Τα περιστέρια καταλαβαίνουν από τέχνη

Κυριακή, 28 Ιουνίου 2009

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Ερευνητές του πανεπιστημίου Κέιο του Τόκιο, υπό τον καθηγητή Σιγκέρου Γουατανάμπε, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, διαπίστωσαν, μετά από σχετικά πειράματα, ότι τα περιστέρια όχι μόνο έχουν «προχωρημένες αντιληπτικές ικανότητες», αλλά μπορούν να διακρίνουν ανάμεσα σε έναν «καλό» και σε έναν «κακό» πίνακα ζωγραφικής, αναγνωρίζοντας την ομορφιά σε ένα καλλιτεχνικό έργο, με τον ίδιο λίγο-πολύ τρόπο που και οι άνθρωποι το κάνουν.

Οι επιστήμονες - που πρόσφατα είχαν δημοσιεύσει σχετική έρευνα ότι τα περιστέρια μπορούν να ξεχωρίσουν ένα πίνακα του Μονέ από έναν του Πικάσο - αυτή τη φορά προσπάθησαν να ανακαλύψουν κατά πόσο τα συγκεκριμένα πουλιά, πέρα από την αναγνώριση ενός διαφορετικού πίνακα, προτιμούν τον ένα από τον άλλο.

Για το πείραμα, χρησιμοποιήθηκαν πίνακες ζωγραφικής από παιδιά του δημοτικού, οι οποίοι είχαν ξεχωριστεί σε δύο κατηγορίες, «καλούς» και «κακούς», από τους δασκάλους τους και από άλλους ενήλικες. Οι Ιάπωνες επιστήμονες έδειξαν τους πίνακες αυτούς σε οθόνη στα περιστέρια και τους έδιναν φαγητό ως ανταμοιβή, όταν διάλεγαν με το ράμφος τους έναν «καλό» πίνακα, ενώ δεν τους έδιναν τίποτε, αν διάλεγαν ένα «κακό» πίνακα.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια πλειάδα εικόνων, από παστέλ μέχρι υδατογραφίες, από προσωπογραφίες μέχρι τοπία, που πάντα ήσαν ταξινομημένα σε «καλά» και «κακά». Στη διάρκεια του πειράματος, που κράτησε ένα μήνα, τα περιστέρια έμαθαν να ραμφίζουν μόνο τους «καλούς» πίνακες. Όμως το πιο σημαντικό είναι ότι έκαναν κάτι τέτοιο και σε πίνακες που ποτέ πριν δεν είχαν ξαναδεί, με άλλα λόγια είχαν σταδιακά αναπτύξει ένα καλλιτεχνικό αισθητήριο.

Η ικανότητα αυτή των περιστεριών δεν έχει αποδειχτεί (ακόμα τουλάχιστον!) ότι αφορά προωθημένες καλλιτεχνικές εκτιμήσεις, όπως αυτές που κάνει ένας κριτικός τέχνης, όπως φρόντισε να διευκρινίσει ο καθηγητής Γουατανάμπε. Παρόλα αυτά, πρόσθεσε πως «η νέα έρευνα έδειξε ότι τα περιστέρια είναι ικανά να διακρίνουν τους καλούς και όμορφους πίνακες, με τον τρόπο που ένας μέσος άνθρωπος το κάνει». Η έρευνα πρόκειται να δημοσιευτεί στο περιοδικό «Animal Cognition».

www.kathimerini.gr με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ