Κίνδυνος εκδήλωσης συμπτωμάτων άσθματος για τα υπέρβαρα νήπια

Κυριακή 19 Ιουλίου 2009

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Τα παιδιά που είναι υπέρβαρα σε ηλικία 6-7 ετών διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να έχουν συμπτώματα άσθματος όπως δύσπνοια και συσπάσεις αεραγωγών σε ηλικία οκτώ ετών, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης που έγινε στην Ολλανδία.

Όπως αναφέρεται στο επιστημονικό έντυπο Journal of Allergy and Clinical Immunology, ερευνητές από το Εθνικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας και Περιβάλλοντος του Μπιλθοβεν διαπίστωσαν ότι τα παιδιά που είναι υπέρβαρα σε μικρότερη ηλικία αλλά έχουν φυσιολογικό βάρος σε ηλικία έξι με επτά ετών δεν διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να έχουν συμπτώματα άσθματος.

Η Δρ Σαλώμη Σολτενς εξηγεί ότι «τα ευρήματα μας δείχνουν ότι τα περιττά κιλά μπορεί να επηρεάσουν την ανάπτυξη των συμπτωμάτων άσθματος. Ωστόσο, αν ένα προηγουμένως υπέρβαρο παιδί τελικά καταφέρνει να αποκτήσει φυσιολογικό βάρος, τότε τα συμπτώματα άσθματος είναι λιγότερο πιθανό να εμμένουν. Εικάζουμε ότι το φυσιολογικό βάρος μπορεί να επηρεάζει θετικά τα συμπτώματα άσθματος στα υπέρβαρα παιδιά.»

Κάθε χρόνο μέχρι και την ηλικία των οκτώ ετών η Δρ Σολτενς και οι συνεργάτες της ζητούσαν από τους γονείς των 3.756 παιδιών του δείγματος να αναφέρουν στοιχεία για το σωματικό τους βάρος και τα όποια επεισόδια συριγμού ή άλλες αναπνευστικές δυσκολίες καθώς και την χρήση εισπνεόμενων στεροειδών. Οι ερευνητές εξέταζαν τα παιδιά για να δουν την ευαισθησία των αεραγωγών τους σε διάφορα εισπνεόμενα αλλεργιογόνα.

Όταν τα παιδιά ήταν οκτώ ετών, 275 (7,3%) είχαν συριγμό, 361 (9,6%) είχαν δυσκολία αναπνοής και 268 (7,1%) είχαν συνταγογραφηθεί εισπνεόμενο στεροειδές τον προηγούμενο χρόνο.

Τα παιδιά που ήταν μονίμως παχιά από πολύ μικρή ηλικία και μεταξύ έξι και επτά ετών, είχαν 68% περισσότερες πιθανότητες να έχουν αναπνευστικές δυσκολίες και 66% να έχουν συσπάσεις αεραγωγών σε ηλικία οκτώ ετών, συγκριτικά με τα παιδιά που ήταν αδύνατα.

Όπως προαναφέρθηκε, τα παιδιά που ήταν παχιά σε πολύ μικρή ηλικία, αλλά στη συνέχεια πέτυχαν φυσιολογικό βάρος όταν ήταν μεταξύ έξι και επτά ετών, δεν είχαν αυξημένο κίνδυνο να έχουν αναπνευστικές δυσκολίες.

Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι τα περιττά κιλά σε μικρή ηλικία δεν έχουν διαρκείας αποτελέσματα στις αναπνευστικές δυσκολίες αν το παιδί τελικά καταφέρει να πετύχει ένα φυσιολογικό βάρος μέχρι την ηλικία των οκτώ ετών.

Πηγή: Reuters Health
(Πηγή: )