Επιβεβαιώνεται ο κίνδυνος θρόμβωσης συνέπεια των πολύωρων ταξιδιών

Τρίτη 28 Ιουλίου 2009

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Νέα Υόρκη: Μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα επιβεβαιώνει και ενισχύει τα στοιχεία που έχουν ενοχοποιήσει τα ταξίδια μεγάλων αποστάσεων για την πρόκληση επικίνδυνων θρόμβων σε ορισμένα άτομα, γεγονός που σημαίνει ότι ο κίνδυνος μεγαλώνει σε συνάρτηση με τη διάρκεια του ταξιδιού.

Όπως αναφέρεται στο επιστημονικό έντυπο Annals of Internal Medicine, ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ έκαναν ανάλυση 14 παλαιότερων ερευνών και διαπίστωσαν ότι, γενικά, τα ταξίδια σχετίζονται με σχεδόν τριπλάσια αύξηση του κινδύνου φλεβικού θρομβοεμβολισμού, θρόμβων αίματος που σχηματίζονται σε φλέβες, κυρίως των κάτω άκρων.

Αν αυτού του είδους οι θρόμβοι εκτοπιστούν και αρχίσουν να κινούνται προς τους πνεύμονες, μπορεί να προκληθεί ο επικίνδυνος για την ζωή του ασθενή πνευμονικός εμβολισμός.

Αρκετά περιστατικά θανάτων έχουν τραβήξει την προσοχή των επιστημόνων ως προς τον κίνδυνο φλεβικού θρομβοεμβολισμού μεταξύ των ταξιδιωτών, ειδικά εκείνων που κάνουν μακρινά αεροπορικά ταξίδια. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι ο συνδυασμός παραγόντων, περιλαμβανομένης της αφυδάτωσης και των ωρών που περνάει ο ταξιδιώτης σε καθήμενη στάση, εξηγεί γιατί ορισμένα άτομα εκδηλώνουν θρόμβους αίματος.

Ωστόσο, δεν έχουν αναδείξει όλες οι έρευνες που έχουν γίνει την ύπαρξη σχέσης μεταξύ ταξιδιού και φλεβικού θρομβοεμβολισμού. Για να μελετήσουν την ασυμφωνία οι Αμερικανοί ερευνητές έκαναν ανασκόπηση 14 μελετών που περιλάμβαναν περισσότερες από 4.000 περιπτώσεις φλεβικού θρομβοεμβολισμού.

Ορισμένες από τις μελέτες συνέκριναν ασθενείς με φλεβικό θρομβοεμβολισμό με ομάδα ελέγχου ατόμων που είχαν πιθανά συμπτώματα της πάθησης, αλλά δεν είχαν τελικά κανέναν θρόμβο, μια σύγκριση που ενέχει τον κίνδυνο προκατάληψης λόγω του ότι η ομάδα ελέγχου πιθανόν να έχει μεγαλύτερο του μέσου όρου κίνδυνο θρόμβων αίματος.

Σε άλλες έρευνες, η ομάδα ελέγχου αποτελούνταν από υγιή άτομα από τον γενικό πληθυσμό, που είναι πιθανότερο να αντικατοπτρίζουν τον πραγματικό κίνδυνο φλεβικού θρομβοεμβολισμού που σχετίζεται με τα ταξίδια.

Όταν οι επιστήμονες μελέτησαν μόνο αυτές τις έρευνες, διαπίστωσαν ότι οι ταξιδιώτες είχαν σχεδόν τριπλάσιο κίνδυνο θρόμβων αίματος από τους μη ταξιδιώτες.

Επιπλέον, ο κίνδυνος αυξάνεται καθώς μεγαλώνει η διάρκεια του ταξιδιού, ανερχόμενος κατά 18% για κάθε δύο ώρες οποιουδήποτε είδους ταξιδιού και κατά 26% για κάθε δύο ώρες αεροπορικού ταξιδιού.

Κι ενώ η μελέτη επιβεβαιώνει τον κίνδυνο φλεβικού θρομβοεμβολισμού οι επιστήμονες διευκρινίζουν ότι δεν υπάρχει λόγος πανικού καθώς ο απόλυτος κίνδυνος για τον ταξιδιώτη εξακολουθεί να είναι μικρός.

Πάντως οι ταξιδιώτες πρέπει να είναι πάντα ενήμεροι του κινδύνου θρόμβωσης και να μπορούν να αναγνωρίσουν τα συμπτώματα.

Σ' αυτά περιλαμβάνονται: ο πόνος στα κάτω άκρα, το οίδημα, το αίσθημα καύσου, η ερυθρότητα του άκρου. Όταν ο θρόμβος μετακινείται προς τον πνεύμονα μπορεί να προκαλέσει αιφνίδια δύσπνοια, στηθάγχη ή βήχα με αιμόπτυση.

Για τη μείωση του κινδύνου φλεβικού θρομβοεμβολισμού οι ειδικοί συστήνουν στους ταξιδιώτες να σηκώνονται από το κάθισμα τους ανά τακτά χρονικά διαστήματα και να κάνουν σύντομο περίπατο, να τεντώνουν τα πόδια τους και να πίνουν άφθονο νερό ώστε να μην αφυδατωθούν.

Ομάδες που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο φλεβικού θρομβοεμβολισμού είναι οι καρκινοπαθείς, τα άτομα που έχουν πρόσφατα υποβληθεί σε μείζονα χειρουργική επέμβαση όπως αντικατάσταση ισχίου και οι γυναίκες που παίρνουν αντισυλληπτικά χάπια.

(Πηγή)