Σκάνδαλο στην Κίνα με ογδόντα μωρά «προς πώληση» για υιοθεσία στη Δύση

Παρασκευή 3 Ιουλίου 2009

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Δεκάδες μωρά κινεζικών αγροτικών οικογενειών που ξεπέρασαν το όριο οπου θέτει ο νόμος για τον αριθμό παιδιών ανά οικογένεια δόθηκαν για υιοθεσία επ'αμοιβή σε οικογένειες στη Δύση, σύμφωνα με έρευνα κινεζικής εφημερίδας.

Το σκάνδαλο αφορά την νότια κινεζική επαρχία Κουέιτσου, της οποίας αξιωματούχοι φέρονται να παραποίησαν κρατικά έγγραφα για να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες, όπως αναφέρει το βρετανικό BBC.

Σύμφωνα με την έρευνα, πρόκειται για περίπου 80 κοριτσάκια αφαιρέθηκαν από αγροτικές οικογένειες που δεν πλήρωσαν το υπέρογκο πρόστιμο που επιβάλλει η κινεζική νομοθεσία για κάθε νοικοκυριό που αποκτά τρίτο παιδί στην επαρχία.

Το όριο για τα αστικά κέντρα είναι το ένα παιδί και για την επαρχία δύο, με το πρόστιμο να φτάνει τα 3.000 δολάρια, πολλαπλάσιο του ετησίου εισοδήματος ενός Κινέζου αγρότη. Σε αυτό το ύψος ήταν και «τιμή αγοράς» του κάθε παιδιού, που προωθήθηκαν για υιοθεσία σε ΗΠΑ και κάποιες χώρες της Ευρώπης.

Τα κοριτσάκια που αφαιρέθηκαν από τις οικογένειες πήγαν πρώτα σε ορφανοτροφεία της Κίνας, και έπειτα προωθήθηκαν, υποστηρίζει η έρευνα, σε οικογένειες της Δύσης. Τα χρήματα μοιράστηκαν οι αξιωματούχοι και τα ορφανοτροφεία.

Το trafficking νεογνών θεωρείται διαδεδομένο στην Κίνα και οι νέοι αυστηρότεροι νόμοι του 2006 φαίνεται να αποδεικνύονται αναποτελεσματικοί.

NEA On-line