Κακώσεις στον εγκέφαλο μπορεί να προκαλέσουν οι ημικρανίες

Κυριακή 28 Ιουνίου 2009

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Οι ημικρανίες που επηρεάζουν μία στις δέκα γυναίκες μπορούν να προκαλέσουν μακροχρόνια ζημιά σε τμήμα του εγκεφάλου σημαντικό για τον συντονισμό των αισθήσεων, σύμφωνα με ανακοίνωση των ερευνητών.

Κακώσεις στην παρεγκεφαλίτιδα δεν είναι ασυνήθιστη εξέλιξη για σχεδόν το ένα τέταρτο των γυναικών που υποφέρουν ημικρανίες στη μέση ηλικία, οι οποίες συνοδεύονται από μια «αύρα». Η αύρα αυτή βιώνεται ως φώτα που αναβοσβήνουν, γραμμές στο οπτικό πεδίο ή απώλεια όρασης πριν την ημικρανία.

Οι ημικρανίες επηρεάζουν τρεις φορές περισσότερες γυναίκες απ' ότι άντρες, ενώ στους άντρες δεν παρατηρούνται κακώσεις σε κάποια περιοχή του εγκεφάλου. Αυτές εντοπίζονται στην παρεγκεφαλίτιδα, που βρίσκεται στη βάση του μυαλού και συντονίζει τις πληροφορίες που συλλέγονται από τις ανθρώπινες αισθήσεις. Οι ημικρανίες δε θεωρείται ότι έχουν μακρόχρονη επίπτωση στον εγκέφαλο, ωστόσο πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι οι ημικρανίες μπορεί να προκαλούνται από τη διακοπή της ροής του αίματος στον εγκέφαλο.

Η μελέτη περιελάμβανε την παρακολούθηση περίπου 5.000 Ισλανδών ηλικίας έως 26 ετών. Το 23% των γυναικών που υπέφεραν από ημικρανίες με την αύρα είχαν επίσης κακώσεις στην παρεγκεφαλίτιδα σχεδόν τρεις δεκαετίες μετά, ποσοστό διπλάσιο σε σχέση με τις γυναίκες που δεν υπέφεραν από ημικρανίες.

kathimerini.gr
Με πληροφορίες Reuters