Επιδημία από κομπογιαννίτικα αντιγριπικά

Σάββατο, 18 Ιουλίου 2009

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

κάντε κλικ στην εικόνα για να διαβάσετε

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Χάρης Καρανίκας

Σαμπουάν που προστατεύει από τη νέα γρίπη; Φορητός «εξολοθρευτής» του ιού Η1Ν1; Ή μήπως κιτ αυτοδιάγνωσης για να γνωρίζετε αν έχετε κολλήσει; Η ευρηματικότητα των κομπογιαννιτών δεν έχει όρια.

Από τα μέσα Ιουνίου, που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι η νέα γρίπη έχει περάσει σε φάση πανδημίας, το Ίντερνετ έχει κατακλυστεί από «θεραπευτικά προϊόντα», «πατέντες» και «πρωτοποριακές συσκευές» για την πρόληψη και αντιμετώπιση του ιού. Τα περισσότερα από αυτά έχουν πηγή προέλευσης την Κίνα και διατίθενται μέσω Διαδικτύου, όμως και στις ΗΠΑ δεν είναι λίγες οι επιχειρήσεις που τα προσφέρουν.

Η Ελλάδα, φυσικά, δεν θα μπορούσε να μείνει έξω από τον χορό του «επίκαιρου», πλην όμως αμφιλεγόμενου ηθικά, μάρκετινγκ: ήδη σε ηλεκτρονικές σελίδες διαφημίζονται μέσα προστασίας για την «αντιμετώπιση της γρίπης των χοίρων», όπως γάντια, μάσκες, γυαλιά, ακόμα και ολόσωμες στολές προφύλαξης, ενώ σε προσπέκτους κλιματιστικού σώματος, που κυκλοφορεί και στο Ίντερνετ, αναγράφεται αυτολεξεί: «Αφαιρεί τα βλαβερά μόρια αέρα, όπως τον ιό της γρίπης, SΑRS, την ασθένεια των πουλιών (σ.σ.: πιθανώς εννοεί τη γρίπη των πτηνών), ΜRSΑ, βακτήρια, μύκητες και αλλεργιογόνα στοιχεία».

Παρά τις διαφημιστικές κορόνες κάποιων επιχειρήσεων, στην ελληνική αγορά δεν υπάρχουν αδειοδοτημένα προϊόντα για την πρόληψη ή την αντιμετώπιση της γρίπης των χοίρων, εκτός από τα δύο αντιιικά φάρμακα που πλέον διατίθενται από τα νοσοκομεία ή, κατόπιν ειδικής συνταγής, από τα φαρμακεία.

Όπως δηλώνει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης, «δεν έχει χορηγηθεί άδεια σε κανένα καταναλωτικό προϊόν για χρήση κατά του ιού της νέας γρίπης». Όσον αφορά τα πλαστά σκευάσματα αντιιικών, επισημαίνει ότι δεν έχει βρεθεί μέχρι σήμερα κάποια παρτίδα, όμως ο κίνδυνος να τα προμηθευτεί κάποιος μέσω του Ίντερνετ είναι μεγάλος. «Κατ΄ επανάληψη έχουμε τονίσει στο καταναλωτικό κοινό ότι η αγορά φαρμάκων από μη εγκεκριμένες πηγές εγκυμονεί κινδύνους για τους καταναλωτές και τη δημόσια υγεία», λέει ο κ. Κοντοζαμάνης.

Πρωταθλήτρια η Κίνα

Τα πρωτεία στην ευρηματικότητα σε κομπογιαννίτικα αντιγριπικά σκευάσματα και συσκευές που διατίθενται μέσω Ίντερνετ και σε καταναλωτές της χώρας μας αναμφίβολα κατέχει η Κίνα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο «εξολοθρευτής» της νέας γρίπης, μία φορητή συσκευή με υπεριώδεις ακτίνες που υποτίθεται ότι σκοτώνουν τον ιό και μπορεί να αποκτηθεί με ηλεκτρονική παραγγελία στο e-mail μιας κυρίας ονόματι Κίτι Λιου. Σύμφωνα με τους κατασκευαστές, ο «εξολοθρευτής» είναι αδιάβροχος, εύκολος στη χρήση και διαθέτει προστατευτικό τζάμι, ενώ αντιμετωπίζει αποτελεσματικά το 99,9% των βακτηρίων που κυκλοφορούν συμπεριλαμβανομένου του Η1Ν1- που στη διαφήμιση του προϊόντος αναγράφεται ως Ν1Η1...

Ακόμα, κινέζικης προέλευσης είναι ο «αντιγριπικός» διακόπτης φωτός. Όπως υποστηρίζει η εταιρεία που τον κατασκευάζει- η έδρα της βρίσκεται στο Χονγκ Κονγκ- οι χρήστες του μπορούν να ανοιγοκλείνουν τα φώτα χωρίς να τον ακουμπούν και έτσι δεν κολλάνε τον ιό Η1Ν1. Επιπλέον, στη διαδικτυακή αγορά κυκλοφορούν συστήματα καθαρισμού αέρα με όζον made in China, τα οποία «αποστειρώνουν» το περιβάλλον από τη νέα γρίπη, «έξυπνα» θερμόμετρα που καταλαβαίνουν αν ο πυρετός προέρχεται από τον ιό, ειδικές ηλεκτρονικές συσκευές που τον παγιδεύουν και πολλά άλλα φανταστικά ευρήματα απατεώνων. Ακόμη και εταιρεία στην Ινδία διαθέτει ομοιοπαθητικά φάρμακα που θεραπεύουν τη νέα γρίπη.

Φρένο στο ανήθικο μάρκετινγκ

Η «επιδημία» των «αντιγριπικών» προϊόντων πρόσφατα χτύπησε και αμερικανικές εταιρείες, που δραστηριοποιούνται στο Ίντερνετ με πωλήσεις σε ολόκληρο τον πλανήτη. Μεγάλος σάλος προκλήθηκε με το Silver Cure Swine Flu Ρrotection Ρack, μία ολοκληρωμένη σειρά προϊόντων με σαμπουάν, λοσιόν, μαλακτικό, σαπούνι και άλλα, που υποτίθεται ότι προστατεύει από τη μετάδοση του ιού Η1Ν1, καθώς περιέχει ίχνη αργύρου. Επιπλέον, έχουν εντοπιστεί συμπληρώματα διατροφής, για τα οποία οι παραγωγοί διατείνονται ότι σταματούν την εξάπλωση της νέας γρίπης σε παιδιά και βρέφη, χάπια που θεραπεύουν, ειδικά φίλτρα αέρα, ποικιλίες τσαγιού κ.ο.κ.

Ωστόσο, μία ειδική ομάδα που δημιουργήθηκε στον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων, με σκοπό να περιορίσει τη διάθεση κομπογιαννίτικων συσκευών και σκευασμάτων, κατάφερε έως τα τέλη Ιουνίου να βάλει φρένο στο ανήθικο μάρκετινγκ που εκμεταλλεύεται την ανησυχία των καταναλωτών, στέλνοντας αυστηρές προειδοποιητικές επιστολές στους κατασκευαστές 110 τέτοιων προϊόντων. Μάλιστα, όσοι δεν συμμορφώνονται στις προτροπές του Αμερικανικού Οργανισμού Φαρμάκων καλούνται στα δικαστήρια, επειδή τα προϊόντα τους δεν έχουν σχετική άδεια για την καταπολέμηση του ιού και ως εκ τούτου δεν μπορούν να τα διαφημίζουν επικαλούμενοι ότι αντιμετωπίζουν ή προλαμβάνουν τη νέα γρίπη.


«Να είναι προσεκτικοί οι καταναλωτές»

«ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ καταναλωτές πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, υποψιασμένοι και σε καμία περίπτωση να μην εμπιστεύονται τέτοιου είδους προϊόντα ούτε διάφορα άτομα ή επιχειρήσεις που τα προωθούν.

Πολύ περισσότερο δε να μην τα χρησιμοποιούν γιατί μπορεί να είναι επικίνδυνα. Επιπλέον, οι καταναλωτές θα πρέπει να συμβουλεύονται τις αρμόδιες αρχές και να καταγγέλλουν τέτοιου είδους πρακτικές στο υπουργείο Ανάπτυξης, ώστε να προχωρήσει σε ελέγχους και να επιβάλλει κυρώσεις σε εταιρείες που παραπληροφορούν», λέει στα «ΝΕΑ» η κ. Παναγιώτα Καλαποθαράκου από την καταναλωτική οργάνωση ΕΚΠΟΙΖΩ.


Έλληνες μαθητές μολύνθηκαν στην Αγγλία

ΟΜΑΔΑ Ελλήνων μαθητών που παρακολουθούν μαθήματα σε θερινό σχολείο στην Αγγλία, μολύνθηκαν από τον νέο ιό Α (Η1Ν1). Σύμφωνα με πληροφορίες, τα συμπτώματα που παρουσιάζουν είναι ήπια και η κατάσταση της υγείας τους δεν προκαλεί ανησυχία στους γιατρούς που παρακολουθούν τους μαθητές, παρ΄ όλα αυτά θα παραμείνουν στο εξωτερικό έως ότου ιαθούν πλήρως.

Η απόφαση να παραμείνουν στην Αγγλία μέχρι να κρίνουν οι ειδικοί πως έχουν αποθεραπευτεί, αποτελεί μέτρο ώστε να μη σημειωθεί διασπορά του νέου ιού στους συνταξιδιώτες τους κατά το αεροπορικό ταξίδι.

Ωστόσο, ο αριθμός των Ελλήνων που έχουν μολυνθεί το τελευταίο διάστημα είναι άγνωστος, ύστερα από απόφαση του υπουργού Υγείας κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου να σταματήσει η καθημερινή ανακοίνωση των κρουσμάτων. Με τον τρόπο αυτό οι ειδικοί σηματοδοτούν πως η χώρα έχει περάσει σε άλλη φάση, καθώς πλέον θεωρείται δεδομένο πως ο νέος ιός «κυκλοφορεί» στην κοινότητα, με άμεση συνέπεια να αυξάνονται οι πιθανότητες να μολύνονται με τη νέα γρίπη οι πολίτες από άγνωστη πηγή.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με τους επιδημιολόγους θα νοσήσουν στη χώρα μας ένας στους τρεις Έλληνες ενώ τα πιο απαισιόδοξα σενάρια κάνουν λόγο πως από τη νέα γρίπη θα νοσήσει ακόμη και το 54% του πληθυσμού.


Εξαπλώθηκε με πρωτοφανή ταχύτητα

Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ της νέας γρίπης είναι η ταχύτερα μεταδιδόμενη όλων των εποχών και έτσι δεν έχει πλέον κανένα νόημα να μετράμε κάθε περιστατικό.

Σε αυτήν την αρνητική εκτίμηση προέβη χθες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), που ζητά από τις κυβερνήσεις να αναφέρουν στο εξής μόνο τα πολύ σοβαρά κρούσματα, τους θανάτους που προκαλούνται από τον νέο ιό, καθώς και τα περιστατικά που παρουσιάζουν ασυνήθιστη κλινική εικόνα.

«Η πανδημία γρίπης του 2009 έχει εξαπλωθεί διεθνώς με ταχύτητα που δεν έχει προηγούμενο. Κατά τις προηγούμενες πανδημίες, οι ιοί της γρίπης χρειάζονταν πάνω από έξι μήνες για να εξαπλωθούν τόσο όσο εξαπλώθηκε η νέα γρίπη σε λιγότερο από έξι εβδομάδες» αναφέρεται σε ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Αρκετοί ειδικοί από πολλές χώρες επισήμαναν τις τελευταίες ημέρες πως ήταν σχεδόν αδύνατο να είναι βέβαιοι για τον συνολικό αριθμό των νοσούντων που αναφέρουν οι ιατρικές αρχές και τα εργαστήρια, καθώς ο ιός μεταδίδεται πάρα πολύ γρήγορα.

Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ