Παιδιά: ΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ

Παρασκευή 3 Ιουλίου 2009

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Τα παιδιά μας είναι η ίδια μας η ζωή. Και όσο και να χαιρόμαστε που μπήκε το καλοκαίρι, υπάρχουν ορισμένοι κίνδυνοι που πρέπει να προσέξουμε, ιδιαίτερα στις παραλίες και στις ακτές, όπου θα βρεθούμε μαζί τους.
ΑΠΟ ΤΗN ΝΤΕΜΕΛΣΑ ΒΕΛΙΚΑ

ΣΤΗΝ ΠΙΣΙΝΑ Εάν βρίσκεστε στην πισίνα του ξενοδοχείου όπου καταλύετε: Εφόσον υπάρχουν μικρά παιδιά στην οικογένεια, η πισίνα πρέπει να είναι σωστά περιφραγμένη ή να έχει κάλυμμα ασφαλείας. Ποτέ να μην κολυμπάνε παιδιά σε πισίνα χωρίς επίβλεψη.

Να μάθουμε στα παιδιά να προσέχουν ιδιαίτερα τον περίγυρο της πισίνας, γιατί, τρέχοντας ή παίζοντας, μπορούν εύκολα να γλιστρήσουν και να τραυματιστούν σοβαρά. Στην πισίνα, όπως και στη θάλασσα, είναι σημαντικό να μάθουν να κάνουν βουτιές, μόνον εφόσον βεβαιωθούν ότι τα νερά είναι αρκετά βαθιά και δεν υπάρχουν εμπόδια.

ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ Καταρχήν όταν βρίσκεστε σε ένα νησί, δεν πρέπει ποτέ να χάνετε από τα μάτια σας τα παιδιά σας, γιατί οι κίνδυνοι παραμονεύουν εντός και εκτός ακτής. Οι πνιγμοί, οι τροφικές δηλητηριάσεις και τα εγκαύματα από τον ήλιο είναι οι κυριότεροι κίνδυνοι του καλοκαιριού. Τα παιδιά δεν πρέπει ποτέ να αφήνονται μόνα τους κοντά στην ακτή. Από μικρή ηλικία πρέπει να ενημερώνουμε τα παιδιά να σέβονται το νερό και να μπαίνουν στη θάλασσα πάντα υπό την επιτήρηση ή τη συνοδεία ενήλικα. Επίσης, πρέπει να μάθουν πάντα να φοράνε «μπρατσάκια» όταν είναι κοντά στο νερό. Είναι πολύ σημαντικό να μάθουμε
στα παιδιά μας από την πιο μικρή ηλικία να κολυμπούν σωστά. Tο κολύμπι σώζει ζωές. Σιγουρευτείτε ότι το παιδί σας γνωρίζει ότι δεν πρέπει να πλησιάζει πισίνες, κανάλια ή άλλα σώματα νερού χωρίς την επιτήρηση ενήλικα.. Μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι ο πνιγμός είναι η δεύτερη συχνότερη αιτία θανάτων σε παιδιά κάτω των 14 ετών. Ο δυνατός ήλιος του καλοκαιριού και οι υψηλές θερμοκρασίες επιβάλλουν τη λήψη πολλών υγρών. Η αφυδάτωση είναι ένας κίνδυνος που απειλεί όλους, αλλά ιδιαίτερα τα παιδιά, τους ηλικιωμένους και τα ευπαθή άτομα. Αποφεύγουμε την άμεση έκθεση του παιδιού στον ήλιο και σε υψηλές θερμοκρασίες (παραλίες, μεσημβρινές ώρες στο δρόμο) για πολλή ώρα. Τα ντύνουμε με ελαφρά και ανοιχτόχρωμα ρούχα και δεν τα αφήνουμε ακάλυπτα ακόμη και όταν είμαστε στην παραλία, για την αποφυγή εγκαύματος και θερμοπληξίας. Στην παραλία παραμένουμε για λίγη ώρα (το πολύ μισή με μία ώρα) και προσπαθούμε να έχουμε ομπρέλα. Το παιδάκι μας πρέπει να φοράει καπέλο, φανελάκι, μαγιό και σαγιονάρες, γιατί κινδυνεύει από έγκαυμα, μολύνσεις του δέρματος και κακώσεις. Καλύπτουμε το σώμα με αντηλιακό (με φυσικά φίλτρα και υψηλό δείκτη προστασίας για ευαίσθητα δέρματα) και το ανανεώνουμε τακτικά και όποτε βγαίνει το παιδί από το νερό. Δεν αφήνουμε το παιδί πολλή ώρα μέσα στο νερό και το παρακολουθούμε συνεχώς. Έχουμε μαζί μας πάντοτε ένα στικ αμμωνίας και μια αντισταμινική κρέμα για τυχόν τσιμπήματα από μέδουσες ή έντομα (μέλισσες, κουνούπια). Δεν αφήνουμε ποτέ το παιδί να κοιμάται μέσα σε αυτοκίνητο ακόμα και με ανοιχτά παράθυρα, γιατί στο εσωτερικό του αυτοκινήτου αναπτύσσονται υψηλές θερμοκρασίες και κινδυνεύει από θερμοπληξία και αφυδάτωση. Για την αποτροπή τσιμπημάτων από κουνούπια κυρίως τις νυχτερινές ώρες αλείφουμε τα ακάλυπτα μέρη του σώματος με παιδικές κρέμες εντομοαπωθητικές. Στο χώρο όπου κοιμάται χρησιμοποιούμε άοσμες εντομοαπωθητικές ταμπλέτες σε απόσταση τουλάχιστον τριών μέτρων και εφόσον υπάρχει εξαερισμός και δεν υφίσταται αλλεργική προδιάθεση στο άρωμα. Ακόμη, μην ξεχνάτε ότι τα παιδιά δεν πρέπει να κολυμπάνε με γεμάτο στομάχι, αφού πρέπει να έχουν περάσει τουλάχιστον τρεις ώρες από το τελευταίο γεύμα.

Καλό είναι να αποφεύγονται τα επικίνδυνα παιχνίδια στο νερό, όπως πατητές, κράτημα αναπνοής και άλλα, αφού μπορούν πολύ εύκολα να καταλήξουν σε πνιγμό. Στις μικρές ηλικίες, όταν τα παιδιά βρίσκονται σε σκάφος πρέπει πάντα να φοράνε εγκεκριμένα σωσίβια και να επιβλέπονται. Όταν κάνουν θαλάσσια αθλήματα, πρέπει πάντα να φορούν σωσίβια, ακόμα και εάν κολυμπούν καλά. Εφόσον τα παιδιά θέλουν να ασχοληθούν με θαλάσσια αθλήματα, όπως ιστιοπλοΐα, θαλάσσιο ski, ιστιοσανίδα και καταδύσεις, είναι σημαντικό να παρακολουθήσουν πρώτα μαθήματα σε εξειδικευμένες σχολές και να μάθουν να ακολουθούν τους κανόνες του κάθε αθλήματος.

ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΣΤΟ ΒΟΥΝΟ Να φοράνε τα παιδιά το κατάλληλο ντύσιμο: Στην πεζοπορία τα κατάλληλα υποδήματα και καπέλο, στην ποδηλασία κράνος ασφαλείας, ενώ στο ράφτιγκ εγκεκριμένα σωσίβια και κράνος. Γενικά, όλα τα αθλήματα του βουνού, όπως αναρρίχηση, ανάβαση, ελεύθερη πτώση κλπ. καλό είναι να γίνονται σε οργανωμένες ομάδες υπό την επιτήρηση ειδικών, να ακολουθούνται αυστηρά οι κανόνες ασφαλείας και να χρησιμοποιείται ο κατάλληλος εξοπλισμός. Είναι θετικό να μάθουν τα παιδιά να αναγνωρίζουν τα δηλητηριώδη έντομα και ερπετά της περιοχής και πώς να αποφεύγουν ατυχήματα που προέρχονται από αυτά. Να αποφεύγουν να περπατούν μέσα σε ψηλά χόρτα, αλλιώς να κάνουν θόρυβο για να απομακρύνουν τα φίδια που μπορεί να κρύβονται σε αυτά.

Να μη χώνουν τα χέρια τους σε χαραμάδες και κάτω από πέτρες, γιατί εκεί μπορεί να βρίσκονται φίδια ή σκορπιοί. Κατά κανόνα τα παιδιά πρέπει να μάθουν να σέβονται όλα τα ζώα. Στην εξοχή τα παιδιά μπορεί να συναντήσουν ζώα μη κατοικίδια, όπως τσοπανόσκυλα, μουλάρια, γαϊδούρια κ.ά. που δεν είναι συνηθισμένα σε κόσμο. Στην περίπτωση αυτή θέλει προσοχή για να μην προκληθούν σοβαρά ατυχήματα. Να βεβαιωθούμε ότι στην περιοχή όπου παραθερίζουμε δεν υπάρχουν ποτάμια, πηγάδια, στέρνες και άλλα μέρη αποθήκευσης νερού. Σε περίπτωση που υπάρχουν, να εξηγήσουμε την επικινδυνότητά τους στα παιδιά και να τα αποτρέψουμε να παίζουν δίπλα τους. Να βεβαιωθούμε ότι δεν υπάρχουν δηλητηριώδη φυτά στην περιοχή, π.χ. μανιτάρια, και ας μάθουμε στα παιδιά μας να τα αναγνωρίζουν και να μην τα αγγίζουν. Να προσέχουμε ακόμη τις καλοκαιρινές καταιγίδες. Ας μάθουμε στα παιδιά μας να μη στέκονται κάτω από δέντρα και ηλεκτρικά καλώδια και να μην κολυμπούν, όταν πέφτουν κεραυνοί. Όπου και αν είμαστε στις διακοπές, να μάθουμε στα παιδιά μας να αποφεύγουν τις αλλοιωμένες τροφές, τα λιωμένα παγωτά και τα ληγμένα προϊόντα. Με τις υψηλές καλοκαιρινές θερμοκρασίες υπάρχει μεγάλος κίνδυνος δηλητηρίασης. Δεν βάζουμε ποτέ πίσω στην κατάψυξη τρόφιμα που έχουν ήδη αποψυχθεί. Τα παραπάνω μπορεί να είναι λίγο πολύ γνωστά σε όλους μας. Δυστυχώς, όμως, είναι τόσο απλά που παραβλέπονται και γι’ αυτό δεν αποφεύγονται τα ατυχήματα πολλές φορές.

Όλοι πιστεύουμε ότι δεν θα συμβούν σε εμάς και επαναπαυόμαστε, με αποτέλεσμα να έχουμε πολλά ατυχήματα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Από εμάς καλό καλοκαίρι και προσοχή! Τα παιδιά σας και τα μάτια σας!

πηγή