν υποθέσουμε ότι δεν θα γίνουν λάθη, θεωρώ ότι κανονικά θα λειτουργήσει και θα έχουμε τον πρώτο τεχνητό οργανισμό μέχρι το τέλος του χρόνου».

Το επίτευγμα αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει στη δημιουργία οργανισμών για πάσα χρήση! Επί παραδείγματι, θα μπορούσαν να δημιουργηθούν βακτήρια που θα μετατρέπουν το κάρβουνο στο λιγότερο επιβλαβές για το περιβάλλον φυσικό αέριο ή ακόμα και φύκια που θα δεσμεύουν σαφώς μεγαλύτερη ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα περιορίζοντας έτσι το φαινόμενο του θερμοκηπίου και τις επιπτώσεις που αυτό έχει στο κλίμα του πλανήτη.

(Πηγή news24gr.blogspot.com)