Σε δωμάτια μοτέλ και ξενοδοχείων καταφεύγουν ολόκληρες οικογένειες στις ΗΠΑ, που είχαν την ατυχία να χάσουν τα σπίτια τους από κατάσχεση.

Κυριακή 19 Ιουλίου 2009

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Σε δωμάτια μοτέλ και ξενοδοχείων καταφεύγουν ολόκληρες οικογένειες στις ΗΠΑ, που είχαν την ατυχία να χάσουν τα σπίτια τους από κατάσχεση.
Του ΜΠΑΜΠΗ ΜΙΧΑΛΗ

Οι κατασχέσεις σπιτιών εκτοξεύθηκαν στα ύψη στο πρώτο εξάμηνο, καθώς η ανεργία συνεχίζει να καλπάζει και αρκετοί Αμερικανοί αδυνατούν να αποπληρώσουν τα στεγαστικά τους δάνεια.

Οι τράπεζες κατέσχεσαν αυτό το διάστημα περισσότερα από 1,5 εκατομμύρια σπίτια, 15% περισσότερα από πέρυσι, ενώ είναι ενδεικτικό ότι ένα στα 84 σπίτια -οι ιδιοκτήτες των οποίων δεσμεύονται με στεγαστικό δάνειο- έλαβε ειδοποιητήριο κατάσχεσης. Στους έξι πρώτους μήνες ακόμη ένας στους 8 Αμερικανούς αθέτησε τις δόσεις του δανείου του ή βρισκόταν σε διαδικασία κατάσχεσης.

Η ραγδαία άνοδος των κατασχέσεων έχει αποτέλεσμα αρκετές οικογένειες που χάνουν τα σπίτια τους να μετακομίζουν σε... μοτέλ. Καθώς τα άσυλα αστέγων είναι γεμάτα, οι αρχές και οι φιλανθρωπικές οργανώσεις κάποιων Πολιτειών, όπου υπάρχει σχετική μέριμνα, νοικιάζουν δωμάτια σε μοτέλ και τα γεμίζουν με οικογένειες που έχουν χάσει τα σπίτια τους. Στη Μασαχουσέτη μόνο οι τοπικές αρχές έχουν εγκαταστήσει περί τις 830 οικογένειες -μεταξύ αυτών και 1.500 παιδιά- στα δωμάτια 39 μοτέλ της περιοχής. Αντίθετα, πιο άτυχοι οι άστεγοι άλλων Πολιτειών, όπου δεν υπάρχει σχετική πρόνοια, αναγκάζονται να πληρώνουν 200 δολάρια την εβδομάδα προκειμένου να στεγάσουν όλη την οικογένειά τους σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου. Αρκετοί καταβάλλουν γι' αυτή τη διαμονή μάλιστα έως και το 80% του μηνιαίου τους εισοδήματος.

Οι παραπάνω δραματικές εξελίξεις είναι απόρροια της ύφεσης που ταλανίζει την αμερικανική οικονομία εδώ και 20 μήνες και της διαρκούς ανόδου της ανεργίας, η οποία χτύπησε πρόσφατα 9,5%, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 26 ετών. Οπως παρατηρεί μάλιστα πρόσφατη ανάλυση των «New York Times», αν στους ανέργους προστεθούν όσοι εξ αυτών έχουν σταματήσει να ψάχνουν για νέα δουλειά και δεν καταγράφονται στους επίσημους καταλόγους και οι part-timers που θέλουν να εργαστούν σε συνθήκες πλήρους απασχόλησης αλλά δεν βρίσκουν, τότε το ποσοστό της ανεργίας είναι πολύ υψηλότερο από το επίσημο νούμερο, ξεπερνώντας το 23,5% στο Ορεγκον, το 21,5% στο Μίσιγκαν και το 20% σε Καλιφόρνια, Τενεσί και Νεβάδα.
(Πηγή: Ελευθεροτυπία)