Πουλάνε τα ωάρια τους με 14.000 ευρώ

Τετάρτη 19 Αυγούστου 2009

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Οι πρώτες θέλουν απελπισμένα να αποκτήσουν παιδί, αλλά δεν μπορούν. Οι δεύτερες είναι απελπισμένες να βγάλουν χρήματα, αλλά επίσης δεν βρίσκουν τον τρόπο. Επειδή όμως καθετί φαίνεται να έχει μια τιμή, οι δύο «απελπισίες» ενώνονται και το αποτέλεσμα βολεύει όλες τις πλευρές.

Γυναίκες που αδυνατούν να γίνουν μητέρες πληρώνουν όσο-όσο προκειμένου να βρουν το πολυπόθητο ωάριο. Και άλλες -κυρίως νεαρής ηλικίας- προσφέρουν τα ωάριά τους έναντι αμοιβής που μπορεί να φτάσει ή και να ξεπεράσει τα 14.000 ευρώ.

Η δωρεά ωαρίων είναι απόλυτα νόμιμη σε όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές χώρες. Εκείνο που δεν είναι νόμιμο είναι η κίνηση να ξεπερνά τη δωρεά και να γίνεται με αμοιβή. Το μόνο που, βάσει νόμου, υποχρεώνονται να πληρώσουν οι γυναίκες που λαμβάνουν ωάρια είναι το κόστος της διαδικασίας. Απαγορεύεται να δώσουν οποιοδήποτε ποσό στις δωρήτριες.

Δυστυχώς όμως η πραγματικότητα είναι αρκετά διαφορετική, τόσο διαφορετική που εκφράζονται σκέψεις για αλλαγή του νόμου που ισχύει στη Βρετανία, ώστε οι δωρητές σπέρματος και ωαρίων να πληρώνονται με δεδομένα ποσά και να σταματήσει η βιομηχανία νέων που επιδιώκοντας να κερδίσουν χρήμα δεν διστάζουν να βάλουν τη ζωή τους σε κίνδυνο. Αυτό αφορά κυρίως τις γυναίκες, καθώς η διαδικασία αφαίρεσης ωαρίου είναι αρκετά επώδυνη και πολλές φορές επικίνδυνη.

Μια αγγελία σε ιστοσελίδα είναι αρκετή, ώστε ν’ αρχίσουν να πέφτουν βροχή οι προσφορές σε γυναίκες που αναζητούν ωάρια. Το προφίλ των νεαρών που προσφέρονται να πουλήσουν είναι πολύ συγκεκριμένο. Πρόκειται για γυναίκες οι οποίες θα έκαναν περίπου τα πάντα για να γεμίσουν το πορτοφόλι τους.

Η Σάρα, για παράδειγμα, είναι απόφοιτη πανεπιστημίου. Χρειάζεται χρήματα και δεν διστάζει να πλασάρει με εντυπωσιακό τρόπο τον εαυτό της, εστιάζοντας όχι μόνο στις τέλειες αναλογίες του σώματός της αλλά και στο μυαλό της. Αναφέρει ότι εκτός από την ίδια πολλά μέλη της οικογένειάς της έχουν σπουδάσει. Στην πρώτη της επικοινωνία μέσω Διαδικτύου με την υποψήφια λήπτρια των ωαρίων, η Σάρα δείχνει να ξέρει καλά τι πάει να κάνει. Το έχει ξανακάνει πουλώντας ωάρια σε ζευγάρι Βρετανών που ζει στο Ντουμπάι. Ξέρει καλά τη διαδικασία και τους πιθανούς κινδύνους.

«Παράγω 24 ωάρια σε κάθε κύκλο, γεγονός που σημαίνει πως η φαρμακευτική αγωγή λειτουργεί» λέει προκαλώντας περίεργα συναισθήματα στη συνομιλήτριά της, καθώς ακούγεται παράξενο μια νέα, όμορφη και μορφωμένη γυναίκα να μιλά μ’ αυτόν τον τρόπο για την αναπαραγωγική της δυνατότητα. «Η γυναίκα που τα πήρε έχει τώρα ένα μωρό και πέντε κατεψυγμένα έμβρυα, να τα χρησιμοποιήσει στο μέλλον» προσθέτει η νεαρή δωρήτρια σε δημοσιογράφο της βρετανικής εφημερίδας «Daily Mail» και καταλήγει σημειώνοντας πως δεν θα δεχτεί αμοιβή μικρότερη των 14.000 ευρώ, ποσό που πήρε για την προηγούμενη δωρεά της. Για επισημότητες σε ό,τι αφορά τη διαδικασία, ούτε λόγος. Ξεκαθαρίζει από την αρχή ότι θα πάει με τη λήπτρια σε ιδιωτική κλινική, θα δηλώσει φίλη της και θα της «χαρίσει» τα ωάρια.

Υπάρχουν ωστόσο και άλλες περιπτώσεις γυναικών που αναζητούν απελπισμένα χρήματα για να καλύψουν τα χρέη τους. Κι αυτές είναι ξεκάθαρες ότι δεν το κάνουν για τη δωρεά ως πράξη αλλά για το χρήμα. Συνήθως ζητούν μικρότερη αμοιβή από τις «επαγγελματίες», όπως η Σάρα. Τους αρκούν λιγότερα από 12.000 ευρώ, τα οποία θα διαθέσουν για να καλύψουν τα οικονομικά τους ανοίγματα.

(Πηγή madata.gr)