Οι παχύσαρκες μητέρες ανατρέφουν παχύσαρκες κόρες

Σάββατο 18 Ιουλίου 2009

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Νέα μελέτη του Plymouth’s Peninsula Medical School, δείχνει ότι η παχυσαρκία κληροδοτείται από τις μητέρες στις κόρες και από τους πατέρες στους γιούς. Αυτή η διαπίστωση αποτελεί το έναυσμα για τη χάραξη νέας πολιτικής της αντιμετώπισης της παχυσαρκίας, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Η ερευνητική ομάδα κατέγραψε το ύψος και το βάρος 226 οικογενειών μέσα σε μια περίοδο 3 ετών. Αναλύοντας τα στοιχεία ανακάλυψαν ότι το 41% των θυγατέρων παχύσαρκων μητέρων ήταν και οι ίδιες παχύσαρκες. Ταυτόχρονα το 18% των γιων με παχύσαρκο πατέρα ήταν και οι ίδιοι παχύσαρκοι. Ωστόσο είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι ο παχύσαρκος πατέρας δεν ανατρέφει παχύσαρκη κόρη, ούτε η μητέρα ανατρέφει παχύσαρκους γιους.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι η αιτία αυτού του φαινομένου δεν κρύβεται στα γονίδια αλλά στη συμπεριφορά. Δηλαδή, οι κόρες αντιγράφουν τη συμπεριφορά της μητέρας τους και οι γιοι του πατέρα τους.

Αυτή η διαπίστωση πρέπει να ανατρέψει την πολιτική αντιμετώπισης της παχυσαρκίας που εφαρμόζουμε σήμερα, τονίζουν οι ερευνητές. Αυτό σημαίνει ότι ενδεχομένως οι εκστρατείες κατά της παχυσαρκίας δεν πρέπει να απευθύνονται αποκλειστικά στα παιδιά αλλά κυρίως στους γονείς τους, καθώς αυτοί αποτελούν το κακό παράδειγμα. Άλλωστε 8 στους 10 παχύσαρκους ενήλικες δεν ήταν παχύσαρκοι ως παιδιά. Αντίθετα, οι παχύσαρκοι ενήλικες ανατρέφουν παχύσαρκα παιδιά.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στη Διεθνή Επιθεώρηση για την Παχυσαρκία.
(Πηγή: madata.gr)