Ξεκληρίστηκε οικογένεια στις ράγες

Σάββατο 18 Ιουλίου 2009

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Τραγωδία στις ράγες χθες το πρωί για τριμελή οικογένεια Βουλγάρων που ξεκληρίστηκε ύστερα από σύγκρουση του αυτοκινήτου τους με αμαξοστοιχία Ιντερσίτι έξω από την Κομοτηνή. Νεκροί είναι ένα ζευγάρι από τη Βουλγαρία που απασχολούνταν ως εργάτες γης στα χωράφια της περιοχής και η 14χρονη κόρη τους.

Μισή ώρα αργότερα, δεύτερη παράσυρση αυτοκινήτου έξω από τη Θεσσαλονίκη από διεθνή αμαξοστοιχία που κατευθυνόταν στην ΠΓΔΜ παραλίγο να προκαλέσει και νέα τραγωδία.

Τα πρώτα στοιχεία αποδίδουν το δυστύχημα της Κομοτηνής σε ανθρώπινο λάθος του οδηγού του μικρού βαν, που παραβίασε τον κόκκινο σηματοδότη και τις μπάρες της φυλασσόμενης διάβασης, οι οποίες ήταν κατεβασμένες κατά τη διέλευση του τρένου.
Ωστόσο, κάτοικοι της περιοχής καταγγέλλουν ότι το σύστημα παρουσιάζει συχνά προβλήματα και οι μπάρες παραμένουν κατεβασμένες για μεγάλα χρονικά διαστήματα, χωρίς να περνάει αμαξοστοιχία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οδηγοί να παρακάμπτουν τις μπάρες και να περνούν από αυτές, γνωρίζοντας το πρόβλημα.

Αλλη καταγγελία που υποστήριζε ότι η μπάρα ήταν σπασμένη εδώ και καιρό χωρίς να έχει αντικατασταθεί δεν επιβεβαιωνόταν από τους περίοικους και τους εργαζομένους του ΟΣΕ.

Ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών και βουλευτής Ροδόπης Ε. Στυλιανίδης έδωσε εντολή στα μέλη της Επιτροπής Διερεύνησης Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων για άμεσο επανέλεγχο όλων των αυτόματων συστημάτων στις φυλασσόμενες διαβάσεις.

Το δυστύχημα σημειώθηκε στις 9.25 το πρωί στη διάβαση του Ισάλου κοντά στην Κομοτηνή, όταν ο οδηγός του μικρού φορτηγού μπήκε στις ράγες και παρασύρθηκε από τη διερχόμενη αμαξοστοιχία Ιντερσίτι 613 που εκτελούσε το δρομολόγιο Ορμένιο - Αλεξανδρούπολη - Θεσσαλονίκη.

Το βαν παρασύρθηκε σε απόσταση 300 μέτρων από το σημείο της σύγκρουσης και μετατράπηκε σε μια άμορφη μάζα σίδερου, ενώ η τριμελής οικογένεια διαμελίστηκε και χρειάστηκε επιχείρηση της ΕΜΑΚ για να συλλεχθούν όλα τα μέλη. Πρόκειται για ένα ζευγάρι Βούλγαρων, 40-45 χρόνων, από το Κίρτζαλι της γειτονικής χώρας, που απασχολούνταν στις καπνοφυτείες και βαμβακοφυτείες της περιοχής.

«Ηταν οι καλύτεροι άνθρωποι. Ολοι στο χωριό τούς ξέρανε. Με βοήθησαν και στα βαμβάκια και ήθελαν να δουλεύουν δωρεάν, γιατί τους φιλοξένησα για ένα διάστημα», είπε συγκλονισμένος ο Αμέτ Ισμαήλ, κάτοικος Ισάλου.

«Εχουν σκοτωθεί και άλλοι άνθρωποι. Εχουν χτυπήσει και τον πατέρα μου. Ενάμιση μήνα στο νοσοκομείο τον είχα και εγώ γλίτωσα από θαύμα μια άλλη φορά που δεν κατέβηκαν οι μπάρες. Αυτές πρέπει να φύγουν και να γίνει αερογέφυρα», προσέθεσε.

Βλέποντας τους τεχνικούς του ΟΣΕ με μια δοκιμαστική αμαξοστοιχία να περνά και να ξαναπερνά από τη διάβαση, τεστάροντας τις μπάρες, ο Βασίλης Κραστούδης σταυροκοπιέται. «Και μένα με έχει χτυπήσει τρένο, στην πισινή πόρτα, στη διάβαση της Καλλιθέας. Αυτές οι μπάρες πάντα έχουν πρόβλημα. Το πρωί, όταν πέρασα, ήταν κατεβασμένες. Πάντα κατεβασμένες είναι και χωρίς να περνάει τρένο. Είναι προβληματικές», λέει.

Σοκ στους επιβάτες
Σοκαρισμένοι και οι επιβάτες της αμαξοστοιχίας έλεγαν πως ένιωσαν ένα δυνατό τράνταγμα, απότομο φρενάρισμα του τρένου και είδαν άσπρη σκόνη να πνίγει την περιοχή. Το μπροστινό βαγόνι βγήκε από τις ράγες χωρίς να ανατραπεί, ενώ κανένας από τους επιβάτες δεν τραυματίστηκε. Οι τελευταίοι εξυπηρετήθηκαν με λεωφορεία, ενώ η σιδηροδρομική γραμμή παρέμεινε κλειστή έως αργά το μεσημέρι.

Μισή ώρα αργότερα, στις 10 το πρωί, κοντά στη γέφυρα του Γαλλικού στην παλιά Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης - Βέροιας, αμαξοστοιχία που εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκης - Ειδομένης παρέσυρε ένα μικρό φορτηγό που βρέθηκε στις ράγες. Ο 79 ετών οδηγός του οχήματος είχε Αγιο, καθώς το τρένο βρήκε το όχημα στο πίσω αριστερό του μέρος και το έκανε μερικές σβούρες, προκαλώντας μόνο τον ελαφρύ τραυματισμό του και υλικές ζημιές. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία και εκεί ο οδηγός παραβίασε τις μπάρες της φυλασσόμενης διάβασης.

ΜΕΛΑΧΡΙΝΗ ΜΑΡΤΙΔΟΥ
(Πηγή)