Λιγότερο κάπνισμα, περισσότερο σεξ

Τετάρτη 8 Ιουλίου 2009

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

«Όσο είσαι μέσα στο πρόβλημα, πολύ δύσκολα μπορείς να αντιληφθείς τις επιπτώσεις του. Το ίδιο έγινε και με το κάπνισμα. Όσο άναβα το ένα τσιγάρο μετά το άλλο, δεν καταλάβαινα το κακό που έκανα στον εαυτό μου. Χρειάστηκε να το κόψω για να το διαπιστώσω».

O Αλέξανδρος Ντούλης κάπνιζε τουλάχιστον ένα πακέτο καθημερινά για περίπου πέντε χρόνια. Ωστόσο, η εξάρτησή του φωτογράφου από το τσιγάρο δεν του επέτρεπε να χαρεί καθημερινές απολαύσεις, όπως το φαγητό. «Όσο κάπνιζα έχανα σταδιακά τη γεύση και την όσφρηση.

Δεν μπορούσα να καταλάβω 100% τι γεύση είχε ή πώς μύριζε το φαγητό που έτρωγα. Και δεν ήταν το μοναδικό πρόβλημα. Τα ρούχα μου μύριζαν ενώ πολύ συχνά βρισκόμουν σε δύσκολη θέση αφού το τσιγάρο μου ενοχλούσε τους γύρω μου», λέει ο 26χρονος. Όλα αυτά τα προβλήματα όμως δεν τα είχε αντιληφθεί παρά μόνο όταν έκοψε το κάπνισμα. «Το μεγαλύτερο κακό που μου έκανε το τσιγάρο ήταν ότι είχε επηρεάσει τη σεξουαλική μου ζωή. Πλέον βελτιώθηκαν οι σεξουαλικές μου επιδόσεις». Το κάπνισμα βλάπτει σοβαρά και τη σεξουαλική ζωή: Αυτό τουλάχιστον δείχνουν μία σειρά από ξένες και ελληνικές έρευνες που έχουν βάλει στο στόχαστρο το τσιγάρο σε σχέση με τις επιδόσεις των ανδρών στο κρεβάτι. Η πιο πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας, σε δείγμα 1.000 ανδρών μέσης ηλικίας (40- 60 ετών), δείχνει ότι σχεδόν 7 στους 10 άνδρες που αντιμετωπίζουν κάποιας μορφής στυτική δυσλειτουργία έχουν εξάρτηση από το τσιγάρο.

Είναι πάντως γεγονός, όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, ότι ο αριθμός των περιστατικών στυτικής δυσλειτουργίας παγκοσμίως αυξάνεται και σύμφωνα με τις προβλέψεις από 155.000.000 παγκοσμίως το 1995, θα φτάσει τα 322.000.000 το έτος 2025! Παλαιότερη μελέτη Αμερικανών επιστημόνων, η οποία έγινε σε 22.000 άνδρες και διήρκεσε 14 χρόνια, έδειξε ότι οι καπνιστές είχαν 50% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης στυτικής δυσλειτουργίας από τους μη καπνιστές.

Κοινό πρόβλημα
«Πρόκειται πλέον για ένα πρόβλημα αρκετά κοινό. Το τσιγάρο όχι μόνο μας γερνάει αλλά πολύ περισσότερο “σκοτώνει” τα αγγεία μας», τονίζει στα «ΝΕΑ» ο κ. Θάνος Ασκητής, νευρολόγος- ψυχίατρος και πρόεδρος του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας.

Διαταραχή στύσης και πρόωρη εκσπερμάτιση είναι τα δύο συχνότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνδρες στη σεξουαλική τους ζωή. Οι θεριακλήδες- αυτοί δηλαδή που καπνίζουν περισσότερο από ένα πακέτο ημερησίως- φαίνεται μάλιστα ότι αντιμετωπίζουν πιο έντονα και πιο συ χνά προβλήματα σεξουαλικής φύσεως.

«Το κάπνισμα είναι μέρος του σύγχρονου τρόπου ζωής, παρουσιάζοντας αυξητική τάση ειδικά σε νεαρές ηλικίες, μαζί με άλλες συνήθειες οι οποίες επιβαρύνουν τη σεξουαλική ζωή του άνδρα. Είναι αλήθεια ότι σε πολλές περιπτώσεις η εικόνα ενός άνδρα ή μίας γυναίκας που καπνίζει έχει χαρακτηριστεί ως σέξι. Άλλες φορές πάλι το τσιγάρο ταυτίζεται ως μία χαρακτηριστική κίνηση μετά το σεξ. Λανθασμένα», λέει ο νευρολόγος. Συμπληρώνει δε ότι το τσιγάρο σε συνδυασμό και με άλλους παράγοντες μπορεί να αποδειχθεί εφιάλτης κάθε φορά που ο καπνιστής βρεθεί στο κρεβάτι. Έτσι, η κακή διατροφή, η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε λίπη, η κατανάλωση αλκοόλ, η καθιστική ζωή αλλά και η απουσία σωματικής άσκησης συνδέονται επίσης με τη στυτική δυσλειτουργία. Από τη λίστα αυτή δεν θα μπορούσε βέβαια να λείπει και το στρες, το οποίο σε υπερβολικές δόσεις μπορεί να επηρεάσει αρνητικά πολλούς τομείς της σεξουαλικής ζωής του άνδρα.

«Πέφτει» και η ψυχολογία

«ΔΕΝ ΞΕΡΩ τι έχω πάθει. Είναι η πρώτη φορά που μου συμβαίνει»: Αυτό συνήθως ακούν οι γυναίκες όταν ο σύντροφός τους αδυνατεί να λειτουργήσει σεξουαλικά. «Αυτά τα προβλήματα όμως είναι που “ευνουχίζουν” τον άνδρα. Το αρσενικό δίνει μεγάλη έμφαση στην καλή σεξουαλική λειτουργία του. Σε αρκετές περιπτώσεις το στυτικό πρόβλημα τον καθηλώνει και τον κάνει να αισθάνεται ότι έχασε τον ανδρισμό του», λέει ο πρόεδρος του Ινστιτούτου.

Καταθλιπτική διάθεση, αίσθημα αποτυχίας και ανάγκη για απόσυρση από οτιδήποτε θα μπορούσε να τους δραστηριοποιήσει είναι τα συνηθέστερα αισθήματα που νιώθουν οι άντρες όταν αντιμετωπίζουν πρόβλημα. «Αρχίζουν να αναρωτιούνται εάν θα τα καταφέρουν την επόμενη φορά και πάντα η επόμενη ξεκινάει με το βάρος της προηγούμενης αποτυχίας, με αποτέλεσμα να μειώνεται η αυτοπεποίθηση των ατόμων».

Και η γυναίκα
Παρ΄ όλο που πολλές έρευνες δείχνουν ότι το κάπνισμα επηρεάζει κυρίως τη σεξουαλική λειτουργία του άνδρα, η αλήθεια είναι ότι δεν αφήνει ανεπηρέαστη και τη γυναίκα. «Η σεξουαλική διέγερση και ο οργασμός βασίζονται στην αύξηση της κυκλοφορίας του αίματος στα αγγεία που βρίσκονται στον κόλπο και στην κλειτορίδα. Στις περιπτώσεις λοιπόν που το κάπνισμα επηρεάζει τη λειτουργία αυτών των αγγείων, επηρεάζεται κατ΄ επέκταση και η σεξουαλική διέγερση που οδηγεί στην κορύφωση».

Έρευνες πάντως έχουν δείξει ότι μια γυναίκα που καπνίζει έχει 10%- 40% λιγότερες πιθανότητες να μείνει έγκυος σε σχέση με μία γυναίκα που δεν καπνίζει.

πηγή ''ΑΛΛΗ ΑΠΟΨΗ''

1 σχόλια:

Είμαι το Ζωντανό Παράδειγμα!Έχω
ξαναγεννηθεί από το κόψιμο του
τσιγάρου από 22-5-1989 Δηλαδή
πρίν από 20 χρόνια.Ηταν το καλύτερο δώρο που μπορούσα να
προσφέρω στον εαυτό μου.Και ΔΕΝ
μου το κόψανε,το έκοψα μετά από
μύριες προσπάθειες.Οι διαφορές
σε όλους τους τομείς και όλα τα
επίπεδα,μετά το κόψιμο ΔΕΝ μπο
ρούν να περιγραφούν!Είναι τα αποτελέσματα και οι επιπτώσεις
όπως περιγράφονται στην ανωτέρω
Ανάρτησή Σας!Ευχαριστώ θερμά...