Προσοχή διαβάστε το: Ερχεται πανδημία στα θρανία

Κυριακή 12 Ιουλίου 2009

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Το μεγαλύτερο μέρος του μαθητικού πληθυσμού είναι πολύ πιθανό να νοσήσει από τη νέα γρίπη το φθινόπωρο, αποφαίνονται πλέον οι ειδικοί επιστήμονες. Πιο ευάλωτα είναι τα «πρωτάκια», καθώς το ανοσοποιητικό τους σύστημα δεν έχει ακόμη ισχυροποιηθεί.

Παρ' όλ' αυτά, σχέδιο ανάσχεσης της νόσου δεν φαίνεται να έχει καταρτιστεί ακόμη από το υπουργείο Υγείας, το οποίο θα περιοριστεί στη διακοπή λειτουργίας των σχολείων εάν επεκταθεί η ασθένεια.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων και διευθυντής της Γ' Παθολογικής Κλινικής και της Μονάδας Λοιμώξεων Ερυθρού Σταυρού, Μ. Λαζανάς, θεωρεί την επέκταση της νόσου αναπόφευκτη το επόμενο διάστημα:

Μεγάλη διασπορά

«Τα κρούσματα δεν θα είναι απλώς πολύ περισσότερα τους επόμενους μήνες, αλλά θα υπάρξει και μεγάλη διασπορά στον μαθητικό πληθυσμό, επειδή υπάρχει μεγάλος συνωστισμός στις αίθουσες. Τα θρανία απέχουν εκατοστά το ένα από το άλλο. Η επαφή και τα αγγίγματα είναι αναπότρεπτα μεταξύ των μαθητών. Ενας να φτερνιστεί, θα μεταδοθεί ο ιός σε όλη την τάξη. Ετσι, είναι πιθανό ακόμη και το 100% των παιδιών να κολλήσουν. Αλλωστε, η εκτίμηση είναι πως ο ιός θα διασπαρεί τουλάχιστον στο 50% του ελληνικού πληθυσμού».

Το σενάριο μοιάζει εφιαλτικό, αλλά οι επιστήμονες παραμένουν καθησυχαστικοί, αφού η νέα γρίπη μέχρι στιγμής εμφανίζεται με ήπια συμπτώματα, ενώ και η θνητότητα εξ αυτής είναι μικρότερη σε σχέση με την εποχική γρίπη.

«Οι γονείς δεν πρέπει να ανησυχούν, διότι ούτως ή άλλως δεν μπορούν να κάνουν κάτι. Οταν θα συμβεί, θα κλείσουν όλα τα σχολεία, όπως συνέβη και στο Μεξικό και την Αμερική. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να τηρούμε τα μέτρα της προσωπικής υγιεινής και να δείχνουμε ιδιαίτερη προσοχή στα σταγονίδια. Οταν θα βγει στην αγορά το εμβόλιο, τότε θα το κάνουν όσοι πρέπει. Αλλά το ζήτημα είναι πως όσο κυκλοφορεί, ο ιός μπορεί και να αλλάξει συμπεριφορά».

Ο Μ. Λαζανάς αναμένει τη μεγάλη διασπορά του ιού ακόμη και νωρίτερα από τον Σεπτέμβριο: «Μπορεί η μεγάλη επέκταση να γίνει και πριν από τον Σεπτέμβριο, ανάλογα με το πόσο θα μεταδοθεί ο ιός. Δεν σχετίζεται απαραίτητα με το άνοιγμα των σχολείων. Πάντως δεν νομίζω πως θα μπορέσουμε να αποφύγουμε ένα τέτοιο φαινόμενο».

Ευάλωτα τα νήπια

Οι πιθανότητες να κολλήσουν τα μικρά παιδιά είναι περισσότερες εξηγεί η παιδίατρος ειδική ανοσολόγος Μαρία Κανάριου, η οποία όμως είναι καθησυχαστική: «Είναι λογικό στις λοιμώξεις του αναπνευστικού -όπως είναι ο νέος ιός- τα παιδιά να αρρωσταίνουν το φθινόπωρο. Ειδικά μάλιστα τα παιδιά που πρωτοπηγαίνουν σχολείο. Οι πιθανότητες είναι αυξημένες και σ' αυτά που πηγαίνουν στο νηπιαγωγείο, που δεν έχουν άλλους ερεθισμούς. Οσο μεγαλύτερη ηλικία έχει ένα παιδί τόσο πιο προστατευμένο είναι, επειδή είναι πιο έτοιμο το ανοσοποιητικό του σύστημα. Αρα, πιο ευαίσθητη είναι η ηλικία των 3 ή 4, ενώ στα 8 ή στα 10 χρόνια το αμυντικό σύστημα ωριμάζει περισσότερο, συνεπώς μπορούν να τα καταφέρουν και καλύτερα».

Η μετάλλαξη του ιού είναι αυτή που προβληματίζει και τη Μ. Κανάριου, αφού όπως υπογραμμίζει: «Είναι μεν ένας νέος ιός, αλλά δεν είναι και από τους χειρότερους. Βέβαια, επειδή ακριβώς είναι καινούριος, μας βάζει σε σκέψεις, μια που οι μικροοργανισμοί εξελίσσονται. Βέβαια, δεν δικαιολογείται αυτός ο πανικός που επικρατεί».

Οχι στην υστερία

Οι ενήλικες κινδυνεύουν λιγότερο, αποσαφηνίζει ο λοιμωξιολόγος διευθυντής της Α' Παθολογικής Κλινικής του νοσοκομείου «Γεώργιος Γεννηματάς» Παν. Γαργαλιάνος:

«Τα παιδιά είναι το θέμα. Οι μεγάλοι έχουμε αντοχή, διότι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο έχουμε έρθει κάποια στιγμή σε άμεση ή έμμεση επαφή με παραπλήσια στελέχη, ενώ τα παιδιά όχι. Πρόκειται πάντως για μια ήπια νόσο και δεν χρειάζεται η υστερία που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στη χώρα μας.

Για να καταλάβετε, εάν εγώ δεν είχα δύο μικρά παιδιά, θα είχα πάει να κολλήσω ώστε να αποκτήσω ανοσία. Μπορεί σε μια πιθανότητα μεταλλαγής του ιού να μην προφυλαχθώ, αλλά σίγουρα έχω περισσότερες πιθανότητες» καταλήγει ο λοιμωξιολόγος.

Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ
πηγή