Το βουητό στα αφτιά και λύσεις

Τρίτη 28 Ιουλίου 2009

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Είναι μια πάθηση που μπορεί να εμφανιστεί σε άτομα κάθε ηλικίας και να διαρκέσει χρόνια. Οι εμβοές, γνωστές και ως «βουητό» των αφτιών μπορεί να κρατήσουν μερικά δευτερόλεπτα, ώρες ή ακόμα και μέρες. Η πλειονότητα των ασθενών μαθαίνει να ζει με αυτές ή τουλάχιστον να μην τις αφήνει να επηρεάζουν την καθημερινότητά της, όμως υπάρχουν κάποιες φορές που ξυπνά μέσα τους μια ακατανίκητη επιθυμία για ησυχία.

Μια επιθυμία που, σύμφωνα με στατιστικές, αισθάνονται πολλά εκατομμύρια άνθρωποι ανά τον κόσμο, οι οποίοι νιώθουν ότι το πρόβλημα αυτό τους κλέβει τον ύπνο, τη συγκέντρωση, ακόμα και την όρεξη για ζωή. Δυστυχώς, η επιστήμη δεν έχει ανακαλύψει ακόμα το μαγικό κουμπί που «κλείνει» τον εκνευριστικό αυτό θόρυβο. Το μόνο που γνωρίζει είναι ότι πρόκειται για μια πάθηση που απασχολεί τους γιατρούς εδώ και πολλούς αιώνες. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι χρησιμοποιούσαν ένα καλαμένιο χωνί για να ρίχνουν στο αφτί ένα μίγμα από έλαια, βότανα και χυμούς, ο Ιπποκράτης έκανε εκτενείς αναφορές στις εμβοές μέσα στα συγγράμματά του, ενώ Πλάτωνας τις ονόμαζε «κοσμική μουσική».

Τα αίτια των εμβοών παρέμεναν εδώ και χρόνια γρίφος, ωστόσο οι επιστημονικές έρευνες της τελευταίας δεκαετίας άρχισαν να δημιουργούν μια πιο σαφή εικόνα γύρω από την πάθηση. Η πιο σημαντική ανακάλυψη σχετικά με τα αίτια έγινε το 2007, όταν επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής Johns Hopkins στη Βαλτιμόρη των ΗΠΑ αναγνώρισαν μια ομάδα βοηθητικών κυττάρων που υπάρχουν στον ανθρώπινο οργανισμό στα πρώτα στάδια της ζωής του και βοηθούν τα μωρά να αναπτύξουν το ακουστικό τους σύστημα. Αφού εκτελέσουν τα καθήκοντά τους, τα κύτταρα αυτά σταματούν να λειτουργούν για πάντα, εκτός κι αν διάφοροι παράγοντες, όπως το στρες και ο έντονος θόρυβος, τα ενεργοποιήσουν ξανά. Σύμφωνα με τους ειδικούς, σ' αυτό ακριβώς το σημείο δημιουργούνται οι εμβοές.

Παρ’ όλα αυτά, τίποτα δεν έχει επιβεβαιωθεί. Δεν είναι λίγοι, μάλιστα, οι επιστήμονες που υποστηρίζουν ότι οι εμβοές αποτελούν σύμπτωμα κάποιας εσωτερικής βλάβης, η οποία δεν είναι σίγουρο ότι θα επηρεάσει την ακοή του ασθενούς. Μπορεί απλά να προκαλέσει ποικίλους ήχους που έρχονται από το εσωτερικό του κεφαλιού. Οι εμβοές μπορεί να έχουν τη μορφή κουδουνίσματος, βόμβου, σφυρίγματος, κρότου ή ακόμα και βουητού θαλάσσης. Χτυπήματα στο κεφάλι, μεγάλες δόσεις συγκεκριμένων φαρμάκων όπως η ασπιρίνη, αναιμία, υπέρταση, έκθεση σε μεγάλο θόρυβο, άγχος, βύσμα κυψέλης στο αφτί και διάφοροι τύποι όγκων αποτελούν παραδείγματα των διάφορων καταστάσεων που μπορεί να προκαλέσουν τις εμβοές.

Δεδομένου, λοιπόν, ότι η επιστήμη δεν μπορεί να μας διαφωτίσει επαρκώς σε ό,τι αφορά τα αίτια, οι περισσότερες έρευνες επικεντρώνονται στον τρόπο με τον οποίο ο ίδιος ο ασθενής μπορεί να επηρεάσει την πάθησή του, αφού αν κάποιος μπορεί να τον βοηθήσει στην κατάστασή του, αυτός είναι μόνο ο ίδιος ο εαυτός του. Για το λόγο αυτό, εκτός από τις διάφορες φαρμακευτικές αγωγές οι ειδικοί δίνουν ιδιαίτερη σημασία στη θεραπευτική δύναμη της συνήθειας. Βασίζεται στη δυνατότητα του εγκεφάλου να αντιδρά στα διάφορα «λάθη» που ανιχνεύει με αναδιάρθρωση και προσαρμογή. Αυτή η ευελιξία μπορεί να διευκολύνει την ανοχή του ασθενούς στο βουητό, ωστόσο κάτι τέτοιο είναι εφικτό μόνο κατόπιν εκπαίδευσης με τη βοήθεια ειδικών.

(Πηγή)